Fildelnings skatt en omöjlighet

Roger Wallis gör en hyfsad genomgång av myterna kring fildelningen tills han på slutet kommer in på det som hos kultureliten och visa partier så populära förslaget om en fildelnings skatt. Det är ju något av ett logiskt felslut. Om det inte finns något samband mellan fildelning och minskad försäljning varför ska det då införas en ny skatt?

SvD » Kulturdebatt » Mer konsumentmakt hotar inte mångfalden
För det första: Det finns ingen fullständig vetenskapligt bevisad korrelation mellan illegal fildelning och minskad försäljning. Fler faktorer spelar in när konsumenter skall lätta på plånboken. Många anser att cd-skivorna är för dyra och köper hellre en konsertbiljett. Mobilen är i dag också en konkurrerande utgift. Studier visar att de som laddar ned film olagligt köper fler biobiljetter än de som inte är fildelare.

Sen finns det väl redan en sådan skatt där staten tar in pengar via försäljningen av lagrings media?

Det som borde tas upp i debatten är. Om problemet inte är en ovilja att betala för media, vilket miljardindustrin med ringtoner torde visa, vad är det då. En media industrin som desperat sedan internets tillväxt och napster uppkomst betala 100-tals miljoner till inhyrda torped advokatfirmor för att säkra sin distributions modell. Musikindustrin distribuerar fortfarande musik på små plastskivor via lastbil runt om i Sverige. Kan den minst sagt föråldrade distributionen ha något att göra mer att det är svårare att motivera ett pris på 200kr får något du för över digitalt.

Lobbyister borde inte
kunna driva igenom lagar för att skydda döende affärsmodeller som den nuvarande film och skiv-industrin. Och våra teknofobiska politiker borde sluta lyssna på betalda lobbyister.

Gå och läs hela genomgången av myterna kring fildelning så att du inte tror på propagandan de betalda lobbyisterna sprider i media.

SvD » Kulturdebatt » Mer konsumentmakt hotar inte mångfalden

Att stoppa fildelning rakt av skulle därmed vara ett förödande slag mot kulturell diversitet. Att kräva att bredbandsleverantörer filtrerar bort allt som vissa bolag anser vara olagligt är tekniskt mycket svårt. Avstängning av en familj från internettillgång, efter upprepade fall av nedladdning, skulle knappast vara realistiskt i ett samhälle där mer och mer sker endast över internet. Att så stort intresse visas för fildelning och att så många fel­aktigheter sprids just nu beror förmodligen på den pågående EU-”konsultationen” angående ”kreativt innehåll på internet”.

Regeringar, mediebolag, konsumenter och andra berörda ombeds ge synpunkter på dagens lagstiftning och dess tillämpning. Legalisering av fildelning genom någon form av månadsavgift – omöjligt just nu – verkar ofrånkomlig. Detta skulle värna om den kulturella diversiteten och samtidigt göra att konsumenterna fick mera makt över marknadsföringen av kulturprodukter. Säkert en skakande tanke för globala film- och musikbolag. Om konsumenterna tar över initiativet i marknadsföringen, och stora satsningar med dyra skådespelare och artister inte kan garanteras en stor publik, vilken roll har då stora mediebolag? Detta är pudelns kärna bakom dagens retorik och frågan är om en sådan framtid är så farlig för samhället i stort.

Powered by ScribeFire.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fildelnings skatt en omöjlighet

  1. Pingback: Miljonföretaget The Pirate Bay | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *