Varför kan de inte betala?

Räkningar
Frågan jag saknar svaret på är varför kan inte dessa svenskar inte betala? Är det enbart för att de överkonsumerat och har dyra lån eller kan de möjligen vara så att de helt enkelt är fattiga? Att de inte handlar om att betala den senaste platt-TV utan livsnödvändigheter som hyra, el ,telefon o.s.v. Jag misstänker det senare i många fall. Och med tanke på hur alltfler fodringsägare skickar en fodran direkt till kronofogden utan påminnelser kan man undra hur många som finns där tack vare en missad räkning utan att egentligen ha några skulder.

Uppdatering:
Fast om man ska  tro nedanstående artikel är det köpfest i de svenska hushållen. Vem har rätt?

Välkommen till fattig Sveriges verklighet skulle jag säga. Sverige är delat i 2 helt olika ekonomiska verkligheter. Det förklarar även alliansens oförmåga att fatta varför folk inte är mer nöjda. Personligen tror jag dock majoritet av dagens svenskar hamnar i fattigsverige. Eller?

Finansglädje hos hushållen

Det är statliga bolåneföretaget SBAB som lyfter fram de glada siffrorna ur konjunkturbarometern i sin senaste rapport Sparnytt. – Vi tycker att det finns skäl att uppmärksamma detta. Inte på 15 år har hushållen sett så här positivt på sitt eget sparande och sina finanser. Resultaten gäller december, men siffrorna håller i sig även för januari, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB till DN.se. Börsoron har ändå påverkat svenskarnas agerande när det gäller sparandet. – Många har svängt över till att placera i räntepapper i stället för aktier och även banksparande och obligationer är populärt, säger Tomas Pousette. I konjunkturbarometern, som är en enkätundersökning med 1.500 personer, står det klart att de svenska hushållen är väldigt optimistiska när det gäller sparandet. – Inkomstutvecklingen har varit bra och sparräntorna har blivit betydligt bättre på senare tid. Det som är kul är att de yngre åldersgrupperna har en så positiv inställning till sitt eget sparande. Det är mer än man kan vänta sig, med tanke på att unga inte har samma finansiella styrka, säger Tomas Pousette. I SBAB:s rapport Sparnytt framgår det att personer mellan 16 och 24 år är mest peppade att spara.

SvD » Inrikes » Svenskarna sitter i skuldfällan

Omkring nio procent, 585 000 människor, har vid flera tillfällen inte kunnat betala alla sina räkningar på förfallodagen.Uppgifterna om svenskarnas skuldproblem kommer från en larmrapport som kronofogden sammanställt.

Rikskronofogden Eva Lidström Adler säger att resultatet är skrämmande och vill se ett samlat grepp på nationell nivå.

– Regeringen måste skapa en kraftfull och dynamisk strategi så att vi kan komma till rätta med problemet.

Skuldsättningen kostar i dag, enligt kronofogden, samhället ungefär 40 miljarder kronor om året.

Rapporten bygget på djupintervjuer med fordringsägare, skuldsatta, inkassoföretag, skuldrådgivare och tjänstemän hos kronofogden. Dessutom har TNS Gallup via internet intervjuat 4 445 personer om deras privatekonomi.

Hundratusentals har inte råd att betala sina räkningar

Det är första gången det går att säga närmare hur många svenskar som har svåra skuldproblem. Tidigare har det bara gått att se hur många som hamnat i kronofogdens register. Nu finns ungefär 500.000 personer registrerade där. – Men att man hamnat hos oss behöver inte betyda att man är överskuldsatt. Det kan vara personer som vid något tillfälle missat att betala exempelvis en trängselavgift eller en p-bot, säger Eva Lidström Adler. De skuldsatta utsätts för stora påfrestningar och många har problem med hälsan. Unga och me-delålders med stora skuldproblem är ofta lika vårdkrävande som åldringar och har svårt att arbeta och leva ett normalt liv. – Våra beräkningar visar att skuldsättningen kostar samhället ungefär 40 miljarder kronor om året, säger Eva Lidström Adler. Rapporten heter ”Alla vill göra rätt för sig” och det är också den slutsats utredarna kommer fram till. Eva Lidström Adler framhåller att de som hamnar i skuldfällan bara utnyttjar de ekonomiska förutsättningar som finns. – Vi lever i ett kreditsamhälle som bygger på att det finns människor som vågar ta risker. Om ingen vågade ta en ekonomisk risk skulle vi få lägre tillväxt, säger hon. I dag hamnar många skuldsatta i en livslång fälla som är mycket svår att ta sig ur. Ofta lönar det sig inte att ens försöka komma tillbaka. Eva Lidström Adler tycker att vi kan lära av andra länder och tar Storbritannien som exempel.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Varför kan de inte betala?

 1. ckrantz skriver:

  Vad jag undrar över är vilken roll den s.k skattereformen som S, FP och Center genomförde har för betydelse. Mycket av skattebördan skiftades väl då ut när man genomförde en plattskatt. Samtidigt som avgifter höjdes och avdragsmöjligheter togs bort.

  Hade jag suttit vid makten oavsett parti hade jag funderat på en skattereform. Och sett över hela statens verksamhet. Men det är väl en hädisk tanke att både reformera bort onödig verksamhet och skifta bördan så att de företag och individer som tjänar mer också betalar mer.

  En tanke hade varit att driva detta på EU nivå, vilket hade gjort det svårare att smita undan med att flytta kapital.

 2. ckrantz skriver:

  Vad jag undrar över är vilken roll den s.k skattereformen som S, FP och Center genomförde har för betydelse. Mycket av skattebördan skiftades väl då ut när man genomförde en plattskatt. Samtidigt som avgifter höjdes och avdragsmöjligheter togs bort.

  Hade jag suttit vid makten oavsett parti hade jag funderat på en skattereform. Och sett över hela statens verksamhet. Men det är väl en hädisk tanke att både reformera bort onödig verksamhet och skifta bördan så att de företag och individer som tjänar mer också betalar mer.

  En tanke hade varit att driva detta på EU nivå, vilket hade gjort det svårare att smita undan med att flytta kapital.

 3. ckrantz skriver:

  Ja det är ju det som är frågan. Det jag undrar över hur ’tajta’ marginalerna är för många människor. Jag känner många där en shopping resa till london inte är något konstigt. Andra som inte klarar hundra kr i extra utgifter för att gå till tandläkaren. Det går ju inte att planera bort låga inkomster.

 4. ckrantz skriver:

  Ja det är ju det som är frågan. Det jag undrar över hur 'tajta' marginalerna är för många människor. Jag känner många där en shopping resa till london inte är något konstigt. Andra som inte klarar hundra kr i extra utgifter för att gå till tandläkaren. Det går ju inte att planera bort låga inkomster.

 5. Lasse skriver:

  För en gångs skull stämmer uttalandet ”Det är samhällets fel”. Det är samhällets fel att man under årtionden har beskattat svenska folket så högt att de flesta inte ens har den årslön i sparande som utomlands betraktas om ett absolut minimum. Om man tvingas möta ”normala” oväntade utgifter (typ att tvättmaskinen måste bytas ut) med lån, var står man då när det ”onormala” oväntade (t ex arbetslöshet) inträffar? Utan skulder hade man säkerligen kunnat klara den lägre inkomsten, men med blir det katastrof.

 6. Lasse skriver:

  För en gångs skull stämmer uttalandet "Det är samhällets fel". Det är samhällets fel att man under årtionden har beskattat svenska folket så högt att de flesta inte ens har den årslön i sparande som utomlands betraktas om ett absolut minimum. Om man tvingas möta "normala" oväntade utgifter (typ att tvättmaskinen måste bytas ut) med lån, var står man då när det "onormala" oväntade (t ex arbetslöshet) inträffar? Utan skulder hade man säkerligen kunnat klara den lägre inkomsten, men med blir det katastrof.

 7. Plupp skriver:

  Enligt papperstidningen DN beror det på ”oförutsedda utgifter”, vad som nu ingår där. Men det låter ju ganska mycket som att folk inte har buffert för variationer i inkomster och utgifter. Positivt tolkat ”taskig planering” alltså. Och det går ju i alla fall att förbättra. Om man vill.

 8. Plupp skriver:

  Enligt papperstidningen DN beror det på "oförutsedda utgifter", vad som nu ingår där. Men det låter ju ganska mycket som att folk inte har buffert för variationer i inkomster och utgifter. Positivt tolkat "taskig planering" alltså. Och det går ju i alla fall att förbättra. Om man vill.

 9. Olle skriver:

  Snyft snyft, stackars flummare som inte orkar tänka själva. Tvinga skattebetalarna hjälpa dom med gratis pengar! Man skall absoluut inte tvingas ta ansvar för sin ekonomi, det är ju helt orimligt! Orkar man inte jobba eller planera sin ekonomi skall man kunna leva rikt i alla fall, på andras bekostnad! Eller hur?!

 10. Olle skriver:

  Snyft snyft, stackars flummare som inte orkar tänka själva. Tvinga skattebetalarna hjälpa dom med gratis pengar! Man skall absoluut inte tvingas ta ansvar för sin ekonomi, det är ju helt orimligt! Orkar man inte jobba eller planera sin ekonomi skall man kunna leva rikt i alla fall, på andras bekostnad! Eller hur?!

 11. ckrantz skriver:

  Du menar borde alla med en lön som inte räcker månaden ut ställas under förmyndare. Den åsikten var visst populär runt 1900.

  Men jag antar att du hört till gruppen som tycker fattiga ska skylla sig själva. De är säker både lata och slösaktiga. Det måste vara trevligt.

  Som jag sade är det verkligen så enkelt att 500000 svenskar förköpt sig på platt tv?

 12. ckrantz skriver:

  Du menar borde alla med en lön som inte räcker månaden ut ställas under förmyndare. Den åsikten var visst populär runt 1900.

  Men jag antar att du hört till gruppen som tycker fattiga ska skylla sig själva. De är säker både lata och slösaktiga. Det måste vara trevligt.

  Som jag sade är det verkligen så enkelt att 500000 svenskar förköpt sig på platt tv?

 13. Bertil skriver:

  Stackars offer!Hur kan det komma sig c:a 500000 tusen människor inte kan sköta sin ekonomi.Är dom offer för omständigheterna,eller är det slarv och misskötsel av egna ekonomin.Om staten går in och hjälper dessa personer,bör dom därefter ställas under förmyndare.Bertil

 14. Bertil skriver:

  Stackars offer!Hur kan det komma sig c:a 500000 tusen människor inte kan sköta sin ekonomi.Är dom offer för omständigheterna,eller är det slarv och misskötsel av egna ekonomin.Om staten går in och hjälper dessa personer,bör dom därefter ställas under förmyndare.Bertil

 15. Pingback: Pratar SCB med kronodogden? | Claeskrantz.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *