Hyresgästföreningen säljer ut hyresgästerna

Så med andra ord. Hyresgästföreningen tillsammans med alliansen vill införa ekonomiskt segregerat boende i Sverige. Där hyresvärdar ska kunna ta ut marknadshyror. Detta för att inte förlora medlemmar!! Tala om att såga av den gran man sitter.

Jag undrar vilka medlemmar hyresgästföreningen får kvar när ingen längre har råd att hyra. Om du inte är höginkomsttagare. Vilka troligen kommer att göra om sin hyreslägenhet till bostadsrätt.

Deras medlemmar lär ju bo på campingplatser, tält läger eller slumkvartet efter amerikansk modell där underhåll dragits ner till ett minimum för att sänka kostnaderna.

Ny slogan:

’Kom ihåg att tacka Kristdemokraterna när du får flytta från din bostad. Rösta bort KD 2010″

Mer KD politiker att tacka i nästa val är Mats Odell

Jag vill upphäva Jantelagen som håller oss tillbaka och släppa fram morgondagens Ingvar Kamprad och andra goda krafter – för ett samhälle som tar till vara din skaparkraft och din arbetskraft så den kommer både dig själv och andra till del.”

Mats Odell och den svensk byggindustrin slår sönder hyresrätten.

Läget får avgöra hyran

I dagarna har regionstyrelsen i Stockholm beslutat att påbörja arbetet med så kallad systematiserad hyressättning, ett delvis nytt sätt att värdera hyreslägenheter inför kommande hyresförhandlingar. Hyresgästerna ska ge signaler om vilka kvaliteter i boendet som de uppskattar och är beredda att betala för.På många orter i landet har detta redan införts. Man har tvingats acceptera att det ska vara dyrare att bo i fina områden. I till exempel Malmö har Hyresgästföreningen godkänt modellen av rädsla för att hyresrätten annars successivt skulle försvinna och därmed det egna medlemsunderlaget.

Hyresgästföreningen i Stockholm konstaterar att om man inte har en förhandlad och överenskommen systematisk hyressättning byggd på de boendes värderingar leder detta till att de som vill avskaffa och förändra hyreslagstiftningen vinner mark, vilket i sin tur öppnar vägen för marknadshyror, heter det i en färsk rapport.

I mars lägger den statliga så kallade Allmännytteutredningen, initierad av bostadsminister Mats Odell (kd), fram sin slutrapport. Där talas det om efterfrågestyrd hyra. Hyresnämnden ska kunna pröva en hyra med hänsyn till om det finns ett ”efterfrågeöverskott” i det specifika geografiska läget. I så fall ska nämnden kunna bestämma en högre hyra än vad som annars skulle ha blivit fallet.

Hyresgästföreningen i Stockholm, som i många år stridit internt om hyresnivån för attraktiva innerstadslägenheter, är medveten om det pressade läget och hoppas nu kunna sluta leden. Man genomför i vår en stor enkät bland 12.000 hyresgäster (och inte bara medlemmar) för att pejla deras inställning till ökad betalningsvilja för eftertraktade lägen.

I enkäten, som utförs av Institutet för bostadsforskning vid Uppsala universitet, ställs bland annat frågan ”hur mycket mer eller mindre tycker du att det vore rimligt att betala i hyra om din bostad låg i ett annat bostadsområde?”

– Högst 200-300 kronor mer, men jag vill helst bo kvar på Östermalm. Fältöversten har varit mitt hem i 35 år, det är min by mitt i stan, svarar Anita Ståhlås.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *