Vad händer med de som får icke godkänt?

Vad händer med de som får icke godkänt? Det är ju så jäkla populärt att tala om att man ska ställa krav i skolan men är det någon som sagt vad som händer med de som av någon anledning inte hänger med? Men uppenbarligen är föräldrar i behov att få skriftligt vad det idag får muntligt enligt folkpartiet.

Men det är roligt att nu alla de
elever som inte hänger med kommer att få extra resurser eller hur Björklund? För visst vill folkpartiet att alla elever ska få godkänt.

Sanningen är att det
är ett rankingsystem från första klass som många föräldrar vill ha. Folpartiets utbildningsvision är en skola där eleverna sorteras direkt från första klass. Vilket väl stämmer med den liberala visionen om elitstyre. Det är 50-talets plugg skola som verkar vara folkpartiets vision.

”Man vill veta hur det går i skolan”

Att utbildningsminister Jan Björklund på tisdagen sade att Sverige nu måste lämna flumskolan bakom sig faller i god jord här, där den fristående skolan har haft betygsliknande omdömen redan från 3:e klass ända sedan 1950-talet.

Man har fortfarande ett liknande system, även om det i 3:an kallas mitt-terminsutlåtanden.

– Kommunala skolor har inför det betygssystem som var mitt sedan 1950-talet. Men de har låtit bli en sak, och det är att skriva icke godkänt. Och jag tycker att man ska ha betyg eller omdömen – på något sätt även från årskurs 1. Ingen tycker om att leva i ett bedömningsfritt vacuum. Man vill veta, även om det inte är bra, säger den legendariska före detta rektorn Märta Franson på Maria Elementarskola.

Hon kom till skolan 1949 som lärare, blev rektor 1964 och är nu en mycket aktiv styrelseledamot. Hon betonar att förståndiga lärare vet att inte använda betyget för att ”drämma till” en elev så att den får ånge

Skriftliga omdömen i höst

De borgerliga partierna i regeringen, och då i synnerhet utbildningsminister Jan Björklund (fp), har länge ansett att dagens system med betyg från åttonde klass kommer i ett för sent skede för eleverna. Utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner (det sistnämnda infördes i juli 2005) har inte ansetts vara tillräckligt.

– Sverige måste lämna flumskolan bakom sig genom ökat fokus på kunskapsresultat där man mäter vad eleverna lär sig. Föräldrarna har rätt att få en så tydlig information som möjligt, säger Jan Björklund.

De skriftliga omdömena blir nu en del av de individuella utvecklingsplanerna. De ska även i fortsättningen vara framåtsyftande men även sammanfatta vad som behövs för att eleven ska nå ”målen” inom ramen för kursplanerna och läroplanen och de får till skillnad från tidigare vara betygsliknande.

De skriftliga omdömena ska lämnas i samband med utvecklingssamtalen och ska ges i samtliga ämnen och i alla årskurser. Men omdömena kan därutöver även lämnas vid terminsslut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Utbildning. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad händer med de som får icke godkänt?

 1. Tobias skriver:

  Meningen är att man ska hitta dom som inte hänger med och få dom till enlikvärdig nivå. Det kritiska är ofast det som kommer fram mest i debatten. Inte faktumet att folkpartiet vill anställa mer lärare och speciallärare.

  Är det inte bättre att man tar en utvärdering och ser om barnen fått dom kunskaper dom behöver. De skriftliga omdömen som ska ges vid den här nivån verkar mera vara ett betyg på skolan än eleven. Med statistiken vi sett senaste åren med elever som knappt kan läsa och skriva när dom går ut nian så måste något göras. Ignorera problemen som är sossarnas strategi funkar inte…

 2. Tobias skriver:

  Meningen är att man ska hitta dom som inte hänger med och få dom till enlikvärdig nivå. Det kritiska är ofast det som kommer fram mest i debatten. Inte faktumet att folkpartiet vill anställa mer lärare och speciallärare.

  Är det inte bättre att man tar en utvärdering och ser om barnen fått dom kunskaper dom behöver. De skriftliga omdömen som ska ges vid den här nivån verkar mera vara ett betyg på skolan än eleven. Med statistiken vi sett senaste åren med elever som knappt kan läsa och skriva när dom går ut nian så måste något göras. Ignorera problemen som är sossarnas strategi funkar inte…

 3. ckrantz skriver:

  Nja, jag misstänker att det är ytterst få arbeten idag som inte kräver kunskaper. Även dagens arbetare behöver kunna räkna, läsa och skriva och inte minst ha förmåga att ta till sig ny kunskap. Det finns ingen anledning att alla ska bli akademiker men det behövs möjlighet till ständig utbildning. Fråga t ex en bilmekaniker hur mycket elektronik och datakunskap som behövs i det yrket.

  1950-talets uppdelning i arbetare och tjänstemän kommer inte att hålla i framtiden. En skola som sorterar i yrkesfack är som du förväntas arbete i resten av ditt liv är föråldrade. Vad som skulle behövas är att det fann förutsättningar för livslångt lärande. Att det gick att växla mellan arbete och utbidlning.

  Minst viktigt blir här då betyg. Det är ett papper på gårdagens kunskaper. Tyvärr är hela utbildningspolitiken anpassad efter 50-60 talens industri sverige. Björklund och folkpartiet ser tillbaka, inte framåt i mina ögon.

  Men du beskriver skillnaden i synsätt bra. Jag råkar bara inte hålla med utan tror på allas möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund och förutsättningar. Skolan borde inte vara till för att sortera ut folk utan för att ge dem de verktyg de behöver för ett bra liv. Sen är det upp till vuxna svenskar vad de vill göra med sina liv.

 4. ckrantz skriver:

  Nja, jag misstänker att det är ytterst få arbeten idag som inte kräver kunskaper. Även dagens arbetare behöver kunna räkna, läsa och skriva och inte minst ha förmåga att ta till sig ny kunskap. Det finns ingen anledning att alla ska bli akademiker men det behövs möjlighet till ständig utbildning. Fråga t ex en bilmekaniker hur mycket elektronik och datakunskap som behövs i det yrket.

  1950-talets uppdelning i arbetare och tjänstemän kommer inte att hålla i framtiden. En skola som sorterar i yrkesfack är som du förväntas arbete i resten av ditt liv är föråldrade. Vad som skulle behövas är att det fann förutsättningar för livslångt lärande. Att det gick att växla mellan arbete och utbidlning.

  Minst viktigt blir här då betyg. Det är ett papper på gårdagens kunskaper. Tyvärr är hela utbildningspolitiken anpassad efter 50-60 talens industri sverige. Björklund och folkpartiet ser tillbaka, inte framåt i mina ögon.

  Men du beskriver skillnaden i synsätt bra. Jag råkar bara inte hålla med utan tror på allas möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund och förutsättningar. Skolan borde inte vara till för att sortera ut folk utan för att ge dem de verktyg de behöver för ett bra liv. Sen är det upp till vuxna svenskar vad de vill göra med sina liv.

 5. Jan Holm skriver:

  Hej Claes!
  Ja äntligen ska vi lämna flumskolan, på tiden tycker jag.

  ”Vad händer med de som får icke godkänt”?

  Ja förmodligen ingen ändring alls. Tror du verkligen på fullt allvar att det gynnar de som inte har läshuvud om man drar ner de bästa i skolan till den sämstas nivå?

  Jag tror det är på hög tid att läna den där Jante lagen och looser-politiken bakom oss.

  Alla kan väl för fan inte läsa och det behövs inte heller för det kommer alltid att behövas yrkesfolk, låt dom istället komma ut i arbetslivet och lära sig nogot vettigt istället för att släpa sig igenom ett gmnasium till ingen nytta.

  Vad är det för fel på att lära sig ett yrke och arbeta?
  Är vi inte lika viktiga om ett samhälle ska fungera, både arbetare och ingenjörer?
  Vi har olika roller bara.

 6. Jan Holm skriver:

  Hej Claes!

  Ja äntligen ska vi lämna flumskolan, på tiden tycker jag.

  "Vad händer med de som får icke godkänt"?

  Ja förmodligen ingen ändring alls. Tror du verkligen på fullt allvar att det gynnar de som inte har läshuvud om man drar ner de bästa i skolan till den sämstas nivå?

  Jag tror det är på hög tid att läna den där Jante lagen och looser-politiken bakom oss.

  Alla kan väl för fan inte läsa och det behövs inte heller för det kommer alltid att behövas yrkesfolk, låt dom istället komma ut i arbetslivet och lära sig nogot vettigt istället för att släpa sig igenom ett gmnasium till ingen nytta.

  Vad är det för fel på att lära sig ett yrke och arbeta?

  Är vi inte lika viktiga om ett samhälle ska fungera, både arbetare och ingenjörer?

  Vi har olika roller bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *