Handlar Tchad insatsen mer om Carl Bildt’s ambitioner än om konkret hjälp?

Att Carl Bildt har ambitioner att bli EUs utrikesminister är klart för de flesta. Hans nekande i DN artikeln här var knappast kategoriskt.  Även till utrikesminister posten var det Carl Bildt som blev tillfrågad, inte tvärt om.  Är det en tillfällighet att journalister från de båda stockholms tidningarna nu släpps in och får prata personligt med den media hatande Bildt?  Frågan är förstås om Carl Bildts ny karriär sker på bekostnad av svenska och europeiska intressen. Uppenbarligen kommer insatsen i Tchad på bekostnad av den i Afghanistan och Kosovo.

Efter gårdagens samtal främst här i Pristina bär det nu på morgonen morgon norrut mot den delade staden Mitrovica, även om situationen just nu bara gör det möjligt att besöka dess sydliga och albanska delar. De nordliga och serbiska känner jag dock relativt väl från tidigare besök.

Värd är borgmästaren Rexhepi, tidigare under ett skede premiärminister i Kosovo och en mycket resonabel och balanserad man. Jag tror han kan betyda mycket för att förhindra att en redan besvärlig situation blir än mer besvärlig.

Kosovos avgörande utmaningar handlar förvisso om ekonomisk och social utveckling. Men politiskt handlar de till stor del om situationen i och kring Mitrovica. Då är det viktigt att känna till situationen också i dess detaljer.

https://carlbildt.wordpress.com/2008/03/08/fran-en-delning-till-en-annan/

Att Tchad är Carl Bildt’s personliga projekt förklar dock inte varför det svenska deltagandet var nödvändigt. Speciellt med tanke på den militärbas i NDJAMENA, och de trupper som EU landet Frankrike redan har i sin forna koloni. Är Sverige nu en del av den franska diplomatiska offensiven i nord-afrika och mellanöstern?

i själva verket hade Sten Tolgfors varit emot insatsen från början. Hans företrädare Mikael Odenberg hade velat skicka EU:s nordiska stridsgrupp till Tchad, medan andra EU-länder och Carl Bildt då var negativa. I september hade Bildt själv besökt Tchad och sett flyktingarnas lidanden. Bildt tog upp en svensk EU-insats i regeringskretsen där den nye försvarsministern satte sig på tvären.
Det var inte bara en personlig åsiktsskillnad, det finns en osynlig spricka mellan deras två departement rakt över Gustaf Adolfs torg. UD vill ha svenska flaggor i så många kriser som möjligt i världen. Försvarsdepartementet vill ha så få, långvariga och större insatser som möjligt.
Tolgfors, som dessutom fått sitt jobb av statsminister Reinfeldt för att driva igenom finansminister Anders Borgs sparbeting, spjärnade emot. Att åka till Tchad minskade möjligheterna för Sveriges långsiktiga truppbidrag i Kosovo och Afghanistan. Om dessutom EU:s stridsgrupp skulle rycka ut 2008 ut skulle Tolgfors tvingas be om mer pengar av finansministern.
– Minsta gemensamma nämnare blev ett regeringsbeslut om en insats i Tchad till minsta möjliga kostnad under minsta möjliga tid, summerar en allianspolitiker.

Sen kan man undra över en försvarsminister som tydligen har väldigt lite att säga till om i sitt eget departement. Finansministern bestämmer budgetens resursfördelning utan hänsyn till någon säkerhetspolitiks doktrin och utrikesmininster utplacering av soldater i andra länder i samråd med EU befällhavaren. Och statsministern är som vanligt osynlig.

Sverige, som hade varit duktigt i EU, bland de första att anmäla sig, höll nu fast vid sin tidtabell. Men optiken blev den motsatta: svenskarna åker hem när de andra EU-förbanden kommer fram för att stanna i ett år. Signalerna från Bryssel blev allt tydligare, först diplomatiskt, sedan offentligt. EU-ländernas högste befälhavare för EUFOR-styrkan, generallöjtnant Patrick Nash vädjade på en presskonferens i januari om en längre svensk insats.
General Nash vädjade slutligen personligen till försvarsminister Sten Tolgfors, brevet diarefördes den 14 februari. Utrikesminister Carl Bildt hade dagen före i riksdagen sagt att insatsen är ”den mest komplicerade och krävande” EU gått in i. Den som skrivit under regeringens proposition om styrkan var just Carl Bildt och i SvD den 18 februari öppnade han för ”fortsättningen i Tchad”. Men försvarsministern, som ännu inte repat sig från försvarets budgetkris som exploderade i hans ansikte i januari, ville inte öppna en rännil med pengar till Tchad.
– Det är min budget och i den finns det inte ytterligare resurser.
Tolgfors grävde sin skyttegrav allt djupare, begärde inte mer pengar i regeringen eller diskuterade en lösning med de övriga allianspartiernas försvarspolitiker. Deras frustration och kritik ökade och partiledarna började ta intryck.
Två saker fick regeringen att i tisdags gå med på en förlängning, enligt Sten Tolgfors. Det ena var ett mer preciserat brev som dagen innan anlänt från general Nash där han önskade en förlängning till augusti. Det andra var nya kostnadsberäkningar från svenska högkvarteret.
Men vad som hittills inte kommit fram var att generalens brev inte alls var ställt till Sten Tolgfors. Denna gång var adressaten en annan: Mr Carl Bildt (se faksimil).
Det hade gått upp för generalen Nash vem som är föredragande för de här frågorna i regeringen, säger en av SvD:s källor.
I själva verket var det UD som tipsat general Nash om att han borde skriva till Bildt om han ville nå resultat.
Dessutom hade EU-generalens precisering om en svensk insats augusti månad ut varit i säck innan den kom i påse. Det var ett av de fem alternativ som det svenska högkvarteret hemligstämplat och lämnat till Tolgfors. Nu återkom det i brevet från Nash. Det är hemligt, men nyckelmeningen enligt SvD:s källor lyder: ”Det skulle vara mycket uppskattat om ni i positiv anda kunde förlänga till slutet av detta år, eller åtminstone till slutet av augusti 2008.”

SvD » Politik » Brev till Bildt manövrerade ut Tolgfors

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *