Lägg ner SVT’s debatt

Uppdatering:
Uppenbarligen gick min önskan igenom till hälften. Kunde nu SVT också flytta programmet till en sändningstid som normala människor kan se det på och sluta blanda underhållning med seriösa ämnen tro?

Stina ­Dabrowski fick nog av ”Debatt”
”Formatet” har gått ut på att ha en tydlig konflikt, ha bägge sidor representerade och att ha en diskussion. - Man kan tänka sig att hon vill ha längre samtal och inte debatt, säger Mette Friberg. Enligt Friberg har diskussionerna också gällt hur tunga debattämnena ska vara, hur politiska, där Friberg själv strävat åt tyngre ämnen medan Stina Lundberg Dabrowski tyckt att det då blivit tråkiga program. - ”Debatt” är för oss en väldigt viktig arena för samhällsdiskussion inom SVT. Det når en målgrupp som normalt inte tittar på samhällsprogram, det ska blandas tung debatt med lätt debatt, men vi har haft olika diskussioner om detta. Hon kanske ser dem som mer tråkiga, vilket jag som programchef inte ser så, utan som väldigt viktiga.

Varför klarar SVT inte av att ha ett seriöst debattprogram på bästa sändingstid. Istället har man snuttifierat och blandat ämne som bingolotto eller åldersfixering med allvarliga samhällsfrågor som islamofobi. Till detta hör att de försöker blanda web och tv mediet på helt fel sätt. Den bästa delen av debatten om islamofobofi hamnade faktiskt på nätet. Där jag misstänker en majoritet av svenska folket aldrig fick se den.

Man kan även undra varför Jimmy Åkesson får stå i debatts eftersnack på SVT’s webbplats och bredda ut sig om sina åsikter kring muslimer. Även om SDs anhängare tydligen var missnöjda ändå.

Debatt i SVT handlade i torsdags om islamofobi. I studion medverkade bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I inledningen av programmet ställde sig Stina Lundberg Dabrowski frågan ”Är islamofobi en slags rasism?” och gav själv svaret: ”Ja, det är det naturligtvis”.
Flera anmälare har reagerat på vinklingen av debatten som de menar var vriden. Granskningsnämnden för radio och tv har tagit emot 15 anmälningar hittills.
– Jag har inte märkt några reaktioner. Men det brukar komma som ett brev på posten, säger Debatts redaktör Håkan Lager till Resume.se.
De skriver att Jimmie Åkessons sida var underrepresenterad och att han inte fick tala till punkt?
– Det har kommit några brev som tycker att han inte fick tala till punkt och att det var oförskämt att fråga honom om han varit i en moské. Det tycker inte vi. Det är en högst relevant fråga att ställa om en person vill stoppa en moské.

Resumé: Anmälningsvåg efter Debatt om islamofobi

https://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1078943

Technorati-taggar: ,,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *