Betalda suni miliser i Irak

Jag vet inte om jag hade beskrivit beväpningen av en lokal sunni milis som en stor framgång för den amerikanska ockupationen. AQ fanns heller inte i Irak före den amerikanska invasionen och har aldrig bestått av mer än några 1000. Vilket kan få en del att undra över vilka de övriga 100-200000 aktiv motstånds folket som den amerikanska militären beskrev var.

Självklart har diverse klaner
i Pakistan köpts över till regerings/usa sidan. Därför pågår det just nu hårda strider i de autonoma klanområdena. Amerikansk medier har i mer än ett halvår skrivit om pentagons planer på att föra över den irakiska modellen till Pakistan och Afghanistan. Där nu amerikanska specialstyrkor tillsammans med pakistanska militären slås i klanområdena.

Det är förövrigt Saudi-Arabien
som står för mycket av pengarna till klanerna i Irak. Mer intressant är vad som händer den dag USA drar sig ur Irak. Samma som Afghanistan och Somalia?

gudmundson: Uppvaknande?

En stor del i vad som framstår som framgång för George W Bushs truppförstärkning i Irak ligger i att general Petraeus hittat en metod för att vända irakiska väpnade grupper mot al Qaida. Lokala Awakening councils sköter en stor del av renhållningen, medan den kraftigt uppbyggda irakiska armén befäster ordningen och amerikanerna sköter större operationer.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *