Ytterligare en moderat affär?

Jag antar att Ulf Kristersson är en person helt utan inflytande och möjlighet att påverka vad som sker inom Stockholms stad. För visst har väl sådant som tjänster och gentjänster absolut ingen betydelse?

Jag är säker på att alla Stockholmare
med den utmärkta bostadsmarknaden där tycker det är bara bra om lägenheter kan ordnas så smidigt till dess politiker. Hyreslägenheter finns det ju gott om för alla stockholmare. Lägenheten gick ju verkligen till en behövande.

Man kan förstås undra varför en moderat tydligen inte ville äga sin bostad. Är det något fel med det kanske? Är det för att han fått en hyresbostad som han ser så glad ut tro? Men jag antar att om man hör till det nya arbetarpartiet vill man gärna framhäva vissa värden.


NYHETER-16s13krister_52036w


SvD » Stockholmsnyheter » M-topp fick bostad av Ersta

Stockholms stad och de olika stadsdelsnämnderna har ett flertal affärer ihop med Ersta som är värda över fem miljoner kronor. Det är bland annat avtal om boende för svårt sjuka hemlösa och för utsatta kvinnor som behöver skydd och vissa stödinsatser för missbrukare. Dessutom finns ett samarbeta om utbildning och forskning vid Ersta Sköndals högskola och enligt socialförvaltningen vill alliansen i stadshuset förstärka avtalet.

–Visst har Stockholm relationer med Ersta, men jag har aldrig deltagit i något beslut som speciellt gynnat Ersta. Jag har inte ens tänkt tanken att det här kunde vara ett bekymmer för mig och mina kontakter med Ersta Sköndals högskola är enbart formella, säger Ulf Kristersson.

Han säger dock att det var vid en träff med Erstas direktör Thorbjörn Larsson som han första gången hörde talas om den lediga lägenheten för omkring ett år sedan. Vid flera tillfällen har också Ulf Kristersson i officiella sammanhang uttryckt sin stora uppskattning av Erstas arbete.

–Ja, men jag har talat väl om många andra frivilligorganisationer också, säger Kristersson.

Inte heller Thorbjörn Larsson ser någon misstänkt jävsituation eller olämplighet med att en av Stockholms toppolitiker hyr en av Erstas riktigt stora lägenheter.

–Vi har inte gett honom någon favör alls eller begärt någon gentjänst, men har han löst ett problem för oss eftersom lägenheten stått tom i över ett år och inte gett oss några intäkter. Vi har verk­ligen försökt hitta en hyresgäst, men inte fått några svar. Nu får vi trots allt in omkring 160000 kronor om året, säger Thorbjörn Larsson.

Totalt har Ersta omkring 250 lägenheter i Stockholm för uthyrning och de ska främst användas som övergångslägenheter för tonårsflickor som har problem, ge utsatta kvinnor en fristad eller hyras ut som elevrum för studenter som går på Erstas olika utbildningar. Dessutom kan några lägenheter hyras ut i max 36 månader i samband med nyrekrytering av personal.

Men så finns också fyra stora lägenheter på en bra bit över 100
kvadratmeter vardera i fastig- heten på Folkungagatan/Ersta- gatan. I
huset bedrivs redan viss vård, men på sikt vill Ersta expandera och
göra om fastig- heten till en del av sjukhuset. Men i väntan på denna
ombyggnad hyr Ersta ut några av lägenheterna med tidsbegränsade
kontrakt. Men då har hyresgästen inget besittningsskydd.

Två av lägenheterna är fort- farande tomma. Men när SvD ringer
fastighetsavdelningen på Ersta om det finns någon ledig hyreslägenhet
blir svaret nej eftersom de bara får hyras ut till personal eller
elever vid högskolan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ytterligare en moderat affär?

 1. Rolf Nilsson skriver:

  Konsten att göra hemlöshet till ett stort problem!

  I Stockholm har under senare år kostnaderna för att dölja den brist vi har på billiga integrerade hyresrätter skenat iväg kraftigt och kostar idag skattebetalarna minst en miljard per år. Men istället för att bygga bostäder där människor har råd att bo kvar, satsas enorma summor på olika former av sysselsättningsbaserade ”uppfostringsboenden” för våra ”fattiga” kommuninvånare. Detta gäller nu allt som oftast människor som ännu inte hunnit utvecklat någon psykisk sjukdom eller missbruksproblem men ändå tvingas söka hjälp hos socialtjänsten. Om eller snarare när så socialen inte anser dessa människor vara berättigad deras hjälp vräks de och placeras i något av dessa ”uppfostringsboenden” som finns att tillgå, där bostadskarriären slutligen ska leda till ett eget hem igen. Dessa drivs av hör och häpna, socialtjänsten och andra välgörenhetsorganisationer. Hur detta tillvägagångssätt skulle kunna leda till att folk blir rikare för att senare ha råd med en liknande bostad de blev vräkta ifrån är svårt att förstå. Denna trappa består i botten av härbärgen eller jourboenden (hotell) med oförsvarligt höga priser, där en säng över natten kan kosta upp till 1400 kronor för kommunen. Det här är inget annat än diskriminering och en människovidrig syn på våra ”fattiga” medborgare. Förutom den människosyn som råder är detta även ur samhällsekonomiskt perspektiv oförsvarbart, då det skulle vara mycket, mycket billigare att med alla medel stödja och hjälpa människorna att behålla hemmet. De höga priserna försvaras med att de ska sätta press på kommunerna för att snabbt hjälpa folk vidare till nästa steg. Men vad händer när det ser ut som idag, då det inte finns något vidare att föra människorna till när det översta steget är nått? Jo, vi bygger ännu fler svindyra vidmakthållande ”hemlöshetsstegar” (”fattighus”) där det redan innan oåtkomliga trygga hemmet förflyttas ännu ett steg bortom horisonten. På detta vis skapar vi hemlösa människor som fastnar i olika trappor och snubblar fram och tillbaka på de allt högre trösklarna och samtidigt skapas jobb åt de förträffliga att problematisera våra hemlösa medborgare med olika diagnoser. När ska våra hemlösa medborgare få sitt trygga hem att bygga upp ett drägligt liv i?
  Sverige är fantastiskt!

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa
  http://www.stockholmshemlosa.se

 2. Rolf Nilsson skriver:

  Konsten att göra hemlöshet till ett stort problem!

  I Stockholm har under senare år kostnaderna för att dölja den brist vi har på billiga integrerade hyresrätter skenat iväg kraftigt och kostar idag skattebetalarna minst en miljard per år. Men istället för att bygga bostäder där människor har råd att bo kvar, satsas enorma summor på olika former av sysselsättningsbaserade "uppfostringsboenden" för våra ”fattiga” kommuninvånare. Detta gäller nu allt som oftast människor som ännu inte hunnit utvecklat någon psykisk sjukdom eller missbruksproblem men ändå tvingas söka hjälp hos socialtjänsten. Om eller snarare när så socialen inte anser dessa människor vara berättigad deras hjälp vräks de och placeras i något av dessa ”uppfostringsboenden” som finns att tillgå, där bostadskarriären slutligen ska leda till ett eget hem igen. Dessa drivs av hör och häpna, socialtjänsten och andra välgörenhetsorganisationer. Hur detta tillvägagångssätt skulle kunna leda till att folk blir rikare för att senare ha råd med en liknande bostad de blev vräkta ifrån är svårt att förstå. Denna trappa består i botten av härbärgen eller jourboenden (hotell) med oförsvarligt höga priser, där en säng över natten kan kosta upp till 1400 kronor för kommunen. Det här är inget annat än diskriminering och en människovidrig syn på våra ”fattiga” medborgare. Förutom den människosyn som råder är detta även ur samhällsekonomiskt perspektiv oförsvarbart, då det skulle vara mycket, mycket billigare att med alla medel stödja och hjälpa människorna att behålla hemmet. De höga priserna försvaras med att de ska sätta press på kommunerna för att snabbt hjälpa folk vidare till nästa steg. Men vad händer när det ser ut som idag, då det inte finns något vidare att föra människorna till när det översta steget är nått? Jo, vi bygger ännu fler svindyra vidmakthållande ”hemlöshetsstegar” (”fattighus”) där det redan innan oåtkomliga trygga hemmet förflyttas ännu ett steg bortom horisonten. På detta vis skapar vi hemlösa människor som fastnar i olika trappor och snubblar fram och tillbaka på de allt högre trösklarna och samtidigt skapas jobb åt de förträffliga att problematisera våra hemlösa medborgare med olika diagnoser. När ska våra hemlösa medborgare få sitt trygga hem att bygga upp ett drägligt liv i?

  Sverige är fantastiskt!

  Rolf Nilsson

  Föreningen Stockholms hemlösa
  http://www.stockholmshemlosa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *