Vad är kostnaden för fildelning?

När man läser nedanstående börjar man undra vad den egentliga kostnaden är för fildelning. Varför värderar en tingsrätt i Vänersborg 4 musiklåtar till ett värde av 24000? Det handlar heller inte om fysiska varor eller eller inbrott. Finns det en reell ekonomisk förlust? Har skivbolagen förlorat försäljning till ett värde av 24000? Inte vad jag kan se. IP-ägaren har heller ej förlorat sin ursprungliga egendom.

Vad det verkar handla om är brott mot distributionsmonopol. Som IP-ägare kontrollerar du hur din egendom ska distribueras. Ip-ägaren har sedan i sin tur sålt dessa rättigheter till de stora mediabolagen. Som genom sin kontroll över distributionen också kan sätta den pris de vill. Och styra hur mediamarknaden ska utvecklas. Det verkar förklara ett pris på 200kr för en CD som kostar några kronor som mest att tillverka. För digital distribuerad media är förstås kostanden än mindre.

Det är synd att EU och svenska konkurrensverket inte granskar de mediabolag som finansiera antipiratbyrån. Finns det inte anledning att undra över en världsmarknad för media kontrollerad av några få bolag.

Man kan även undra hur mycket av samhällsuttryck eller ideer som man ska kunna patentera. Och få exklusivt monopol på. Finns det vekligen artister eller författare som hävdar att deras verk kommit till helt utan intryck från det omgivande samhälle de lever i.

Upphovsrätten hotas inte av fildelning. Däremot hotas det fria samhället om en privat finansierad polis tillsammans med internetleverantörerna nu ska börja övervaka allt som rör sig på internet.

Är det förresten någon som kommmer ihåg vad alla partier lovad i valrörelsen 2006. Nu om någonsin borde PP dra igång en landsomfattande kampanj. Och tvinga de svenska partierna att sluta skylla på EU. Enligt EU domen senast avgör Sverige själva hur vi vill hantera frågan.

Uppdatering:
När det gäller PirateBay undrar jag fortfarande hur åklagaren ska få igenom ’kommersiellt utnyttjande av upphovsrättsliga verk’ så länge det bara rör sig om länkning till andras material. Även google tjänar ju annons pengar på länkning.

Åklagaren skriver i åtalet att sajten The Pirate Bay finansieras av reklamintäkter. ”Härigenom sker ett kommersiellt utnyttjande av upphovsrättsligt skyddade verk och prestationer” skriver åklagaren.

De fyra åtalade har ”i samförstånd” under perioden 1 juli 2005 till 31 maj 2006 svarat för ”organisationen, administrationen, systematisering, programmeringen, finansieringen och driften av fildelningssajten” står det i åtalet.

Ett avslutande citat från dagens arena.

Dagens Arena | Upphovsrätten kan försvaras – Utan att tonåringar grips

…hallå där, lovade inte partierna i valrörelsen 2006 att ta bort
förbudet mot fildelning i upphovsrättslagen? Jo, visst gjorde de det.
Fredrik Reinfeldt och Göran Persson sprang om varandra i ivern att
försäkra att fildelning skulle avkriminaliseras. ”Vi kan inte jaga en
hel ungdomsgeneration”, sa Bill och Bull i kör i tv-rutan.Det var valfläsk till 430 000 förstagångsväljare, för nu efter valet
har Reinfeldt varit tyst som en mus i fildelningsfrågan. Däremot har
hans moderata justitieminister Beatrice Ask slagit till. Hon ska införa
en laglig rätt för musikindustrin att tvinga internetoperatörer att
lämna ut vilka som laddat ner musik och film olagligt. Detta trots att
EG-domstolen härom dagen sa att Sverige inte behöver göra det. Snacka
om att vara tjänstvillig åt musikkapitalet.

Småskalig fildelning kostar 80 dagsböter

I december 2007 fälldes en 44-åring i
tingsrätten i Vänersborg för brott mot
upphovsrättslagen för att ha laddat upp fyra låtar. Han
dömdes till 80 dagsböter, summerande till 24.000 kronor i
böter.I juni 2007 fälldes en 45-åring
från Borås i hovrätten. Även han straffades med
80 dagsböter. Bötessumman slutade på omkring 20.000
kronor.

Hittills har de utdömda straffen i svenska
fildelningsmål begränsats till böter när det
gällt enstaka filmer och låtar. Men en 29-åring
dömdes 2006 till villkorlig dom av hovrätten i nedre Norrland
för att tillsammans med kollegor ibland annat USA har spridit
programvara, filmer och spel i stor skala.

29-åringens
uppgift var att ta bort säkerhetsspärrar. Hans
medbrottslingar i USA dömdes till långa fängelsestraff
och tvingades tillsammans betala skadestånd på flera
miljoner kronor.

Det hittills största
fildelningsmålet, i tingsrätten i Linköping, ska tas
om. I december i fjol valde åklagaren att lägga ned en
åtalspunkt om delning av 23.000 musikfiler efter att den tekniska
bevisningen ifrågasatts.

EU lämnar walkover i fildelningsfrågan
Pirate Bay-målet handlar om länkar

Få fildelare polisanmäls

Anmälningarna kommer i stor utsträckning från Antipiratbyrån, som är filmbranschens verktyg mot fildelning, och Ifpi, som är musikbranschens organisation. De gör inga anmälningar mot nedladdare, som därmed löper minimal risk att åka fast. Både Antipiratbyrån och Ifpi koncentrerar sig på högre nivåer i fildelningshierarkin.Antipiratbyrån vill inte berätta hur många av byråns anmälningar som nu är aktuella för polisutredning, bara hur många polisanmälningar som gjorts under årens lopp.

– Vi har gjort 170 anmälningar sammantaget. Vi går inte ut med mer information i nuläget, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Varför inte det?

– Vi vill hellre diskutera hur lagstiftningen ska se ut.

Antipiratbyrån vill att internetoperatörerna ska ges visst ansvar för att användarna agerar lagligt och att operatörerna ska tvingas att varna upptäckta fildelare.

SvD » Inrikes » Fyra åtalas i fildelningsmål

Enligt åtalet har de fyra personerna bland annat skött administrationen för The Pirate Bay. Det gör att åklagaren anser att de kan åtalas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.Under några månader i början av 2006 ska de åtalade ha gjort det möjligt för andra personer att ladda ner gruppen Backyard Babies skiva Stockholm Syndrome. De ska också ha möjliggjort nedladdning av andra skivor, filmer och datorspel.


Antipiratbyrån: organiserad brottslighet bakom fildelning.
IT-kunnigt folk distribuerar filmer och musik.

SVD DN

IDG1 IDG2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Vad är kostnaden för fildelning?

  1. Pingback: Mer konsumentmakt är bra | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *