Dags att reformera skattesystemet

Man borde skilja på näthandel där man börjar som en hobbyist och privatperson mot de fall där svenska bolag fullt medveten använder sig av skatteparadis och utlandsjurister för att gömma spelplatser.

Det borde även vara lättare att starta upp
  Vi har ett skattesystem anpassat för multinationella företag och arbete där. Företag som ändå kan komma undan skatte genom att flytta den mellan bolag. Skatte efter bärkräft borde även gälla företagare. Varför inte lite eller ingen företagsskatt de första åren? Och en speciell skatteklass för hobyister med näringsverksamhet.

Hur är det. Sover alliansens
näringslivs minister som lovade att göra det lättare för småföretagare. Eller är hon för upptagen med att resa jorden runt för skattebetalarnas pengar?

Unga på nätet riskerar skattesmäll

– Vi har mängder med människor som tjänar pengar på att styra trafik till pokersajter. Det är en stor marknad och det är ytterst sällan vi ser att man betalar skatt, säger Dag Hardyson.

Skatteverket använder sig av ”spiders”, som söker av hemsidor efter information, och jämför uppgifter från webbhotell och sajtägare med skattedatabasen för att hitta skattesmitare. Men Dag Hardyson är noga med att påpeka att det inte är mormor som säljer pinnstolar på Blocket som de är intresserade av, utan det är professionella handlare som siktet är inställt på.

Många befinner sig i farozonen utan att veta om det. Flera ungdomar kan få besök av skattmasen om de inte styr upp sin näthandel, ser man på Skatteverket. Framförallt handlar det om verksamheter som börjar som en hobby, men snabbt växer till något större.

– Jag kan ta ett exempel, jag gjorde en revision på en kille som var 21 år och han sålde Playstation-spel på internet. Det hade han hållit på med ända sen han var 15 år. Han hade börjat i väldigt liten skala och sålde spelen via olika grupper. Sen skaffade han en egen hemsida, sen en till, och till slut var det tre hemsidor. När han blev 21 år fick han revision från oss och blev rejält tacklad. Förklaringen till att han inte betalat skatt var att han halkat in på det successivt och inte insett skatteplikten.

– Det började med att han kom på att han kunde köpa spelen i Hong Kong, som han sen skickade vidare till kunden. Den enkla idén gav stora intäkter. Revisionen blev 200.000 kronor, vilket fick väldigt stora följder för honom. Och det känns aldrig bra, säger Dag Hardyson.

Nu ska Skatteverket använda sig av de uppgifter de har om ungdomar som bedriver näthandel och varna dem så att de inte hamnar i skattefällan. Nätet är inget skatteparadis, säger man på Skatteverket.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Ekonomi, Internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *