Det glömda kriget i somalia

Att USA för ett tredje krig mot terrorismen i Somalia är dåligt uppmärksammat av svenska medier. Utrikesbloggen hade dock en intressant artikel i ämnet.

Att Etiopiska soldater tränade av USA invaderade somalia med de s.k krigsherrarna i släptåg verkar många missat.

ethiopia_soldiers_flag

USA har genomfört sina attacker med samtycke från Somalias president Abdillahi Yusuf och grannländerna. Djibouti, Etiopien och Kenya stödjer USA:s krig mot terrorn i Somalia och är tacksamma för att underrättelsetjänsten CIA hjälper dem med att övervaka gränserna mot landet. President Yusuf tar all hjälp han kan få i kampen mot olika avknoppningar till Somalias muslimska domstolar. Dessa sammanfaller ofta med de grupper USA klassar som terrorister.

Allt fler börjar dock tvivla på al-Qaidas närvaro och eventuella styrka i Somalia. Sant är att åtminstone tre av de tolv muslimska domstolarna haft kontakter med nätverket. Sant är också att de attentat mot amerikanska och israeliska mål som skett i östra Afrika på senare år kan kopplas till personer som finns i Somalia.

Men det är inte trohet mot Usama bin Laden som förenar mixen av muslimska krigare och milis från huvudstaden Mogadishus största klan Hawiye. Ingen betvivlar att det finns individer inom dessa grupper som har bin Laden som förebild, men de olika talesmän som släpps fram hävdar bestämt att de inte har något med al-Qaida att göra.

En som ifrågasätter att terrornätverket opererar från Somalia i någon betydande omfattning är USA:s förre ambassadör till Etiopien, David H Shinn. Han menar att det snarare är klan- och sub-klantillhörighet som avgör vilken sida man strider för. Islamisternas framväxt beror främst på att den sekulära övergångsregering som inrättades i Somalia 2004 inte anses kunna upprätthålla ordningen i landet.

Den tillfälliga regeringen backas dessutom upp av ärkefienden Etiopien och de oppositionella är hätska motståndare till att etiopiska soldater finns i landet. Etiopisk militär gick in i Somalia i slutet av 2006 för att mota bort de muslimska domstolarna och låta regeringen återfå makten.

Domstolarna bildades av Mogadishus affärselit som tröttnat på att klanstriderna fick härja fritt. Även om de införde strikta, sharia-baserade lagar innebar deras tillkomst att läget i Somalia stabiliserades för första gången sedan 1991. Etiopierna hälsades därför inte som några befriare.

Utrikesbloggen – Mattias Johansson

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *