Förberedelsen för ett anfall

Är det dags för den diplomatiska offensiven innan ett anfall görs? USA har ju försett israel med all de militär material de behöver. Det Israeliska Iran kommandot har ju övat för krig på den fronten sedan 2006. John Bolton var ju på den Israeliska högerns Herzliya Conference och uppmanade Israel att attackera Iran på egen hand.

The Israeli Iran Command is the new Israel Defense Forces regional command responsible for any future military conflict with Iran. In the summer of 2006 Israel Air Force Commander Major General Eliezer Shkedi was named the GOC (General Officer Commanding) of the new command.

Was Israeli raid a dry run for attack on Iran? | World | The Observer

The
head of Israel’s airforce, Major-General Eliezer Shkedi, was visiting a
base in the coastal city of Herziliya last week. For the 50-year-old
general, also the head of Israel’s Iran Command, which would fight a
war with Tehran if ordered, it was a morale-boosting affair, a
meet-and-greet with pilots and navigators who had flown during last
summer’s month-long war against Lebanon. The journalists who had turned
out in large numbers were there for another reason: to question Shkedi
about a mysterious air raid that happened this month, codenamed
’Orchard’, carried out deep in Syrian territory by his pilots.

SvD » Utrikes » Israel tror att Iran gör kärnvapen

Han säger till Washington Post och Newsweek att Iran ”har kommit ganska långt” i framställningen av atomvapen och kanske redan håller på att göra kärnladdningar. – Vi misstänker att de troligen redan arbetar med kärnstridsspetsar för markbaserade robotar. Han framförde också teorin att iranierna ”har ytterligare en hemlig anrikningsoperation på gång, förutom den i Natanz”. Diskussionerna om Irans anrikning av uran har pågått i flera år, och Teheran har utsatts för starkt tryck att avbryta den. Israels syn avviker kraftigt från den slutsats som amerikansk underrättelsetjänst publicerade förra året. Där framfördes åsikten att Teheran gav upp sin strävan att skaffa kärnvapen redan 2003. Barak tror inte alls på den bedömningen. – Vår tolkning är att iranierna helt klart inriktar sig på att få kärnvapenkapacitet. – Det är troligen sant att de bromsade upp vapentypen 2003, eftersom amerikansk militarism då var som mest intensiv. Men nu tror Israel att iranierna ”har kommit ganska långt, betydligt längre än nivån i Manhattanprojektet”, sade ministern, utan vidare precisering.

Prospects for Peace

The annual right-wing Israeli shindig known as the Herzliya Conference has just drawn to a close. The conference is organized by Uzi Arad, former adviser to Likud leader Benjamin Netanyahu, and has in the last years become an Israeli-American neo-con love-fest. Of course like on any good Fox News show, there is a generous sprinkling of non-neo-con folk who lend legitimacy to the gathering. This year at least the conference was a little more open in wearing its politics on its sleeve—the program was officially held “in cooperation with the Adelson Institute for Strategic Studies, Shalem Center.” That Institute’s chair is Natan Sharansky (President Bush’s favorite author) and it’s sponsor—Adelson—is Sheldon Adelson of Freedom Watch infamy. Norman Podhoretz, Martin Kramer, and David Wurmser are just a sampling of the Herzliya speaker’s menu (presidential candidate Rudy Giuliani must have been short on advice this week).

Predictably on Iran, Bolton claims that the new NIE gave the Iranians “free reign” to “proceed unmolested towards a nuclear weapons capability” and he prodded his Israeli hosts to “use military force to stop Iran.”  

That was not all.  Bolton then ran to the Israeli press a week before the final report of the Winograd Committee (investigating the Lebanon war of summer 2006) to weigh-in on the domestic Israeli debate and join the campaign against Israel’s Prime Minister.  This was the opening to a headline story in the Haaretz paper during the week.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Förberedelsen för ett anfall

  1. Karl-Otto Hultstrom skriver:

    Langt innan USA vet det, vet Israel. De kan inte lita pa USA:s underrattelser. Darfor har de egen spaning. Och de kommer att sla till nar hoten mot dem ar allvarliga nog. Lita inte pa USA spaning. Men lita pa Israels. For dem galler det att vara eller inte vara. For USA ar Israel bara en en schakpjas.

  2. Karl-Otto Hultstrom skriver:

    Langt innan USA vet det, vet Israel. De kan inte lita pa USA:s underrattelser. Darfor har de egen spaning. Och de kommer att sla till nar hoten mot dem ar allvarliga nog. Lita inte pa USA spaning. Men lita pa Israels. For dem galler det att vara eller inte vara. For USA ar Israel bara en en schakpjas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *