Oenighet om vilken typ av vapenvila det råder.

Tja, vem ska man tro. Uppenbarligen har båda sidor dragit sig tillbaka från full konfrontation samtidigt som inget fundamentalt ändrats.

Mer intressant är att Israel verkar indirekt erkänna att dët går att göra avtal med Hamas och att vissa spelregler kan följas av båda parter.

Det verkar också vara Olmerts som leder kontakterna med Hamas, vilket också är intressant eftersom han befan sig utanför Israel  när Gaza exploderade. Och IDF stoppades eller drogs tillbaka när han anlände igen från Japan. Olmert är ju civilisten bland alla de föredetta militärerna i Israels regering.

Enligt försvarsminister Ehud ­Barak fortsätter Israels operationer mot Gaza. Men Hamastalesmän bekräftar för nättidningen YNet att Israel varit villigt att diskutera ”alla frågor”, inklusive en gränsöppning mellan Gaza och Egypten.

Hamas, som styr Gaza, har ­tidigare hållit en mer än femton månader lång vapenvila mot ­Israel. Men om de palestinska ­islamisterna åter ska ingå en ­sådan är rörelsens utgångskrav att det instängda Gaza får ett andningshål genom att gränsen mot Egypten åter öppnas. Israels motkrav är att Gazas gränskontroll mot Egypten bemannas med säkerhetspersonal från president Abbas styrkor, medan Hamas vill ha sina väpnade styrkor på plats.

SvD » Utrikes » Israel och Hamas nära vapenvila

Palestinian President Mahmoud Abbas on Monday told the Arabic-language al Arabiya television network that Israel had in fact agreed to a cease-fire with Hamas, contradicting comments made earlier by Prime Minister Ehud Olmert, who insisted that no cease-fire agreement had been made.
According to Abbas, Hamas has asked Israel to refrain from killing its leaders, and the leaders of militant movement Islamic Jihad. Abbas said ”I think that Israel has agreed or will soon agree.” He added that the details of the agreement will likely emerge in the coming days.
The discussion regarding a possible cease-fire was ignited after Qassam rocket fire from the Hamas-controlled Gaza Strip and Israel Defense Forces strikes subsided over the past days.

Coming out of a meeting with the Czech prime minister, Olmert said earlier Monday that ”there is no cease-fire agreement with Hamas, nor are there direct or indirect talks.”
Similarly, Defense Minister Ehud Barak said that Israel would continue to operate against Hamas in the Gaza Strip.
”The fighting is ongoing and will continue and will at times increase and decrease,” he said.
”There is not at this point any agreement,” Barak said. ”But if today people go to school in Ashkelon without Grad-type [rockets], or sit in Sderot and Sapir College without Qassams, I wouldn’t propose complaining about any quiet day, but at any moment in which we need to act, we will.”
Hamas spokesman Sami Abu Zuhri also said Monday that no comprehensive cease-fire had been reached. Hamas officials said their leaders would, however, continue Egyptian-led efforts to secure a truce.

The government recently ordered the IDF to exercise restraint in operations in the Gaza Strip, pursuant to what a senior government official termed new rules of the game forged in the aftermath of last week’s military operation in Gaza.
The official credited these rules, under which Israel will not attack Gaza as long as Hamas does not fire at Israel, with the recent lull in violence. Yet at the same time, he charged, they completely contradict last week’s cabinet decision, which stated that Israel should keep up the military pressure on Hamas.

Abbas: Israel has agreed to cease-fire with Hamas – Haaretz – Israel News

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

1 svar på Oenighet om vilken typ av vapenvila det råder.

  1. Pingback: Al-Aqsa rasar bit för bit nerifrån « Rawia Morras Blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *