Kristdemokraterna säljer ut de sjuka

Återigen fortsätter regeringen att köra efter kartan oavsett hur terrängen ser ut. Visst låter det romantiskt med små apoteksbolag men är det verkligen någon som tror på detta? Precis som med systembolaget ska väl fungerande verksamheter säljas ut för av ideologiska skäl, inte rationella. Och detta till någon slags hybridmarknad.

KD och regeringen struntar tydligen i
vad Sveriges farmacevtförbund, Sveriges kommuner och landsting, oppositionen och inte minst en majoritet av vad svenskarna tycker. Detta är vad SKL varnade för.

Utredare föreslår privata apotek Också Sveriges kommuner och landsting, SKL, ger utredningen underkänt. SKL har deltagit i utredningen genom två egna experter, Magnus Thyberg och Ulla Lönnqvist Endre, som i ett särkilt yttrande riktar hård kritik mot dess slutsatser: ”Sammanfattningsvis befarar vi att en omreglering på denna utrednings grund leder till högre läkemedelskostnader för skattebetalarna utan fördelar för patienterna.”

Och varför vill regeringen skapa ett oligopol. Där utvalda bolagsjättar ska konkurrera med ett statliga bolag på en fejkad marknad? Vilket låter märkligt bekant. Är det någon som kommer vad som sades när elmarknaden avregelerades?

Varför säljer Kristdemokraterna och alliansen ut Sveriges sjuka kan man undra. Och vad är det för mening med ett förslag som inte ens regeringens utredare tror kommer att sänka priserna.

Kom ihåg att tacka KD
när det är dags för val. Precis som KD borde tackas för fastighetsskattens omläggning till en finansiering av låg inkomsttagare.

Regeringen överens om att sälja apotek

Då sade socialminister Göran Hägglund (kd) att frågan om försäljning skulle övervägas noga. Ett av regeringspartierna, folkpartiet, tvekade.- Vi är nu överens mellan partierna om att vi kan tänka oss att skala ner Apoteket AB i format så att det får en mindre andel av marknaden, säger Göran Hägglund till Dagens Nyheter.

Menar du att ni enats om att sälja en del av apoteken?

- Ja. Jag tror att det är klokt att sälja en del av de befintliga apoteken för att underlätta för andra aktörer. På det sättet får de in en fot på marknaden och vi kan få konkurrens snabbare när det gäller läkemedel.

Hur många apotek bör säljas?

- Jag vill pröva ytterligare vad som kan vara optimalt. Diskussionen om antalet har vi inte kommit till ännu mellan partierna.

Det handlar om en avvägning, menar han.

- Apoteket AB ska naturligtvis bibehålla en del och inte utsättas för dramatiskt stora förändringar som försvårar deras möjligheter att fungera. Å andra sidan måste de andra aktörerna få in en fot. Är det för få som säljs, kommer man inte att få en förändring på marknaden, säger Göran Hägglund.

Utredaren Lars Reje vill att en del av dagens butiker ska säljas till blivande konkurrenter i ”kluster om 80-100” åt gången. Och flera av de större europeiska apotekskedjorna har sagt att Apoteket AB:s marknadsandel måste minskas kraftigt om de alls ska vara intresserade.

- Det måste vara en hyggligt stor andel som säljs, instämmer Göran Hägglund.

SvD » Inrikes » Fritt fram för privata apotekskedjor


Den svenska läkemedelsnotan går på drygt 31 miljarder
kronor om året, men de besparingar som Lars Reje räknar med
handlar om några hundra miljoner totalt sett. Han tror heller
inte att de receptbelagda läkemedlen blir särskilt mycket
billigare för kunderna. Det kan röra sig om några
procent tror han.
Lars Reje vill ha in både stora internationella apotekskedjor i
Sverige ungefär som i Norge men även små
apoteksentreprenörer med kanske bara någon enstaka butik i
landet.

–De små behövs för förnyelsen medan de stora
är viktiga för att få en motpart i
prisförhandlingarna med de globala läkemedelsföretagen.

I princip ska vilket företag som helst kunna öppna ett apotek
efter tillstånd från Läkemedelsverket. Ägaren
måste inte ha någon farmacevtisk kompetens men i butiken
måste det alltid finnas personal som är farmacevtiskt
utbildad. Alla apotek måste även ha en
läkemedelsansvarig.

De enda som inte får driva en apoteksrörelse är
tillverkare av läkemedel, företag som säljer
läkemedel och läkare eller annan personal som förskriver
läkemedel.

För att begränsa konkurrensfördelarna för Apoteket
AB vill Lars Reje att många av dagens butiker säljs ut till
blivande konkurrenter i ”kluster om 80-100 butiker åt
gången”.

Politikerbloggen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Kristdemokraterna säljer ut de sjuka

 1. ckrantz skriver:

  Jag tycker inte man ska straffas för att man äger var sig villa eller företag. Men fastighetsskatteomläggningen är bara en omfördelning av skattebördan. Det är inte en skattesänkning. Regeringen lyckades med andra ord välja den absolut sämsta lösningen. Och med införandet av retroaktiv ränta på uppskovs beloppet fick Anders Borg i praktiken igenom en ny skatt. Alla de 100000 personer som sålt villa eller bostadsrätten och som sitter med pengarna fastlåsta i en ny bostad har valet att sälja, låna upp pengarna eller ta av sin disponibla inkomst för att betala.

  Inte ens villaägarna tyckte Borgs lösning var bra. Och jag har ännu mer svårt att förstå hur borgerliga väljare kan försvara retroaktiva skatteomlägningar.

  Och det är KD som varit den pådrivande för just detta. Något som jag tycker de borde belönas för vid nästa val.

  När det gället Apoteksbolaget verkar det som KD och alliansen vill sälja ut av helt ideologisk skäl. Inte ens regeringens utredare tror att det blir lägre medicin priser och det är fortfarande apoteksbolaget som ska finnas på t ex landsbygden om jag förstått saken rätt. Vad regeringen verkar vilja göra är att skapa ett oligopol med sin omreglering. Med andra ord varken en fungerande marknad eller det nu bra fungerande apoteksbolaget ska det bli. Sen tyckte jag inte det behövdes mer argument från mig. SKL’s utredare sade det bättre.

  ’“Sammanfattningsvis befarar vi att en omreglering på denna utrednings grund leder till högre läkemedelskostnader för skattebetalarna utan fördelar för patienterna.”

 2. Claes Krantz skriver:

  Jag tycker inte man ska straffas för att man äger var sig villa eller företag. Men fastighetsskatteomläggningen är bara en omfördelning av skattebördan. Det är inte en skattesänkning. Regeringen lyckades med andra ord välja den absolut sämsta lösningen. Och med införandet av retroaktiv ränta på uppskovs beloppet fick Anders Borg i praktiken igenom en ny skatt. Alla de 100000 personer som sålt villa eller bostadsrätten och som sitter med pengarna fastlåsta i en ny bostad har valet att sälja, låna upp pengarna eller ta av sin disponibla inkomst för att betala.

  Inte ens villaägarna tyckte Borgs lösning var bra. Och jag har ännu mer svårt att förstå hur borgerliga väljare kan försvara retroaktiva skatteomlägningar.

  Och det är KD som varit den pådrivande för just detta. Något som jag tycker de borde belönas för vid nästa val.

  När det gället Apoteksbolaget verkar det som KD och alliansen vill sälja ut av helt ideologisk skäl. Inte ens regeringens utredare tror att det blir lägre medicin priser och det är fortfarande apoteksbolaget som ska finnas på t ex landsbygden om jag förstått saken rätt. Vad regeringen verkar vilja göra är att skapa ett oligopol med sin omreglering. Med andra ord varken en fungerande marknad eller det nu bra fungerande apoteksbolaget ska det bli. Sen tyckte jag inte det behövdes mer argument från mig. SKL's utredare sade det bättre.

  '“Sammanfattningsvis befarar vi att en omreglering på denna utrednings grund leder till högre läkemedelskostnader för skattebetalarna utan fördelar för patienterna.”

 3. Tobias skriver:

  Jag förstår fortfarande inte varför folk tror att alla människor med dyr villa är rika. Kan du förklara varför Mona Sahlin åker till Botkyrka och säger att ingen där kan vinna på alliansens politik. Det trots att villor kostar i genomsnitt 2,5 miljoner där.

  Varför ska man straffas därför att man ska äga?

  Du har väl rätt i elbolagens konkurrens. Men å andra sidan har det faktum att staten släppte på telefonmonopolet lett till mycket lägre priser.

  Jag frågar: Hur säljer kd ut de sjuka när det finns människor på landsbygden som får åka flertalet mil för att köpa ett paket huvudtabletter?

  Det verkar som om du vill hålla på apoteksmonopolet av helt ideologiska skäl. Bör du inte åtminstone ha argument för det du säger än bara antaganden?

 4. Tobias skriver:

  Jag förstår fortfarande inte varför folk tror att alla människor med dyr villa är rika. Kan du förklara varför Mona Sahlin åker till Botkyrka och säger att ingen där kan vinna på alliansens politik. Det trots att villor kostar i genomsnitt 2,5 miljoner där.

  Varför ska man straffas därför att man ska äga?

  Du har väl rätt i elbolagens konkurrens. Men å andra sidan har det faktum att staten släppte på telefonmonopolet lett till mycket lägre priser.

  Jag frågar: Hur säljer kd ut de sjuka när det finns människor på landsbygden som får åka flertalet mil för att köpa ett paket huvudtabletter?

  Det verkar som om du vill hålla på apoteksmonopolet av helt ideologiska skäl. Bör du inte åtminstone ha argument för det du säger än bara antaganden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *