Statlig historieskrivning

Fullt medveten sarkasm. I vilket annat nu icke existerande land var det vanligt att historiker fick i uppdrag att skriva den historia som statsmakterna ansåg vara den rätta? Och att detta ändrades beroende på vilka som satt vid makten.

Historiska kommissoner med ett på förhand klart uppdrag ger jag inte mycket för. Värdehistoria där man bestämmer skurkar eller hjältar har inget med det som kallas historievetenskap. Varför inte satsa de pengarna på historiska instutioner runt om landet som lever på sparlåga.

Kommer kommissionen även granska angiveriet i USA under t.ex  Mcharty eran? Kan vi förväntas oss en gransking av aktuella brott mot mänskligheten. Vilken kommissionen kommer att granskar religioners brott mot mänskligheten, kapitalismen, kolonialismen o.s.v

Självklart kommer ingen sådan granskning.

Bland annat kommer en utställning om pojken Pavel turnera runt i landet. Pavel var stor idol för unga i öst, berömd för att ha angett sin egen pappa.

– Det är ett ingångsmaterial för att öka kunskapen om totalitära regimer och angiveri, säger projektledaren Erika Aronowitsch.

Materialet som tagits fram fokuserar på Sovjetunionen, Kina och Kambodja under perioden 1917-1989. Till exempel handlar det om de sovjetiska strafflägren, om den kinesiska kulturrevolutionen och tömningen av städer i Kambodja.

– I de här tre länderna kan man definitivt tala om brott mot mänskligheten. Men vi hade också kunnat tala om Nordkorea, Kuba och länder i Östeuropa, säger Klas-Göran Karlsson, professor vid Lunds universitet, ansvarig för den forskningsinventering som gjorts.

Förra våren visade en undersökning gjord på uppdrag av organisationen Upplysning om kommunismen (UOK) att 95 procent av svenska ungdomar mellan 15 och 20 år känner till Auschwitz, men att 90 procent inte känner till Gulag, det sovjetiska lägersystemet

SvD » Inrikes » Kunskap om kommunistbrott ska öka

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

2 svar på Statlig historieskrivning

  1. Göken skriver:

    Fördelen med det kapitalistiska systemet är att de utsugna har förflyttats till låglöneländer i tredje världen medan man i väst kan peka med hela fingret och säga aja baja när det börjar blåsa svårt, och flytta produktionen till en ännu billigare fabrik med ännu yngre barn. Om man vill kan man även strunta i sina egna medborgare, eller kvasi-medborgare i form av illegala immigranter, som får göra underbetalda skitjobb, men det är ju deras eget fel eftersom alla har chansen att bli lyckliga i det demokratiska paradiset. Men att skärskåda sina egna brister är aldrig lika roligt som att peka på andras, så hellre kritisera andra för deras brister än att anstränga sig för att bli bättre själv.

  2. Göken skriver:

    Fördelen med det kapitalistiska systemet är att de utsugna har förflyttats till låglöneländer i tredje världen medan man i väst kan peka med hela fingret och säga aja baja när det börjar blåsa svårt, och flytta produktionen till en ännu billigare fabrik med ännu yngre barn. Om man vill kan man även strunta i sina egna medborgare, eller kvasi-medborgare i form av illegala immigranter, som får göra underbetalda skitjobb, men det är ju deras eget fel eftersom alla har chansen att bli lyckliga i det demokratiska paradiset. Men att skärskåda sina egna brister är aldrig lika roligt som att peka på andras, så hellre kritisera andra för deras brister än att anstränga sig för att bli bättre själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *