Timbro ordnar frihetsvecka

2008-03-12_0048

Är det bara jag som tycker det är löjligt att eliten av Sveriges mest inflytelserika liberala opinionsbildare  kommer samman på ett vuxendagis för att prata om frihet. Sponsrade av svenskt näringsliv. Här finns ledarskribenter, bloggare, författare. Är det detta som svenskt näringslivs medlemmar betalar för?

Den fråga man kan ställa är förstås var finns vänsteralternativet. Det är tyst från LO, socialdemokratin och den övriga vänstern. Finns det ingen som vill utmana elitliberalismens frihetsfascism?

Elitens frihet är knappast folkets frihet. Tvärtom påminner Timbros kampanjer mest om det gamla kommunistdiktaturers sätt att driva politiska ’utbildnings’ kampanjer där folk skulle lära sig vad som var sanningen för dagen.

Esbatis kommentarer: Mer liberal diskurs

Undrar någon varför Sverige behövde en frihetsvecka i regi av Timbro? En viktig del av svaret finns i nedanstående graf från USA – där man har haft många frihetsveckor sedan 1980-talet. Den understa linjen visar realinkomsterna för den fattigaste femtedelen av befolkningen, respektive den ”breda medelklassen” – de tre femtedelar som är i mitten; samt för den rikaste hundradelen av befolkningen.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Timbro ordnar frihetsvecka

 1. Björn skriver:

  Jag vet inte om det var så att den långa kommentaren från ckrantz är ett försvar för det jag skrev.
  Om det är så förklarar det inte inläggets ambivalens och ologiska struktur.

  Kommentaren visar dessutom på skribentens snäva förståelse eller möjligen inskränkta kunskap för möjliga frihetsbegrepp.

 2. Björn skriver:

  Jag vet inte om det var så att den långa kommentaren från ckrantz är ett försvar för det jag skrev.

  Om det är så förklarar det inte inläggets ambivalens och ologiska struktur.

  Kommentaren visar dessutom på skribentens snäva förståelse eller möjligen inskränkta kunskap för möjliga frihetsbegrepp.

 3. Pingback: Fråga från fördomsfull hatare | Claeskrantz.com

 4. ckrantz skriver:

  Det är löjligt att den av SN finansierade tankesmedjan Timbro bjuder in eliten av Sveriges liberala skribenter för att ha tävling i frihet! Där dessa skribenter ska tävla om vems frihetsfråga är viktigast. Precis lika löjligt som den av svenskt näringsliv finansierad julsaga kampanjen för ökad konsumtion.

  Yttrandefriheten är den allra viktigaste frihetsfrågan. Det blev resultatet när Timbro under Frihetsveckan arrangerade en tävling i frihet. Åtta personer med ett brinnande engagemang för varsin frihetsfråga, från kvinnors frihet till sänkt skatt, tävlade med varsin plädering om två finalplatser. I finalen stod det mellan yttrandefrihet och öppenhet mot omvärlden. Finalisterna Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg grillades i en utfrågning av SvD:s Per Gudmundson och filmaren Martin Borgs. I finalomröstningen vann sedan Dilsa Demirbag-Sten och yttrandefriheten med 59 procent av rösterna. En entusiastisk publik fick ta del av åtta olika pläderingar för olika friheter och en inledande sammanfattning av Frihetsveckans projektledare Mattias Svensson om varför den liberala frihetstanken både behöver bli ideologiskt tydligare och pånyttfödas i nya sakfrågor. Allt under glamouröst ledarskap av konferencierparet Kira Repka och Håkan Tribell.

  Att sedan SN och Timbro’s kampanjer handlar om ideologi är uppenbart utom möjligen för ett antal hjärntvättade neo-liberaler försörjda av vad som kan närmast liknas vid partistöd i olika tankesmedjor. Om Sveriges neo-liberaler ägnade mer tid åt att studera verkligheten istället för att sitta på SN’s indoktrineringsmöten kanske en verklig frihets diskussion kan uppnås.

  Timbro talar om elitens frihet. Social eller ekonomisk frihet är ointressant för liberaler. För liberaler existera inte samhället, bara individen. Tar man exemplet fackföreningar jämför neo-liberalerna på Timbro dem med maffian, vilket väl antyder att friheten inte är så viktig när intresset för den som betalar hotas. Då kan friheten att organisera sig inskränkas. Den dag Timbro har en frihetsvecka för arbetsmarknaden köper jag konceptet.Men jag misstänker att det att det är lättare att prata intellektuellt om frihet än att arbeta konkret för sådan. När kommer Timbro och Svenskt näringsliv ställa sig bakom en bojkott av länder som Kina eller Saudia-Arabien tills politisk frihet införs där. När kommer Timbro’s neo-liberaler tala om vikten av fria kinesiska fackföreningar på alla svenska företag aktiva där. När kommer Timbro att ha en frihetsvecka som bjuder in kinesiska, saudiska, vietnameiska, egyptiska dissidenter, istället för att tala om historia. Kan det vara för att de inte har något att säga när det gäller konkret frihet?

  De neo-liberal tankesmedjorna köpta av svenskt näringsliv dominerar den offentliga debatten idag. neo-Liberala ’frihets’ lösningar införs överallt i det svenska samhället utan större ifrågasättande.Vem kan ha något emot privata friskolor även om de tar död på en likvärdig skolutbildning. Likadant uppskattar säkert den arbetslösa nödvändighets företagaren friheten som företagare. Eller just-in-time arbetskraften hos något bemanningsföretag all den lediga tiden medan man väntar på att telefonen ska ringa. Medan neo-liberalerna på Timbro leker frihetsleken är uppdelningen i ett 2-tredjedels samhälle klarare en någonsin i Sverige. För den som lever utanför lekstugan på Timbro.Det är dags att LO, arbetarrörelsen och den övriga oppositionen vaknar till. Någon måste stå upp för ett rättvist Sverige. Ett Sverige där alla kan mötas oavsett bakgrund. Om inte annat får bloggarna driva på oppositionspartierna för en en annan väg 2010 än den liberala.De hjärntvättade liberala åsiktsdebattörerna kan inte helt få styra den fortsatta svenska samhällsutvecklingen.Sen kan de få skratta hur mycket de vill. Det är ändå ganska tomt i den neo-liberala eko kammaren.

 5. Claes Krantz skriver:

  Det är löjligt att den av SN finansierade tankesmedjan Timbro bjuder in eliten av Sveriges liberala skribenter för att ha tävling i frihet! Där dessa skribenter ska tävla om vems frihetsfråga är viktigast. Precis lika löjligt som den av svenskt näringsliv finansierad julsaga kampanjen för ökad konsumtion.
  Yttrandefriheten är den allra viktigaste frihetsfrågan. Det blev resultatet när Timbro under Frihetsveckan arrangerade en tävling i frihet. Åtta personer med ett brinnande engagemang för varsin frihetsfråga, från kvinnors frihet till sänkt skatt, tävlade med varsin plädering om två finalplatser. I finalen stod det mellan yttrandefrihet och öppenhet mot omvärlden. Finalisterna Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg grillades i en utfrågning av SvD:s Per Gudmundson och filmaren Martin Borgs. I finalomröstningen vann sedan Dilsa Demirbag-Sten och yttrandefriheten med 59 procent av rösterna. En entusiastisk publik fick ta del av åtta olika pläderingar för olika friheter och en inledande sammanfattning av Frihetsveckans projektledare Mattias Svensson om varför den liberala frihetstanken både behöver bli ideologiskt tydligare och pånyttfödas i nya sakfrågor. Allt under glamouröst ledarskap av konferencierparet Kira Repka och Håkan Tribell.
  Att sedan SN och Timbro's kampanjer handlar om ideologi är uppenbart utom möjligen för ett antal hjärntvättade neo-liberaler försörjda av vad som kan närmast liknas vid partistöd i olika tankesmedjor. Om Sveriges neo-liberaler ägnade mer tid åt att studera verkligheten istället för att sitta på SN's indoktrineringsmöten kanske en verklig frihets diskussion kan uppnås.
  Timbro talar om elitens frihet. Social eller ekonomisk frihet är ointressant för liberaler. För liberaler existera inte samhället, bara individen. Tar man exemplet fackföreningar jämför neo-liberalerna på Timbro dem med maffian, vilket väl antyder att friheten inte är så viktig när intresset för den som betalar hotas. Då kan friheten att organisera sig inskränkas. Den dag Timbro har en frihetsvecka för arbetsmarknaden köper jag konceptet.Men jag misstänker att det att det är lättare att prata intellektuellt om frihet än att arbeta konkret för sådan. När kommer Timbro och Svenskt näringsliv ställa sig bakom en bojkott av länder som Kina eller Saudia-Arabien tills politisk frihet införs där. När kommer Timbro's neo-liberaler tala om vikten av fria kinesiska fackföreningar på alla svenska företag aktiva där. När kommer Timbro att ha en frihetsvecka som bjuder in kinesiska, saudiska, vietnameiska, egyptiska dissidenter, istället för att tala om historia. Kan det vara för att de inte har något att säga när det gäller konkret frihet?

  De neo-liberal tankesmedjorna köpta av svenskt näringsliv dominerar den offentliga debatten idag. neo-Liberala 'frihets' lösningar införs överallt i det svenska samhället utan större ifrågasättande.Vem kan ha något emot privata friskolor även om de tar död på en likvärdig skolutbildning. Likadant uppskattar säkert den arbetslösa nödvändighets företagaren friheten som företagare. Eller just-in-time arbetskraften hos något bemanningsföretag all den lediga tiden medan man väntar på att telefonen ska ringa. Medan neo-liberalerna på Timbro leker frihetsleken är uppdelningen i ett 2-tredjedels samhälle klarare en någonsin i Sverige. För den som lever utanför lekstugan på Timbro.Det är dags att LO, arbetarrörelsen och den övriga oppositionen vaknar till. Någon måste stå upp för ett rättvist Sverige. Ett Sverige där alla kan mötas oavsett bakgrund. Om inte annat får bloggarna driva på oppositionspartierna för en en annan väg 2010 än den liberala.De hjärntvättade liberala åsiktsdebattörerna kan inte helt få styra den fortsatta svenska samhällsutvecklingen.Sen kan de få skratta hur mycket de vill. Det är ändå ganska tomt i den neo-liberala eko kammaren.

 6. Pingback: Frivänster Webbtidning » Blog Archive » Fortsättningen om Timbro’s frihetsvecka

 7. Pingback: Fortsättningen om Timbro’s löjliga frihetsvecka | Claeskrantz.com

 8. Björn skriver:

  det här är ju en fantastisk sak att skriva! Först säga att tilldragelsen är fånig ”ett vuxendagis” sen tycka att vänstern borde göra samma sak. Varefter man jämför detta med gamla kommunistdiktaturers ”’utbildnings [sic!]’ kampanjer”.

  Är detta allvar eller ett skämt? Hur kan det vara fånigt att träffas och diskutera frihet, vilka som än gör det. Att de är någon med en annan bilda av frihet en vad man själv har betyder att man måste arguementera emot.

  Om det nu är så att det är fånigt då borde man väl vara glad att då vänstern inte håller på med detta. Men du kanske vill att vänstern ska vara fånig den med?

  Den avslutande jämförelsen är bara fel. Gamla kommunistdiktaturer var (ursäkta tautologin) diktaturer och timbro är en tankesmedja (alltså inte en stat som har våldsmonompol) står för liberalism. Jämförelsen säger faktiskt inget alls, förutom att förvirra alla begrepp som ingår i den. Man kan kritisera sina motstondare utan att ändra ords betydelse.

  Om detta är ett exempel på vänsterlogik så är det fullt förståligt varför den inte säger så mycket om världen.

 9. Björn skriver:

  det här är ju en fantastisk sak att skriva! Först säga att tilldragelsen är fånig "ett vuxendagis" sen tycka att vänstern borde göra samma sak. Varefter man jämför detta med gamla kommunistdiktaturers "'utbildnings [sic!]' kampanjer".

  Är detta allvar eller ett skämt? Hur kan det vara fånigt att träffas och diskutera frihet, vilka som än gör det. Att de är någon med en annan bilda av frihet en vad man själv har betyder att man måste arguementera emot.

  Om det nu är så att det är fånigt då borde man väl vara glad att då vänstern inte håller på med detta. Men du kanske vill att vänstern ska vara fånig den med?

  Den avslutande jämförelsen är bara fel. Gamla kommunistdiktaturer var (ursäkta tautologin) diktaturer och timbro är en tankesmedja (alltså inte en stat som har våldsmonompol) står för liberalism. Jämförelsen säger faktiskt inget alls, förutom att förvirra alla begrepp som ingår i den. Man kan kritisera sina motstondare utan att ändra ords betydelse.

  Om detta är ett exempel på vänsterlogik så är det fullt förståligt varför den inte säger så mycket om världen.

 10. Patrik skriver:

  Vad menar du med uttrycket ”frihetsfascism”?

  Om du nu gillar tvång bättre än frihet så skriv det rätt ut. Och om du har en annan defintion på frihet än frånvaron av tvång, så fram med den.

  Och var med och tävla nästa gång med din viktigaste frihetsfråga, i stället får att sitta och dumsura på bloggen.

 11. Patrik skriver:

  Vad menar du med uttrycket "frihetsfascism"?

  Om du nu gillar tvång bättre än frihet så skriv det rätt ut. Och om du har en annan defintion på frihet än frånvaron av tvång, så fram med den.

  Och var med och tävla nästa gång med din viktigaste frihetsfråga, i stället får att sitta och dumsura på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *