Varför Tchad?

Är det bara jag som undrar över var den svenska insatsen i Tchad passar in i ett längre perspektiv? Kommer inbördeskrig, svält och flyktingar i 100000-tal ha löst sig när svenskarna åker hem? Hur ser planen ut när EU i praktiken nu verkar ta över styret i ett land. På vilket sätt kan ökad säkerhets infogas i en plan som stabiliserar landet.

En annan sak är att både alliansen och oppositionen verkar hålla på med någon slags tävlan om vem som kan skicka flest soldater utomlands. En något ny variant på den traditionella svenska biståndspolitiken.

Beslutet om en förlängning välkomnades av samtliga partiföreträdare i riksdagen.
– Jag är jätteglad över att regeringen har tagit sitt förnuft till fånga, sade Urban Ahlin (s).
Däremot kvarstod kritiken av hur frågan skötts.
– Regeringen har hanterat frågan okänsligt och klumpigt. Trovärdigheten har fått sig en allvarlig, knäck, sade Per Rådberg (mp).
Ledamöter från s-v-mp tyckte att det var bra att Tolgfors tvingats "krypa till korset" alternativt "bita i det sura äpplet".
Själv hänvisade Tolgfors dock till en begäran från befälhavaren Patrick Nasch i måndags och till det underlag som han begärde in från Försvarshögkvarteret i mitten av februari.
Debatten skingrade inte de frågetecken som finns om finansieringen. Ahlin tog upp att riksdagen tidigare fattat beslut och godkänt anslag för två insatser, den i Tchad och den i Darfur. Eftersom Darfur aldrig blev av borde det finnas pengar över, anser han.
Men det håller Tolgfors inte med om. De pengarna och mer därtill har gått åt till Tchadstyrkan, säger han.
Därför behövde han klartecken från partiledarkretsen om ekonomiska garantier för den nordiska insatsstyrkan innan ett beslut om förlängning kunde tas.
Vänsterpartiet och miljöpartiet vill helst att svenskarna stannar året ut då FN tar över ansvaret för säkerheten.
Enligt Tolgfors är det inte aktuellt. Det skulle kosta mer än de 300 miljoner kronor, som han tidigare angett.
Urban Ahlin (s) stödjer att svenskarna ska stanna augusti ut eftersom avsikten är att de då ska ersättas av ett annat EU-lands soldater.
– Det viktiga för oss är att flyktingarna inte lämnas i sticket. Kan ett annat land gå in och avlösa oss så är det fullgott, påpekar han.

Förlängd Tchadinsats kostar 46 miljoner

 

Exakt hur de svenska resurserna kommer att användas är dock inte klart. Hur lång tid den svenska styrkan kan vara som mest effektiv beror också på var soldaterna placeras i landet. Dessutom gör ju svenskarna nytta även om inte allt och alla är på plats.
Ett mindre svenskt specialförband finns nu i Tchad för att rekognosera och förbereda för de 203 soldater som snart ska vara på plats. När – eller om – de nu kommer i väg.
Ett problem är att Sveriges insats från början är halvhjärtad. Nästan alla andra EU-länder som bildar EUFOR-styrkan har förbundit sig att vara i Tchad under ett år, medan mandatet och pengarna från Sveriges riksdag gäller ett halvår.
Tillsammans med det svenska skyttekompaniet åker nu ett 60-tal finländska jägarsoldater. Finland har till skillnad från Sverige deklarerat att de är beredda att satsa ett helt år.
Befälhavare för EU-styrkan är en irländsk general, Patrick Nash. Han krävde för ett par veckor sedan att den svenska regeringen skulle ta ställning till en förlängning och bli kvar under ett år.
Enligt försvarsminister Sten Tolgfors har det aldrig varit aktuellt och hänvisar till den budget och det beslut som finns. Försvarsmakten säger å sin sida att de kan förlänga insatsen om de får mer pengar.
Det borde försvaret också få. När regering och riksdag har beslutat att skicka trupp till Tchad måste de också ta de ekonomiska konsekvenserna för att EU-insatsen fördröjts.

080216: Svik inte Tchad – Ledare – Expressen.se – Sveriges bästa nyhetssajt!

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Politik, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *