Kör Carl Bildt en egen utrikes och försvarspolitik?

unato

Har Carl Bildt på egen hand tänkt ansluta Sverige till Nato’s snabbinsatsstyrka? Det är knappast bara en teknikalitet som Carl Bildt hävdar. Förutom att det är arrogant att tala om en anslutning till en organisation som en majoritet av svenska folket är emot är det knappast realistiskt med tanke på det kaos som finns i den svenska försvaret. Eller är det de 11.000 officerarna bakom sin skrivbord som nu ska komma fram och delta i NRF. Föurtsatt att det finns pengar förstås.

Att svenska soldater ska ingå i en global militärallians med uppdrag runt hela världen där västliga intressen är hotade är knappast något som diskuterats politiskt i Sverige. Det hade också varit intressant att vet de svenska försvarspolitikernas attityd till sådant som insatser av kärnvappen. Något som ska diskuterar i Bukarest nu i april i en reformplan för NATO framlagt av 5 före detta NATO befälhavare. Där förespråkar de användandet av känvapen mot tex terrorister eller ’misstänkta’ kärnvapen stater som första handsval. 

https://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/01/22/wnato122.xml

Calling for a major change to Nato’s approach to defending its members and their interests, the authors of the report, which has been handed to Nato and Pentagon chiefs, said the first-strike use of nuclear weapons was a ”indispensable instrument”.
The authors of the blueprint for reforming Nato are understood to include Lord Peter Inge, the former British chief of the defence staff and US General John Shalikashvili, the former Nato commander in Europe and chairman of the US joint chiefs of staff.

”The risk of further proliferation is imminent and, with it, the danger that nuclear war fighting, albeit limited in scope, might become possible,” the report said.

”The first use of nuclear weapons must remain in the quiver of escalation as the ultimate instrument to prevent the use of weapons of mass destruction.”

The document reportedly includes Lord Inge’s comments on the controversy surrounding nuclear weapons policy: ”To tie our hands on first use or no first use removes a huge plank of deterrence.”

För att vara rakt på sak borde de euro-atlantiska säkerhets banden brytas till förmån för en Euro-Centrisk lösning enligt min mening. En sådan lösning borde också vara fast demokratiskt kontrollerad iställer för dagens övernationella strukturer som står utanför de vanliga medborgarnas kontroll. Krig och fredär för viktigt för att skötas av diplomater och generaler.

Jag ser heller ingen framtid för sverige i en organisation så totalt dominerad av USA och dess militära infrastruktur. Som desutom är ineffektiv av döma av rapporter från afghanistan. Det är kanske heller inte så konstigt om en organisation skapade för att möta sovjestiska stridsvagnar på väg över jurabergen har problem med vad som i praktiken är kolonialkrigföring eller för att använda militärspråk COIN. 

Det borde också stå helt klart för alla att NATO är en offensiv militärallians inriktad på att döda de motståndare dess politiska herrar anger. NATO är ingen fredsstyrka eller ens beväpnade hjälparbetare. De som säger något annat ljuger eller är otroligt naiva. Stridflygplan och stridsvagnar när något trubbiga verktyg för att gräva brunnar eller bygga hus.

Det hade här då varit intressant att veta vad Sveriges säger i alla dessa möten för att bygga upp olika former av säkerhetsalternativi Europa. Uppenbarligen har det sagts saker nere i Europa som inte stämmer med den svenska verkligheten.

Läs mer i alliansfritt sverige:
https://alliansfrittsverige.blogspot.com/2008/03/mars-10-2008-nato-samarbete-r-tydligen.html 

I dag har vi ministerråd för de olika utrikesfrågorna, men också för att förbereda det europeiska toppmötet mot slutet av veckan. För de senare frågorna är också Cecilia Malmström här.

Normalt flyger jag hen till Stockholm efter dessa möten, men denna gång stannar jag för ett seminarium i morgon förmiddag som vi arrangerar i samarbete med European Policy Center om den kommande politiken för Balkan.

Så det blir hemkomst tisdag eftermiddag i stället – och då så gott som direkt in i det statsbesök från Rumänien som då inletts.

Onsdag i Stockholm blir det sammanträde med EU-nämnden och sedan bär det torsdag av till det toppmöte här i Bryssel som rimligen bör vara avslutat någon gång under fredag eftermiddag. Frågorna förefaller inte så kontroversiella.

Men i stället för att åka hem följer jag denna veckas mönster och stannar för det årliga s k Brussels Forum som arrangeras av German Marshall Foundation. Mycket står på dagordningen där.

Så det blir i hög grad en Brysselvecka för mig. Som sagt – på gott eller på ont.

 

TT: När kommer det svenska beslutet att delta?

– Vi håller på och tittar på det. Vi är ju redan med och anmäler styrkor till Nato och det är bara en fråga om när och hur man anmäler vilka styrkor till vilken styrkegenerering. Det är en rätt teknisk fråga, säger Carl Bildt på en pressträff i samband med EU:s utrikesministermöte i Bryssel.

– Som du hör är det här för min del mer en fråga om teknik än politik, säger han.

Fördjupning

I regeringens utrikesdeklaration 18 februari skrev Bildt att Sverige, i nära samverkan med Finland, prövar möjligheten att delta i Natos snabbinsatsstyrka. Bildt beskrev det som en ytterligare fördjupning av samarbetet med Nato.

Utrikesministern tror inte att det blir några problem att få acceptans i Sverige för svenskt deltagande. Han beskriver det som ett beslut som handlar om att samarbeta med Nato på en högre beredskapsnivå än hittills.

– Det har framförallt talats om, eventuellt, om en styrka som skulle stå i beredskap under 2010. Men inriktningen och sammansättningen på den är inte klar och så länge den inte är klar är det svårt att diskutera ett svenskt bidrag, säger Bildt.

Svar i höst

Enligt utrikesministern går datumet för besked till Nato ut i höst. Det är en missuppfattning, säger han, att Sverige skulle behöva leverera ett ja eller nej till Nato:s toppmöte i Bukarest i början av april.

Han säger att han inte hört några principiella invändningar mot att samarbeta med Nato från socialdemokraterna.

Enligt Bildt och medarbetare till honom är en viktig fråga vilka pengar som finns för att delta i snabbinsatsstyrkan, vars engelska förkortning är NRF.

I utrikesdebatten i samband med utrikesdeklarationen fick Bildt kritik från socialdemokraterna som gick ut på att försvarets ekonomi inte skulle mäkta med ett deltagande i NRF. Särskilt som försvaret redan har flera kostsamma utlandsuppdrag.

Socialdemokraterna hävdade också om att frågan om NRF är så viktig att Bildt borde ha samrått med oppositionen före det att han tog upp den i utrikesdeklarationen.

Miljöpartiet och vänsterpartiet ser det som ett steg närmare Natomedlemskap.

Aftonbladet: Bildt: Svensk Natostyrka mest fråga om teknik (Nyheter)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *