Ekonomiska modeller mot verkligheten

Thomas Östros verkar ha hittat den rätta angreppspunkten mot Anders Borg. En person som lever och är de ekonomiska modellerna. Hela alliansens ekonom och arbetsmarknadspolitik har byggt upp efter antagandet att folk reagerar och samhället fungerar som det står i de ekonomiska skolböckerna. Enkelt uttryckt förväntas allt styras av morot och piska. Gör de mer fördelaktigt att arbeta och svårare att vara arbetslösa så kommer fler att få arbete. Precis som naturligtvis alla arbetslösa valt sin arbetslöshet.

Thomas Östros första kommentar nedan ger visst hop om att han kan se utanför de ekonomiska modellerna. Det återstår att se om han kan sopa mattan med Anders Borg i politiska debatter. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt kan kamreren vinna över räknemaskinen.

Sen är det ganska intressant att jämföra DN och SvDs vinkling. DN fokuserar på det politiska spelet medan SvD fokuserar på hur Tomas Östros kommer att kunna hantera Anders Borg

SvD » Politik » ”Regeringen klarar inte regniga dagar”

Ekonomen Thomas Östros ser fram emot att möta den moderate finansministern i debatter.

– Jag känner Anders Borg lite grann. Vi studerade ihop i Uppsala. Han är en trevlig person, men han har missat en väsentlig del av vad forskarutbildningen i nationalekonomi kan ge, nämligen att man inte får bli för fast i en modell. När verkligheten ändras och talar emot, måste man ha förmåga att tänka om.

SvD » Politik » Östros tar kampen mot Borg

Ett av Sahlinlägrets argument för Östros har varit att han har akademisk utbildning som nationalekonom, och därför kommer att klara debatten med Borg bättre än vad företrädaren Pär Nuder gjorde.

Resonemanget om betydelsen av ekonomisk fackkunskap understryker att Mona Sahlin vill bryta med företrädaren Göran Persson. Han sa så här efter att ha utsett Pär Nuder till finansminister:

”När vi har letat efter finansministrar med specifikt nationalekonomisk kompetens har det gått illa”. Persson var ju finansminister innan han blev statsminister och saknade själv ekonomutbildning.

Men Thomas Östros berömde sig i går framför allt av vara politiker, säkert inte utan avsikt. I bland vänds det ju emot Anders Borg att han inte är folkvald politiker, utan blev finansminister efter en karriär som politisk tjänsteman.

Som kanslichef för moderaterna i opposition byggde Borg upp ett ”superkansli” med akademiskt meriterade ekonomer, som spelade stor roll för förnyelsen av den moderata politiken.

Östros tar över efter Nuder

Det skedde efter några dramatiska dagar där en maktkamp utspelats inför öppen ridå. En läcka till Aftonbladet fick Pär Nuder att i torsdags avsäga sig uppdraget som ekonomisk talesman, sedan det stod klart att Sahlin ville byta ut honom.

I en DN-intervju sade Nuder att en socialdemokratisk tjänsteman läckt uppgiften i syfte att skada honom.

Men efter riksdagsgruppens slutna möte var alla inblandande idel leenden och ville ge bilden av en enad partigrupp.

– Jag känner att jag har ett starkt stöd från hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen, sade en strålande glad Thomas Östros som räknar med att bli finansminister om socialdemokraterna vinner valet.

– Det är ju ett ansvar som kommer med att vara ekonomisk-politisk företrädare, sade han.

Såväl Östros och Mona Sahlin som den avgående Pär Nuder försäkrade att partiets ekonomiska politik inte kommer att läggas om som en följd av personbytet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ekonomiska modeller mot verkligheten

  1. Pingback: Solsken och piskor men ingen svält « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *