Terrordagiset som inte var

Så låt mig se om jag förstått detta rätt. Kvinnan misstänks ha fört ut pengar ur landet genom penningnätverk där en av mottagarna suttit som suppleant i en styrelse för ett bolag där ägaren misstänks ha kopplingar till vad? Terrorverksamhet, Ekonomiskt stöd till islamist grupper.

Vads sysslar SvD med som blåser upp en sådan här sak? Och varför läcker vad jag antar är Säpo om sina ’hemliga’ utredningar

SvD » Stockholmsnyheter » Dagischef kopplas till terrormisstänkt

Den 40-åriga kvinnan som äger förskoleföretaget Bismilahi misstänks för att under 2006 ha slussat nio miljoner kronor från bolaget till konton i bland annat Dubai. För att skicka pengarna ska hon ha använt sig av fyra banknätverk. Två av dessa så kallade hawalas har drivits av en 43-årig man. Förskolechefen misstänks – direkt eller indirekt – ha skickat sammanlagt 2,9 miljoner kronor genom hans organisationer. 43-åringen är nu misstänkt för penninghäleri och grovt bokföringsbrott. Mannen uppges befinna sig utomlands. Denne penningförmedlare har i sin tur en koppling till den 42-årige svensk med somalisk bakgrund som Säpo enligt uppgifter till SvD har startat en hemlig terrorutredning mot. 43-åringen var tidigare suppleant i styrelsen för ett aktiebolag som den 42-åringen drev. Den 43-årige mannen ska även ha varit verksam i den penningförmedling som 42-åringen misstänks ha organiserat. Den 42-årige stockholmaren tycker att uppgifterna om terrormisstankar är mycket obehagliga. – Jag vågar knappt röra mig ute på gatan, säger han. Hans advokat Thomas Olsson protesterar mot att mannen inte kan försvara sig mot hemliga misstankar: – Säpo måste ta sitt ansvar och bekräfta eller dementera uppgifterna. Även förskolechefen har tagit illa vid sig av uppgifterna om terrorkopplingar. Hon nekar också till alla misstankar om ekonomiska brott. – Hon har fött två barn de senaste tre åren och varit mammaledig en stor del av tiden. Ekonomi och administration har hon delvis lagt ut på andra, säger kvinnans advokat Anders Malmsten. Utredningen om skatte- och bokföringsbrott på förskolorna fortsätter. I går förhördes de två företagare som greps i tisdags. Männen, 42 och 47 år, misstänks ha utfärdat luftfakturor till förskolebolaget. – De har levererat olika tjänster till förskolan. Vi vill kontrollera om tjänsterna verkligen har utförts,säger kammaråklagare Björn Rosenlöf.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Terrordagiset som inte var

 1. ckrantz skriver:

  Vad är förblindad vänster indignation? 🙂

  Sen om det har begåtts några brott ska det utredas vilket det också tydligen nu görs. Hundratals ärenden av ekonomisk brotts karaktär utreds varje år. Utan att detta kopplas till terrorism. Det finns flertalet icke muslimska svenskar som för ut pengar till platser som Dubai, eller Seychellerna. Utreder Säpo dem för terrorist brott när det uppdagas. Eller slås upp på första sidan i Svd?

  Sen tycker jag du gör ett misstag. Du antar att 1 miljard muslimer är exakt likadana. Islam är ingen mono-kultur där alla är djupt konservativt religiöst konservativa. Det finns lika stora skillnader som mellan olika Västländer. Det finns lika många sekter, uttolkningar och förstås knäppskallar som i väst. Lägg där till nationella och klan identiteter. Det finns helt sekulära muslimer som går till ’kyrkan’ ungefär som vi svenskar går dit på högtider och det finns djupt religiösa. Det är ju intressant att i länder som USA har muslimer integrerats ganska väl av döma av rapporter. Även i England, där arbetslösa svensk somalier tycks kunna få arbete direkt något som de inte får i Sverige även om de varit i 10-15 år.

  Sen är det lite skillnad på 1, 2, och tredje generations invandrare i Sverige tror jag. Förutsatt att de får en chans att delta i det svenska samhället. Något som den misslyckade arbetsmarknads och integrationspolitiken under 90 och 2000-talet har motverkat. Isolerar man folk i arbetslöshets getton tror jag det är större chans att folk börjar lyssna på budskap från diverse knäppskallar.

 2. ckrantz skriver:

  Vad är förblindad vänster indignation? 🙂

  Sen om det har begåtts några brott ska det utredas vilket det också tydligen nu görs. Hundratals ärenden av ekonomisk brotts karaktär utreds varje år. Utan att detta kopplas till terrorism. Det finns flertalet icke muslimska svenskar som för ut pengar till platser som Dubai, eller Seychellerna. Utreder Säpo dem för terrorist brott när det uppdagas. Eller slås upp på första sidan i Svd?

  Sen tycker jag du gör ett misstag. Du antar att 1 miljard muslimer är exakt likadana. Islam är ingen mono-kultur där alla är djupt konservativt religiöst konservativa. Det finns lika stora skillnader som mellan olika Västländer. Det finns lika många sekter, uttolkningar och förstås knäppskallar som i väst. Lägg där till nationella och klan identiteter. Det finns helt sekulära muslimer som går till 'kyrkan' ungefär som vi svenskar går dit på högtider och det finns djupt religiösa. Det är ju intressant att i länder som USA har muslimer integrerats ganska väl av döma av rapporter. Även i England, där arbetslösa svensk somalier tycks kunna få arbete direkt något som de inte får i Sverige även om de varit i 10-15 år.

  Sen är det lite skillnad på 1, 2, och tredje generations invandrare i Sverige tror jag. Förutsatt att de får en chans att delta i det svenska samhället. Något som den misslyckade arbetsmarknads och integrationspolitiken under 90 och 2000-talet har motverkat. Isolerar man folk i arbetslöshets getton tror jag det är större chans att folk börjar lyssna på budskap från diverse knäppskallar.

 3. Kobolt skriver:

  Re: Claes Krantz,
  Självklart är dom inte dubbelt skyldiga för att dom är svarta eller muslimer och deras brott är uppenbarligen av ekonomisk natur och har inte med hudfärgen att göra om du nu har lyckats läsa artikeln utan att bara elda upp dig i förblindad vänsterindignation. Självklart är också att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Om det nu är sant som det står i tidningen att grov ekonomisk brottslighet verkar föreligga och att 9 miljoner av kommunala medel är borta ur bokföringen så är det ju ganska allvarligt eller hur. Slutligen så anser jag (och det är min uppfattning) att jag håller för otroligt att man kan integreras i ett samhälle när man t.ex kommer från ett Muslimskt land. De religösa banden inom Islam är alltför starka och jag tror man alltid kommer att se sig själv som en Somalier eller Irakier no matter what. Och det är inget konstigt med det. Och det är inget som politiker eller andra opinionsbildare behöver hymla med. Hur lång tid skulle du själv behöva för att bli Irakier eller Somalier. Fundera på det.

 4. Kobolt skriver:

  Re: Claes Krantz,

  Självklart är dom inte dubbelt skyldiga för att dom är svarta eller muslimer och deras brott är uppenbarligen av ekonomisk natur och har inte med hudfärgen att göra om du nu har lyckats läsa artikeln utan att bara elda upp dig i förblindad vänsterindignation. Självklart är också att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Om det nu är sant som det står i tidningen att grov ekonomisk brottslighet verkar föreligga och att 9 miljoner av kommunala medel är borta ur bokföringen så är det ju ganska allvarligt eller hur. Slutligen så anser jag (och det är min uppfattning) att jag håller för otroligt att man kan integreras i ett samhälle när man t.ex kommer från ett Muslimskt land. De religösa banden inom Islam är alltför starka och jag tror man alltid kommer att se sig själv som en Somalier eller Irakier no matter what. Och det är inget konstigt med det. Och det är inget som politiker eller andra opinionsbildare behöver hymla med. Hur lång tid skulle du själv behöva för att bli Irakier eller Somalier. Fundera på det.

 5. ckrantz skriver:

  @Kobolt och Nisse Humanist:
  Varför inte skriva rakt ut vad ni menar. Deras brott, vilket de automatiskt antas vara skyldiga till, är att de var svarta muslimer. Med andra ord dubbelt så skyldiga direkt.

  Är det vänster att tro på människors oskuld innan de dömts för brott så kan jag vara stolt över att vara vänster. Alternativet är inte trevligt.

  När anser ni förresten att man blir svensk? Eller kan man aldrig bli det om man är svart eller muslim oavsett hur länge man bott i Sverige?

 6. ckrantz skriver:

  @Kobolt och Nisse Humanist:

  Varför inte skriva rakt ut vad ni menar. Deras brott, vilket de automatiskt antas vara skyldiga till, är att de var svarta muslimer. Med andra ord dubbelt så skyldiga direkt.

  Är det vänster att tro på människors oskuld innan de dömts för brott så kan jag vara stolt över att vara vänster. Alternativet är inte trevligt.

  När anser ni förresten att man blir svensk? Eller kan man aldrig bli det om man är svart eller muslim oavsett hur länge man bott i Sverige?

 7. Nisse Humanist skriver:

  Dessvärre är alltför många av dessa ”Kulturberikare” inblandade i div. verksamhet som INTE är förenligt med demokrati, eller med svenskt kulturellt mönster (=fred/harmoni).

  SÄPO mste gå till botten med detta. Skyldiga skall straffas, oskyldiga skall frias.

 8. Nisse Humanist skriver:

  Dessvärre är alltför många av dessa "Kulturberikare" inblandade i div. verksamhet som INTE är förenligt med demokrati, eller med svenskt kulturellt mönster (=fred/harmoni).

  SÄPO mste gå till botten med detta. Skyldiga skall straffas, oskyldiga skall frias.

 9. Kobolt skriver:

  Det är väl utmärkt att SvD skriver om detta och dessutom för ovanlighetens skull skriver att personerna ifråga är Somalier. Att som resten av det vettskrämda mediakollektivet hela tiden prata om ”Svenskar” är ju löjeväckande. Varför inte använda riktiga beskrivningar av folks ursprung. Men det är klart, då kommer hela vänstersvängen och ylar rasism som på beställning och media vågar inte ta en fajt med vänstern tyvärr! En från utlandet inflyttad person blir ju inte svensk bara för att man får ett pass. Lika lite som vi svenskar skulle bli Irakier eller Somalier om vi valde att bosätta oss i deras länder. Ett talande citat av Etiopiens utrikesminister här om året med anledning av de två ”svenska” journalister som satt fängslade där löd: ”svenskar, dom här är ju inte svenskar, det ser man ju på dom – dom är Etiopier.

 10. Kobolt skriver:

  Det är väl utmärkt att SvD skriver om detta och dessutom för ovanlighetens skull skriver att personerna ifråga är Somalier. Att som resten av det vettskrämda mediakollektivet hela tiden prata om "Svenskar" är ju löjeväckande. Varför inte använda riktiga beskrivningar av folks ursprung. Men det är klart, då kommer hela vänstersvängen och ylar rasism som på beställning och media vågar inte ta en fajt med vänstern tyvärr! En från utlandet inflyttad person blir ju inte svensk bara för att man får ett pass. Lika lite som vi svenskar skulle bli Irakier eller Somalier om vi valde att bosätta oss i deras länder. Ett talande citat av Etiopiens utrikesminister här om året med anledning av de två "svenska" journalister som satt fängslade där löd: "svenskar, dom här är ju inte svenskar, det ser man ju på dom – dom är Etiopier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *