Nato bombade medvetet den kinesiska ambassaden i Belgrad

En gammal historia men en som jag inte hört tidigare. Att NATO medvetet bombar en ambassad och sedan ljuger om det offentligt är ganska anmärkingsvärt tycker jag. Varför artikeln inte väckte mer uppmärksamhet när den publicerades kan man bara undra över. Men uppenbarligen förstod Kina avsikten eftersom de tillät studentprotesterna i Kina mot den amerikanska ambassaden.

Intressant vad man kan hitta när man gör research för annat.

Nato deliberately bombed the Chinese embassy in Belgrade during the war in Kosovo after discovering it was being used to transmit Yugoslav army communications.

According to senior military and intelligence sources in Europe and the US the Chinese embassy was removed from a prohibited targets list after Nato electronic intelligence (Elint) detected it sending army signals to Milosevic’s forces.

The story is confirmed in detail by three other Nato officers – a flight controller operating in Naples, an intelligence officer monitoring Yugoslav radio traffic from Macedonia and a senior headquarters officer in Brussels. They all confirm that they knew in April that the Chinese embassy was acting as a ’rebro’ [rebroadcast] station for the Yugoslav army (VJ) after alliance jets had successfully silenced Milosevic’s own transmitters.

The Chinese were also suspected of monitoring the cruise missile attacks on Belgrade, with a view to developing effective counter-measures against US missiles.

The intelligence officer, who was based in Macedonia during the bombing, said: ’Nato had been hunting the radio transmitters in Belgrade. When the President’s [Milosevic’s] residence was bombed on 23 April, the signals disappeared for 24 hours. When they came on the air again, we discovered they came from the embassy compound.’ The success of previous strikes had forced the VJ to use Milosevic’s residence as a rebroadcast station. After that was knocked out, it was moved to the Chinese embassy. The air controller said: ’The Chinese embassy had an electronic profile, which Nato located and pinpointed.’

Nato bombed Chinese deliberately | World news | The Observer

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *