Dömda för länkning – Sverige får sina första P2P martyrer?

Det kan vara värt att upprepa. Inget upphovsrättsskyddat material har hittats.

Men det låter bra eller
hur att man i rättstaten Sverige kan dömas för ’state of mind’.  Att i princip hån mot mediabolag kriminaliseras för att man då kan antas vara villig att begå upphovsrätts brott. Är avsikten att göra Sverige till de internationella media jättarnas drömland tro?

En fällande dom skulle väl förresten även göra bloggar olagliga
. Eller är det inte upphovsrätts brott att länka till artikel nedan från DN eller ännu värre citera med utdrag ur den enligt åklagarens logik? Eller tidningar när de citerar andra tidningar? Är inte detta intrång på andras intellektuella egendom.

Står verkligen Sverige artister
bakom att folk sätts i fängelse för länkning. Om inte annat borde Sveriges bloggare inledda en kampanj för att rädda yttrandefriheten. Och en bojkott av de artister vars företrädare nu vill slänga folk i fängelse.

Varför har det tagit 1.5 år att gå igenom ett hundratal servrar förresten?

Pirate Bay-målet handlar om länkar

När kammaråklagare
Håkan Roswall 1,5 år efter tillslaget mot Pirate Bay nu
är redo att väcka åtal handlar det dock inte om detta.
Polisen har inte påträffat något
upphovsrättsskyddat material på de servrar som beslagtogs i
maj 2006, säger Roswall till TT och tillägger att
åtalspunkterna blir medhjälp till brott mot
upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot
upphovsrättslagen
. Vad han vill att tingsrätten ska
pröva är om det är olagligt att erbjuda länkar,
på Pirate Bay kallas de torrents, som pekar mot filer i
användarnas datorer.

– Det har man prövat både i
Norge och Finland och dömt för det så det är inte
något revolutionerande nytt, säger Håkan Roswall.

Enligt Daniel Westman
Institutet för rättsinformatik vid Stockholms universitet
är dock inte rättsläget helt klart. Som vanligt när
det gäller internet är lagstiftningen inte helt uppdaterad.


Det finns domar i de högsta domstolarna i både Tyskland och
Norge som säger att den som skapar en länk inte gör ett
verk tillgängligt för allmänheten i upphovsrättslig
mening.

Westman gissar att den avgörande frågan
för tingsrätten, och sannolikt även för högre
instanser, blir om upphovsmännen bakom Pirate Bay haft
uppsåt att medverka till brott. För en sådan slutsats
talar till exempel det faktum att Pirate Bay på hemsidan ofta
publicerat brev från företrädare för film- och
musikbranscherna som krävt att vissa länkar ska tas bort och
ofta med hånfulla kommentarer från Pirate Bays sida,
påpekar han
.

IDG1 IDG2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Dömda för länkning – Sverige får sina första P2P martyrer?

 1. ckrantz skriver:

  Ja, det är just detta som våra teknofobiska politiker borde ändra på. Problemet är att ytterst på egentligen förstår vad de stiftat lagar om. Hela internet är ju grundat på ’delning’ av upphovsrätt. Sedan handlar det ju om länkar oavsett om dessa ligger i en text, html eller mysql databas. Det elektroniska formatet på hur länkarna lagras borde vara oväsentligt.

  Sen är jag väl medveten som att jag ’plockar’ delar av DNs innehåll. Samtidigt länkar jag till DN och tillför en och annan läsare. Samt hjälper till att höja deras sökmaskins rankning.

  Ytterst handlar det väl om imateriallrätten. Ska du exklusivt kunna patentera en tanke och få monopol på den. Eller en kulturyttring.

 2. ckrantz skriver:

  Ja, det är just detta som våra teknofobiska politiker borde ändra på. Problemet är att ytterst på egentligen förstår vad de stiftat lagar om. Hela internet är ju grundat på 'delning' av upphovsrätt. Sedan handlar det ju om länkar oavsett om dessa ligger i en text, html eller mysql databas. Det elektroniska formatet på hur länkarna lagras borde vara oväsentligt.

  Sen är jag väl medveten som att jag 'plockar' delar av DNs innehåll. Samtidigt länkar jag till DN och tillför en och annan läsare. Samt hjälper till att höja deras sökmaskins rankning.

  Ytterst handlar det väl om imateriallrätten. Ska du exklusivt kunna patentera en tanke och få monopol på den. Eller en kulturyttring.

 3. Tinet skriver:

  I teorin är det sedan 2005 förbjudet enligt svensk upphovsrättslag att genom länkar göra upphovsrättsskyddat material tillgängligt för allmänheten utan tillstånd från upphovsmannen. Det betyder att t.ex. sökmotorer och vanliga länklistor är illegala! Hela Internet är i princip olagligt i Sverige. (Läs mer i t.ex. ”Upphovsrätt i reklam och media”, Thomas Carlén-Wendels, kapitel 11.)

  Torrents är för övrigt inte länkar, utan filer eller programkomponenter genom vilka man kan koppla upp sig till andra användare på Internet. (Se http://www.tracktrap.com/whatis.php)

  Citat är dock lagligt. Det finns då vissa principer som man måste hålla sig till så att ett citat inte blir plagiat. (Ditt exempel ovan är lite på gränsen: du diskuterar visserligen verket – artikeln i DN – men å andra sidan har du publicerat hela artikeln, vilket inte riktigt är ”nödvändigt” för att diskutera den.)

  Det här målet är hur som helst väldigt fascinerande, eftersom Sveriges sedan 2005 väldigt bisarra upphovsrättslag angående Internet för första gången kommer upp i rätten. Det ska bli spännande att se hur det går.

 4. Tinet skriver:

  I teorin är det sedan 2005 förbjudet enligt svensk upphovsrättslag att genom länkar göra upphovsrättsskyddat material tillgängligt för allmänheten utan tillstånd från upphovsmannen. Det betyder att t.ex. sökmotorer och vanliga länklistor är illegala! Hela Internet är i princip olagligt i Sverige. (Läs mer i t.ex. "Upphovsrätt i reklam och media", Thomas Carlén-Wendels, kapitel 11.)

  Torrents är för övrigt inte länkar, utan filer eller programkomponenter genom vilka man kan koppla upp sig till andra användare på Internet. (Se http://www.tracktrap.com/whatis.php)

  Citat är dock lagligt. Det finns då vissa principer som man måste hålla sig till så att ett citat inte blir plagiat. (Ditt exempel ovan är lite på gränsen: du diskuterar visserligen verket – artikeln i DN – men å andra sidan har du publicerat hela artikeln, vilket inte riktigt är "nödvändigt" för att diskutera den.)

  Det här målet är hur som helst väldigt fascinerande, eftersom Sveriges sedan 2005 väldigt bisarra upphovsrättslag angående Internet för första gången kommer upp i rätten. Det ska bli spännande att se hur det går.

 5. Pingback: Sanktionsdirektivet IPRED1 i EG-domstolen « Christian Engström (pp)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *