Varför pratar åklagaren med reuters och sprider lögner?

Varför är kammaråklagare Håkan Roswall nu ute och pratar med nyhetsbyråer redan innan han lämnat in det åtal han arbetat med i 2 år. Och vem är det som tillhandahållit uppgiften att just 600000 svenskar laddat ner film. Och har inte Pirate bay börjat med direkt nedladdningar handlar det fortfarande om länkar till privatpersoner över hela världen som fildelat från sina egna datorer.

Film och musik industrins betalda lobbyister är väldigt bra på att driva sin sak med halv sanningar media. Ska åklagaren börja med detta också?

Som den uppenbara lögnen från Henrik Ponten om att det inte skulle finnas förslag som kräver övervakning och integritetskränkande. De internationella konventioner SvD artikel pratar är vad den som den amerikanska film och musik lobbyn genom sina betalda lobbyister i kongressen drev igenom.

Vill svenska folket ha en amerikansk utveckling där domstolar fylls av fildelnings fall och en USA styrd lobby organisation ska driva en privat polisstyrka. Där man som i ett antal amerikanska fall stämmer alla från småbarn till 80-mormödrar.

Det kanske dags att organisera ett europeiskt nätverk för fri kultur och personlig integritet. Annars kommer samma lobbyorganisationer sätta agendan både i Bryssel och Sverige. Eller ett europeiskt piratparti.

Klart för Pirate Bay-åtal

I veckan kommer kammaråklagare Håkan Roswall vid åklagarmyndigheten i Stockholm att lämna in sin stämningsansökan, enligt nyhetsbyrån Reuters.Det var i maj 2006 som polisen slog till mot sidan och de ansvariga för den. Pirate Bay betraktas som världens största sökmotor för fildelning av musik och filmer. Flera personer greps i samband med polisaktionen och delgavs misstanke om brott mot upphovsrättslagen. Vid fällande domar riskerar de böter eller upp till två års fängelse.

Pirate Bay startades 2003 och beräknas i dag ha omkring tio miljoner användare över hela världen. Håkan Roswall tror inte att det räcker med fällande domar i Sverige för att stoppa verksamheten.

– Eftersom infrastrukturen är spridd på många platser runt jorden kan inget enskilt land stoppa sajten, säger han till Reuters.

Under 2007 beräknas omkring 600.000 svenskar ha använt Pirate Bay för att ladda ner film.

SvD » Kulturnyheter » Viktig vecka för fildelning

Katarina Renman Claesson är doktorand på Stockholms universitet och forskar om upphovsrätt. Hon har följt debatten och tycker att den innehållit många felaktigheter och missförstånd.

– Allt handlar väldigt mycket om politik. Inläggen är inte så förankrade i att man praktiskt sett kan genomföra dem, säger hon.

Att ”släppa filerna fria”, som vissa debattörer vill göra, skulle till exempel bryta mot flera internationella konventioner om upphovsrätt.

– Om man skulle stifta en lag och säga att vi tillåter fildelning i Sverige, då är jag övertygad om att andra länder skulle reagera kraftigt. I allra skarpaste fall skulle det kunna bli tal om handelssanktioner.

Roger Wallis, professor i medieteknik på KTH, liknar fildelningsdebatten vid det ramaskri som radions intåg skapade i 20-talets USA. Då ville musikförlagen förbjuda att musik spelades i radio, ­eftersom ingen skulle köpa noter om de kunde höra styckena gratis i radioapparaten. Nu säger debattörerna att illegal fildelning är anledningen till att det säljs mindre skivor. I själva verket, menar Roger ­Wallis, finns det inga bevis för att det är så.

– Massor av forskningsrapporter kommer fram till helt olika resultat, beroende på vilka faktorer de tittar på. Många studier visar faktiskt att de som laddar ner mest också är de som köper mest kultur, säger han.

Samtidigt som fildelningsdebatten är hetare än på länge avslutas två viktiga processer. ­Redan i morgon avgör EG-domstolen ett fall som kan få konsekvenser för svensk lagstiftning kring illegal fildelning.

Enligt ett EU-direktiv från 2004 bör rättighetsinnehavare kunna begära ut personuppgifter på någon som de kan visa har spridit deras verk illegalt.

Den svenska regeringen har utarbetat ett förslag där den rättigheten fastslås, men avvaktar utslaget i EG-domstolen. Domen där kommer att avgöra exakt hur direktivet ska tolkas.

Konsekvensen kan bli att skiv- eller filmbolag får rätt att begära fram uppgifter om vem som använt en viss ip-adress.

Två dagar senare lägger åklagaren fram åtalet mot de misstänkta i Pirate Bay-härvan. För Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén skulle en fällande dom vara en seger. Sajten The Pirate Bay ses som en internationell symbol för fri fildelning och har många förespråkare bland svenskarna.

– I Sverige har det blivit politiskt gångbart att vara negativ till upphovsrätten. Debatten har präglats av att små partier eller enstaka nyliberala politiker har hävdat att upphovsrätten inte behövs. Man har gett en bild av att det krävs övervakning och integritetskränkande åtgärder för att upprätthålla upphovsrätten, säger­ Henrik Pontén.

Roger Wallis tycker närmast tvärtom, och kopplar samman debatten­ med de liggande lagförslagen. Han menar att det är branschorganisationer som Antipiratbyrån och Ifpi som sätter agendan i Sverige.

– Om man vill få igenom en lagstiftning är det klart att man har ett jättebehov av att mata folk med information. Du kan gå till välmenande kulturpersonligheter och säga ”titta, moderaterna vill ta bort äganderätten och upphovsrätten”. Det är ett lätt byte för en lobbyist.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Varför pratar åklagaren med reuters och sprider lögner?

  1. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *