EU pengar till vilka?

Glada dagar i ramallah nu tro? Jag undrar fortfarande hur denna statsbyggnation ska kunna ske utan alla deltagare.

Ny EU-väg för pengar åt palestinier

”Pegase kommer att ge större stabilitet och förutsägbarhet till vårt arbete som den största enskilda givaren till palestinierna”, sade Benita Ferrero-Waldner, EU-kommissionär för utrikesfrågor, i ett skriftligt uttalande på måndagen.

Pegase ska vara i drift redan på fredag och långsiktigt stödja ekonomisk återhämtning och statsbyggnad. Mekanismen ska stegvis ersätta den tillfälliga humanitära hjälpfunktionen Tim (Temporary International Mechanism), sjösatt 2006.

En skillnad är att Pegase löper på tre år, medan Tim förnyades var tredje månad. Pegase-pengar ska också kunna fördelas till flera olika verksamhetsfält på Västbanken, i östra Jerusalem samt i Gazaremsan.

Tanken med båda systemen är att hålla Hamas, som styr Gazaremsan, borta från biståndet. Hamas är terrorstämplat av både EU och USA.

Pegase ska användas i nära samarbete med palestinska myndigheter. I huvudsak ska pengarna gå till de mål som sattes upp av palestiniernas premiärminister Salam Fayyad vid en stor givarkonferens i Paris i december.

Tim har fördelat cirka 190 miljoner euro (motsvarande d

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

4 svar på EU pengar till vilka?

  1. ckrantz skriver:

    Ja oavsett vad man tycker om Hamas är de idag en maktfaktor att räkna med. Men tyvärr är den inte realismen som styr. Varken Europas, USA eller Israels utrikespolitik

  2. ckrantz skriver:

    Ja oavsett vad man tycker om Hamas är de idag en maktfaktor att räkna med. Men tyvärr är den inte realismen som styr. Varken Europas, USA eller Israels utrikespolitik

  3. Jag håller med, Hamas är för stora och har för mycket makt för att lämnas utanför uppbyggnaden av Palestina. De behöver integreras i processen för att skapa en långsiktig lösning för alla parter.

  4. Jag håller med, Hamas är för stora och har för mycket makt för att lämnas utanför uppbyggnaden av Palestina. De behöver integreras i processen för att skapa en långsiktig lösning för alla parter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *