Inte bara kollektivavtal

Problem är inte bara att bristen på kollektivavtal. Det handlar även om vad man bara kan kalla fackpampar som ätit per person vad många av deras medlemmar har att leva på en månad. Vad det verkligen värt ett julbord för 90000 av medlemmarnas pengar. Hotell- och restaurangfacket har nu gett alla fackförenings hatare den ammunition de behövde. Tänkte ingen i styrelsen till?

Håkan A Bengtsson: Försvårar kampen för kollektivavtal

Hotell- och restaurangfackets förbundstyrelse har varit på kursgård och ätit julmiddag. Kostnanden var betydande. 4.800 kronor per person. Detta är laddat, inte minst på grund av minskade medlemstal, minskade intäkter och krav på nedskärningar. Saken avslöjades av förbundets egen tidning Hotellrevyn. Särskilt problematiskt är att Blaxta gård där förbundsledningen åt middag saknar kollektivavtal. Förbundets ordförande säger att ”Vi ville gärna gynna ett nytänkande småföretag”.

Med tanke på den omskrivna blockaden mot ”Salladsbaren” Göteborg som också saknade kollektivavtal är hela historien problematisk. Detta skulle ju också kunna beskrivas som ett ”nytänkande småföretag”! Många företag i hotell- och restaurangbranschen saknar kollektivavtal. Fackets argumentation är att detta innebär att konkurrensen snedvrids för de som skrivit på avtal. Genom denna julmiddag har Hotell- och restuarangfacket försvagat sin egen kamp för kollektivavtal.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

2 svar på Inte bara kollektivavtal

  1. Barbro Hartvig skriver:

    Dessa belopp är ju en piss i havet jämfört med vad Svenskt Näringslivs toppar roffar åt sig i form av bonusar och astronomiska löneförhöjningar. Klart att en hårt arbetande förbundsstyrelse behöver en belöning som dessutom är begränsad till ett tillfälle och inte hänger med för all framtid.

  2. Barbro Hartvig skriver:

    Dessa belopp är ju en piss i havet jämfört med vad Svenskt Näringslivs toppar roffar åt sig i form av bonusar och astronomiska löneförhöjningar. Klart att en hårt arbetande förbundsstyrelse behöver en belöning som dessutom är begränsad till ett tillfälle och inte hänger med för all framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *