Monas jättearbete

Även säga att media verkar ha glömt att det fanns en annan  partiledare för lite mer än ett år sedan. Göran persson kanske höll ihop partiet men han vanvårdade det. Socialdemokratin kan idag jämföras med en något föråldrad supertanker. Kaptenen är utbytt men det tar tid att ombildad besättningen samtidigt som nödvändiga reparationer görs och en ny kurs sätts.

Den stora frågan är om detta kan göras innan nästa val.

Tilltufsad vinnare

Så kan de senaste dygnens turbulens i den socialdemokratiska toppen tolkas. Att händelseförloppet inte ger några pluspoäng åt någon från pr-folk är givet: partiledaren framstår som en snäll och litet velig lärarinna som försökt förklara för en självöverskattande elev att han inte är bäst på allting. Den förre finansministern hörde inte eller ville inte höra på partiledaren. I stället körde han ett test – det första pressmeddelandet – och när han förstod att Mona Sahlin faktiskt tänkte focka honom klippte han alla band och satte sig med Bosse Ringholm på gubbhyllan.

I går försökte Mona Sahlin släta över det hela med att Pär Nuder sitter kvar i VU. Och visst är partiets ledning oförändrad – på papperet, i realiteten har Pär Nuder förlorat sitt inflytande i det parti som leds av Mona Sahlin. Att han skulle komma att utgöra en knarrig opposition à la förre försvarsminister Mikael Odenberg är ändå osannolikt, därtill är Pär Nuder väl ändå för erfaren och för ambitiös.

Efter snart ett år på partiledarposten håller Mona Sahlin på att ge socialdemokratin en ledning efter sitt sinne. Thomas Östros som ekonomisk talesman kommer att ha Mona Sahlin att tacka för just denna position. Men hur uppfattar den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin sin ställning, sedan det kommit fram att partiledaren diskuterat den med Pär Nuder? Mycket flyter alltjämt runt den socialdemokratiska partiordföranden.

För utomstående är hennes strategi långt ifrån tydlig. Möjligen är hennes uppgift svårare än vi ser: att både få partiet arbetsdugligt i opposition och omorientera politiken. Den uppgiften underlättas inte av att Mona Sahlin ifrågasätts som partiledare av sina egna. Ibland tycks det som om partifolket glömt att det faktiskt inte hade någon annan än Mona Sahlin då för ett år sedan.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *