USAs roll i Gaza

Det finns en myt i den svenska debatten kring Israel-Palestina, om att konflikten enbart skulle vara mellan Palestiner och Israeler. En tredje part är den amerikanska regeringen under både Bush och Clinton administrationerna.

Vanity Fair artikel här beskriver USAs roll i de
palestinska territorierna och inte minst Georg Bush misslyckade politiska manövrar att första kräva ett palestinskt val och sedan underkänna resultatet. Och sovjetexperten Condi Rices inkompetens på allt som har med mellanöstern att göra. Efter det ’misslyckade’ valresultatet 2006 valde sedan USA, Israel och ett alltid lydigt Europa att isolera segraren Hamas. För att sedan organisera ett kuppförsök av Fatah under Abbas och Dahlan. Det USA finansierade kuppförsöket är förstås inkompetent organiserat och leder till Hamas övertagande av Gaza.  Att USA medvetet provocerar fram ett palestinskt inbördeskrig för att krossa Hamas och detta får effekten att Hamas stärks hör till de svarta ironierna i historien. Att kuppförsöket lade grunden till dagens situation i Gaza och den ännu mer destabiliserade regionen borde få några realister att undra det inte hade varit bättre att leva med Hamas som en faktor i regionen.

Vanity Fair has obtained confidential documents, since corroborated by sources in the U.S. and Palestine, which lay bare a covert initiative, approved by Bush and implemented by Secretary of State Condoleezza Rice and Deputy National Security Adviser Elliott Abrams, to provoke a Palestinian civil war. The plan was for forces led by Dahlan, and armed with new weapons supplied at America’s behest, to give Fatah the muscle it needed to remove the democratically elected Hamas-led government from power. (The State Department declined to comment.)

But the secret plan backfired, resulting in a further setback for American foreign policy under Bush. Instead of driving its enemies out of power, the U.S.-backed Fatah fighters inadvertently provoked Hamas to seize total control of Gaza.

Det kan även vara värt att uppmärksamma vilka det är som Sverige och inte minst EU vill stödja i den pågående Annapolis processen. Med Abu Mazen som utvald härskare över över några få enklaver i det som återstår av en Palestinsk stat och Dahlan som hans ’säkerhetschef’. Att Condi Rice kan flyga in till mellanöstern och ge direkta order om hur Aby Mazen ska agera säger mycket. Inte minst hur falsk hela den ’fredsprocess’ är som Sverige via EU stöder. Det har aldrig varit tal om en riktig oberoende palestinskt stat. Istället handlar det om Bantustans eller hemländer efter syd-afrikansk modell. Styrda med järnhand av en USA och Israel kontrollerad hemlig polis.

En hemlig polis som regelbundet torterar folk. Historien nedan är heller inte unik. Samma säkerhetspolis och tortyr av politiska motståndare finns i alla de ’moderata’ arabländer som stöds av väst. Med Egypten och Jordanien som det ’bästa’ exemplen.

On January 26, 2007, abu Dan, a student at the Islamic University of Gaza, had gone to a local cemetery with his father and five others to erect a headstone for his grandmother. When they arrived, however, they found themselves surrounded by 30 armed men from Hamas’s rival, Fatah, the party of Palestinian president Mahmoud Abbas. “They took us to a house in north Gaza,” abu Dan says. “They covered our eyes and took us to a room on the sixth floor.”

The video reveals a bare room with white walls and a black-and-white tiled floor, where abu Dan’s father is forced to sit and listen to his son’s shrieks of pain. Afterward, abu Dan says, he and two of the others were driven to a market square. “They told us they were going to kill us. They made us sit on the ground.” He rolls up the legs of his trousers to display the circular scars that are evidence of what happened next: “They shot our knees and feet—five bullets each. I spent four months in a wheelchair.”

Abu Dan had no way of knowing it, but his tormentors had a secret ally: the administration of President George W. Bush.

A clue comes toward the end of the video, which was found in a Fatah security building by Hamas fighters last June. Still bound and blindfolded, the prisoners are made to echo a rhythmic chant yelled by one of their captors: “By blood, by soul, we sacrifice ourselves for Muhammad Dahlan! Long live Muhammad Dahlan!”

Det säger en del om hur långt från verkligheten diplomaterna i den s.k fredprocess är när de använder sig av en person som Dahlan. Med tanke på hans ytterst nära kontakter med både Shabak och CIA under den tid USA byggde upp de palestinska säkerhetsstyrkorna som Arafat kontrollerade kan man undra vilken av organisationerna som formellt rekryterade honom?

Troligen är det amerikanarna som kontrollerar Dahlan med tanke på hur nära kontakterna varit. Att CIA hade en direkt närvaro på västbanken och Gaza efter order från President Clinton och var den organisation som hjälpte till att bygga upp och organisera Arafats styrkor är välkänt. Dahlan har mött både Presidenterna Clinton och Bush där Geroge Bush var den som förövrigt förklarade att Dahlan var ’our guy’ efter att ha titta honom djupt i ögonen precis som Putin. Det var USAs man Dahlan som organiserade tortyr scener som den nedan.

They forced me to accompany them to the home of Aman abu Jidyan,” a Fatah leader close to Dahlan. (Abu Jidyan would be killed in the June uprising.)

The first phase of torture was straightforward enough, al-Jasser says: he was stripped naked, bound, blindfolded, and beaten with wooden poles and plastic pipes. “They put a piece of cloth in my mouth to stop me screaming.” His interrogators forced him to answer contradictory accusations: one minute they said that he had collaborated with Israel, the next that he had fired Qassam rockets against it.

But the worst was yet to come. “They brought an iron bar,” al-Jasser says, his voice suddenly hesitant. We are speaking inside his home in Gaza, which is experiencing one of its frequent power outages. He points to the propane-gas lamp that lights the room. “They put the bar in the flame of a lamp like this. When it was red, they took the covering off my eyes. Then they pressed it against my skin. That was the last thing I remember.”

—–

In 2001, President Bush famously said that he had looked Russian president Vladimir Putin in the eye, gotten “a sense of his soul,” and found him to be “trustworthy.” According to three U.S. officials, Bush made a similar judgment about Dahlan when they first met, in 2003. All three officials recall hearing Bush say, “He’s our guy.”

They say this assessment was echoed by other key figures in the administration, including Rice and Assistant Secretary David Welch, the man in charge of Middle East policy at the State Department. “David Welch didn’t fundamentally care about Fatah,” one of his colleagues says. “He cared about results, and [he supported] whatever son of a bitch you had to support. Dahlan was the son of a bitch we happened to know best. He was a can-do kind of person. Dahlan was our guy.”

Avi Dichter, Israel’s internal-security minister and the former head of its Shin Bet security service, was taken aback when he heard senior American officials refer to Dahlan as “our guy.” “I thought to myself, The president of the United States is making a strange judgment here,” says Dichter.

The Gaza Bombshell: Politics & Power: vanityfair.com

After failing to anticipate Hamas’s victory over Fatah in the 2006 Palestinian election, the White House cooked up yet another scandalously covert and self-defeating Middle East debacle: part Iran-contra, part Bay of Pigs. With confidential documents, corroborated by outraged former and current U.S. officials, David Rose reveals how President Bush, Condoleezza Rice, and Deputy National-Security Adviser Elliott Abrams backed an armed force under Fatah strongman Muhammad Dahlan, touching off a bloody civil war in Gaza and leaving Hamas stronger than ever.
________________
“Everyone was against the elections,” Dahlan says. Everyone except Bush. “Bush decided, ‘I need an election. I want elections in the Palestinian Authority.’ Everyone is following him in the American administration, and everyone is nagging Abbas, telling him, ‘The president wants elections.’ Fine. For what purpose?”

The elections went forward as scheduled. On January 25, Hamas won 56 percent of the seats in the Legislative Council.

Few inside the U.S. administration had predicted the result, and there was no contingency plan to deal with it. “I’ve asked why nobody saw it coming,” Condoleezza Rice told reporters. “I don’t know anyone who wasn’t caught off guard by Hamas’s strong showing.”

“Everyone blamed everyone else,” says an official with the Department of Defense. “We sat there in the Pentagon and said, ‘Who the fuck recommended this?’ ”

In public, Rice tried to look on the bright side of the Hamas victory. “Unpredictability,” she said, is “the nature of big historic change.” Even as she spoke, however, the Bush administration was rapidly revising its attitude toward Palestinian democracy.

Some analysts argued that Hamas had a substantial moderate wing that could be strengthened if America coaxed it into the peace process. Notable Israelis—such as Ephraim Halevy, the former head of the Mossad intelligence agency—shared this view. But if America paused to consider giving Hamas the benefit of the doubt, the moment was “milliseconds long,” says a senior State Department official. “The administration spoke with one voice: ‘We have to squeeze these guys.’ With Hamas’s election victory, the freedom agenda was dead.”

The first step, taken by the Middle East diplomatic “Quartet”—the U.S., the European Union, Russia, and the United Nations—was to demand that the new Hamas government renounce violence, recognize Israel’s right to exist, and accept the terms of all previous agreements. When Hamas refused, the Quartet shut off the faucet of aid to the Palestinian Authority, depriving it of the means to pay salaries and meet its annual budget of roughly $2 billion.

_______

Washington reacted with dismay when Abbas began holding talks with Hamas in the hope of establishing a “unity government.” On October 4, 2006, Rice traveled to Ramallah to see Abbas. They met at the Muqata, the new presidential headquarters that rose from the ruins of Arafat’s compound, which Israel had destroyed in 2002.

America’s leverage in Palestinian affairs was much stronger than it had been in Arafat’s time. Abbas had never had a strong, independent base, and he desperately needed to restore the flow of foreign aid—and, with it, his power of patronage. He also knew that he could not stand up to Hamas without Washington’s help.

At their joint press conference, Rice smiled as she expressed her nation’s “great admiration” for Abbas’s leadership. Behind closed doors, however, Rice’s tone was sharper, say officials who witnessed their meeting. Isolating Hamas just wasn’t working, she reportedly told Abbas, and America expected him to dissolve the Haniyeh government as soon as possible and hold fresh elections.

Abbas, one official says, agreed to take action within two weeks. It happened to be Ramadan, the month when Muslims fast during daylight hours. With dusk approaching, Abbas asked Rice to join him for iftar—a snack to break the fast.

Afterward, according to the official, Rice underlined her position: “So we’re agreed? You’ll dissolve the government within two weeks?”

“Maybe not two weeks. Give me a month. Let’s wait until after the Eid,” he said, referring to the three-day celebration that marks the end of Ramadan. (Abbas’s spokesman said via e-mail: “According to our records, this is incorrect.”)

Rice got into her armored S.U.V., where, the official claims, she told an American colleague, “That damned iftar has cost us another two weeks of Hamas government.”

Gå och läs hela artikeln på engelska.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *