Skulle någon anställa en förtidpenionär?

Frågan som ingen verkar redo att ställa är vilka företagare det är som vill anställa förtidspensionärer eller andra med begränsad arbetsförmåga?

Många förtidspensionärer har också haft ett arbete någon gång. Och en arbetsgivare som inte ville ha dem. Jag misstänker att det rent ekonomiskt lönar sig att betala folk för att inte arbeta. Eller kostar en förtidspensionär mer än en fullt subventionerad tjänst?

Eller finns det företagare som tar socialt ansvar och anställer folk som kan kosta dem pengar? Men jag kan tänka mig att Curt Malmborg är glad. Han slipper ju fixa arbeten till dessa personer.

Aftonbladet: Var tionde sjukpensionär vill börja jobba igen
Försäkringskassans chef Curt Malmborg menar att det finns stora pengar att spara för samhället, om de sjukpensionärer som vill arbeta får den möjligheten. – I våra beräkningar har vi gått tittat på hur många som hade förtidspension 2006. Sedan har vi uppskattat hur många år de har kvar till ålderspension. I våra beräkningar kom vi fram till summan 566 miljarder kronor. Så stor uppskattar vi att den så kallade ohälsoskulden är. Då inser man att vi har jättemycket att vinna. Även för den enskilde individen innebär en återgång till arbetslivet en stor vinst, såväl ekonomiskt som ur ett hälsoperspektiv. – Vi vet att människor som kommer in med långa sjukskrivningar tappar sitt självförtroende och det sociala livet. Personer som kommer in i förtidspenion går också miste om den reallöneökning som andra får vilket också ger en låg ålderspension, säger Curt Malmborg.

SvD » Ledarbloggen

Skulle du kunna jobba? Den frågan har Försäkringskassan ställt i en enkät riktad till förtidspensionärer. Mer än var tionde svarar ja på frågan. I åldersgruppen mellan 20 och 29 år uppger sig var tredje kunna göra det och i åldersgruppen 30 till 44 år är det en fjärdedel.En förutsättning är dock att jobben anpassas. Regeringen har tagit steg i den riktning, men enkäten visar att den måste gå vidare. Det handlar om skattepengar, men framför allt om att vägar som leder till ett bättre liv för förtidspensionärer som kan och vill jobba.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skulle någon anställa en förtidpenionär?

  1. Pingback: Javisst kan jag jobba | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *