Kampen om mana 3

Där är tydligen inte bara jag som ser bråket kring Mana som ett utslag av kulturkamp. När Expressen, Neo, och SVD tillsammans med diverse liberala bloggar samtidigt börjar attackera kan man förövrigt undra över de liberala kompisgängen i svensk media. Man kan aven undra varför yttrandefrihetens försvarare liberaler är så ivriga att införa censur och lägga ner tidningar. Detta brukar annars mest förkomma i diktaturländer. Det är faktiskt lagligt att både kritisera israel och ha vänster åsikter i Sverige. Än så länge om inte liberalismens ’frihet’ slår igenom.

Är det förresten bara jag som tycker dagens liberaler påminner en del i sin övertygelse om att de är den intellektuella förtruppen för ett nytt samhälle om 70-talets leninister. Båda är ju övertygade om att de sitter inne med historiska ’sanningar’.

Uppdatering:
Nu har SvD rapporterat om Mana på nyhetsplats. Det är bättre än att ledarskribenter bedriver egen nyhetsrapportering på ledarplats med overifierad påståenden.

Håkan A Bengtsson: Manar till kulturkamp

Vissa dagar är det svårt att hålla sig för skratt. Jag kan inte ge något genomarbetat omdöme om tidskriften Mana. Men att anklagelserna om antisemitism, kvinnofientlighet och rasism saknar grund är helt uppenbart. Det spelar liksom ingen roll när den här typen av mediala högerdrev kör igång. Anklagelserna lever vidare oavsett om de stämmer eller inte. Som när Expressen på sin debattsida hävdar att ”vänsterrasism är inget nytt”. När till och med Tommy Hansson från den ökända och perifera tidningen Contra släpps in för att understödja tesen ”kulturstödet är bara för vänstern” då vet man att alla medel är tillåtna i denna ”liberala” kampanj mot vänsters imaginära dominans i kulturvärlden. Dilsa Demirbag-Sten fortsätter för sin del med att återge uppgifter i nyliberala Neo om att en skribent i Mana som ska startat tidningen i själva verket är påhittad. Vad det nu har med saken att göra. Uppgiften dementeras för övrigt i Dagens Nyheter.

Dagens Arena | Högerns kulturkamp – Vill röka ut alternativa röster

Nej, debatten om Mana är ett av flera tecken på att alliansen försöker överföra den danska högerns ”kulturkamp” till svensk mark. Genom att trycka tillbaka och skrämma kulturens utövare, vill man få till ett värderingsskifte. Opinionsmätningarna antyder ju att många av dem som 2006 röstade på alliansen i själ och hjärta är smygsossar. Därför vill regeringen röka ut allt som liknar socialism.I en sådan kulturkamp behövs konstruerade fiendebilder. I Danmark attackerades socialdemokratiska kulturarbetare för att dalta med muslimer och terrorister. I Sverige talas det nu om ett ”vänsterkompisvälde” som fördelar de offentliga kulturpengarna. Och i fallet Mana har några – utan att övertyga – påstått att statsstöd går till en tidskrift som skulle vara antisemitisk och kvinnofientlig.

It-entreprenören Johan Staël von Holstein, som på kulturrådets möte i fredags reserverade sig mot beslutet om stöd till Mana, är en tydlig företrädare för alliansens kulturkamp. Valet av honom till ledamot i kulturrådet är ingen olyckshändelse. Han vill inte ge socialistiska tidningar statstöd, eftersom alla socialister för honom är Pol Pot-anhängare, massmördare eller Gulag-förespråkare.

Men Mana hotar ingen. I den mån det funnits överdrifter eller stolligheter i den tidskriften ingår det i en vidsträckt yttrandefrihet. Skulle kulturrådet vilja bedöma rubriksättning eller vilken tolkning av verkligheten som är den sanna, luktar det censur.

Mångfald är inte något slags kultursnobberi. Liberaler mår väl av att ibland ifrågasättas. Demokrati behöver mer än någonsin alla alternativa röster.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *