Moderaterna vann inte 2006 års val på jobben

Att moderaterna vann valet 2006 på jobben är en historieförfalskning. De vann valet 2006 på en historiskt svag arbetarrörelse utan visioner.  Ett vänsterparti som vandrade ut i öknen övertygade om att de hade rätt och kartan stämde. En socialdemokrati vars partiledning så komplett hade tappat kontakten med verkligheten hos sina egna att de gick till val på en slogan om att allla ska med. Uppenbarligen blinda för att en stor grupp svenskar blivit kvar på stationen under 90-talet. Att sedan partiledaren sade att arbetslösheten behövde man inte prata om är ytterligare ett tecken på den bristande verklighetskontakten.

När moderaterna sedan marknadsförde sig som lightversion av socialdemokratin fanns det tydligen många som inte såg några större skillnader mellan socialdemokrater och moderater. Att 165000 socialdemokrater bytte sida 2006 antyder dock i mina ögon att det handlade om ett större missnöje med den socialkdemokratiska politiken än bara arbetsmarknadspolitiken.

Sen kan det vara värt att påpeka att hade inte alliansen kommit till makten vid en historiskt kraftig högkonjuktur skulle ’jobb’ politiken fallit platt till marken. Anders Borg har inte skapat några arbeten.  Moderaternas jobb politik består i att ställa alla utanför arbetsmarknaden vid skampålen. ’Du är en lat jävel som inte vill arbeta’  är det outtalade budskapet. Något som en stor andel svenskar, gissningsvis med arbete verkar ha sympati för. Fattar de svenskarna att deras skattegåva i form av ett jobbavdrag kommer från överskott i a-kassan. Att belöningen för att du har ett arbete kom från de arbetslösa?

Vad är förresten siffran för det s.k utanförskapet idag. I december 2007 var det 1.300.000. Har Anders Borg lyckats där?

En sak är helt klart. Valet 2010 vinns i media av de som kan definera verkligheten på ett sätt som når flest väljare. Här har moderaterna nu tjuvstartat med en kamp om sjukvården och väldfärden. Frågan är om  oppositionen är redo idag?

Schlingmanns skrift Med sikte på framtiden innehåller det mesta som en nymoderat behöver veta rent ”spelteoretiskt”. Exempelvis vilket språk man som partiarbetare bör använda för att inte skrämma bort väljare. Nej, ”adresserandet av en framtidsagenda” ingår inte i valvinnarvokabulären.
Men visst, om moderaterna ska få tillbaka sina väljare 2010 måste partiet på samma sätt som man i förra valrörelsen vann slaget om jobben, nästa gång vinna kampen om välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet. I valet 2006 lämnade socialdemokraterna efter order från högsta ort walk over i matchen om jobben. Några sådana gratispoäng lär Mona Sahlin inte bjuda på nästa gång det beger sig.

SvD » Ledarsidan » moderaterna | Helt rätt att börja värma upp i helgen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *