Ekonom varnar för återställd a-kassa

Varför får Lars Calmfors en plattform i SR att komma med vad som är hans ytterst personliga åsikter utan att de granskas av en oberoende ekonom. Personligen är jag ganska trött på alla dessa ekonomiska orakler som får uttrycka sig fritt utan att bli emotsagda.

Det hade också varit intressant att höra vad Calmors och Östros har för åsikt om de 400000′ som lämnat a-kassan redan och vad som ska hända med dessa vid s.k återställare. Det är ju ingen som nämt reglerna för anslutning till a-kassa, bara ersättningsnivåerna vad jag vet?

Via https://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1486&blogg=21962

Ja, jag tror det skadar sysselsättningen på lång sikt i Sverige. Men sen kan man inte som ekonom säga att det ena är rätt och det andra är fel, för att det är ju en avvägning mellan att man vill ge ett gott inkomstskydd till dem som är arbetslösa och att man vill ha en hög sysselsättning. Men man ska vara medveten om att om man återställer a-kassan så kommer det långsiktigt att kosta en del i termer av förlorade jobb, säger Lars Calmfors.

Lars Calmfors är ordförande i den grupp av europeiska ekonomer som i en rapport presenterar sin syn på situationen i den globala och främst europeiska ekonomin.

En viktig slutsats som dras i den årliga så kallade EEAG-rapporten är att globaliseringen hittills inte ser ut att ha minskat antalet arbetstillfällen i Västeuropa. Mer sannolikt är att det är precis tvärt om. Och fler européer kan räkna med jobb och sjunkande arbetslöshet ju mer samarbetet och handeln med låglöneländer utvecklas.

Men slutsatsen bygger också på utgångspunkter som är politiskt kontroversiella. Bland annat lyfts svagare fackföreningar i Europa fram som en viktig orsak till att sysselsättningen ska kunna öka.

– Med lägre facklig organisationsgrad så hamnar lönerna lite lägre och sysselsättningen lite högre, säger Lars Calmfors.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tomas Östros håller inte med.

Ekonom varnar för återställd a-kassa – sr.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *