Motbilder om västligt historieförnekande

Motbilder om västlig historielöshet kan vara värd att läsa. Inte minst med tanke på de något ensidiga diskussionen om kommunismens brott mot mänskligheten. Personligen tycker jag s.k bodycount historia är meningslös och på gränsen till sandlåderetorik. Jag tror de flesta kan vara överens om att i lenin och stalins ryssland dödades folk skoningslöst. Precis som folk dödades skoningslöst i diverse europeiska kolonialvälden.

Motbilder: Okända massakrer och västligt historieförnekande Mot
Tidningen The Guardian skriver om hur väst döljer och tystar ned de brott mot mänskligheten som utförs. Hur kolonialismens förintelser förblir okända:

”I boken Late Victorian Holocausts, publicerad år 2001, berättar Mike Davis historien om den svält som dödade mellan 12 och 29 miljoner indier. Dessa människor blev, demonstrerar han, mördade av brittisk statspolitik.”

1876, när El Niño spred förödelse bland bönderna vid Deccan-platån fanns ett överskott av risk och vete i Indien. Den brittiske Lord Lytton krävde dock att det skulle exporteras till England, mitt under svältens höjdpunkt. När bönderna började svälta blev tjänstemännen beordrade att ”motarbeta hjälparbete på alla möjliga sätt”. Ny lagstiftning från 1877 förbjöd ”privata hjälpdonationer mot påföljden av fängelsestraff om de skulle inverka på marknadens vetepriser”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *