Den liberala eliten

Jag hade nog hävdat att ursprungs liberalismen aldrig varit för folklig makt. Eller för den delen demokrati. Ett bättre beskrivning tror jag är elitstyre. Där en viss grupp människor anses vara bäst skickade att styra. Något som de väl kan ha gemensamt med leninismen. Sovjet och med den lenismen är förstås borta idag och de flesta socialister reformerade. När ska liberalismens företrädare i Sverige reformera sin samhällssyn från tidigt 1800-tal?

Esbatis kommentarer: Allt blått blir brunt

Stora grupper i ett samhälle som det svenska har bristfälliga kunskaper om politiska förhållanden och historiska skeenden. Exempelvis är det många som inte uppfattat det faktum att högerns politiska projekt i grunden har varit och fortsatt är antidemokratiskt, utan går omkring i villfaresen att demokratin är en valprocedur kryddad med fint prat, till vilken alla, till och med moderaterna och Timbro, har anslutit sig. Det är förstås ett problem. Därför är det bra att Marie Söderqvist tydliggör hur det ligger till i sin krönika i Expressen idag. Folkbildning är viktigt för att upprätthålla demokratin.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *