Arbetslösa tar jobb – Offentlig lögn och propaganda

Så rubrikerna som Var fjärde arbetslös söker inte anvisade jobb eller FUSK bland  arbetslösa är baserad på 3000 anvisade platser under augusti-september 2007. Där svarsenkäter från arbetsgivare tas som absolut sanning medan arbetssökande är lögnare?

De arbetssökande ska också rapportera till Arbetsförmedlingen om de
sökt det anvisade jobbet eller inte. Här lämnar arbetssökande och
arbetsgivare motstridiga uppgifter. Av dem som enligt
Arbetsförmedlingens register har uppgivit att de har sökt det anvisade
jobbet uppger arbetsgivaren att 25 procent ändå inte sökt jobbet.
https://www.ifau.se/templates/DatedPage.aspx?id=9504

Hur ser funktionen ut som anvisar arbeten. Kan det möjligen vara så att folk anvisas fel typer av arbeten?

Det här verkar mer vara ytterligare en i raden av uttalanden likt det från ministern Husmark om 20miljarders fusket som inte existerade. Är det medveten som tidningar som tidningar blåser upp något som inte är sant?

Är det enligt direktiv från regeringen och 
som Anne-Marie Qvarfort från IFAU, Björn Blomqvist
från FUT
, Bo Bylund från arbetsförmedlingen, Fil. Dr. Per Engström
Fil
. Dr. Patrik Hesselius de senare båda från IFAU kommer med dessa ofullständiga undersökningar? Och vilka är dessa Fil. DR personer som säger sig vara experter på svenska arbetslösa. Hur ser metodiken ut i den undersökning de gjort. Vore det inte lämpligt att tidningarna granskade detta innan de automatiskt stenograferade av pressmeddelanden?

Men jag kan slå vad om att i kvällens rapport sändning tas pressmeddelandet upp ordagrant utan något ifrågasättande. Så ser ju kvalitet ut på rapports FUSK bevakning.

Fungerar Arbetsförmedlingens platsanvisningar? – ifau.se

Att i förväg få information om att Arbetsförmedlingen kommer att följa upp anvisningarna verkar inte påverka om de arbetssökande verkligen sökte anvisade jobb. Ett experiment med två slumpvist lottade lika stora grupper gav ingen statistisk säkerställd skillnad i sökbeteende mellan de som fick information om ökad kontroll och de som inte fick informationen. Studien är baserad på cirka 3 000 anvisningar under augusti–september 2007. Svarsfrekvensen i arbetsgivarenkäten var 73 procent.

Var fjärde arbetslös söker inte anvisade jobb

Dessa fakta har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) tagit fram. Det har skett genom att man frågat arbetsgivarna om de personer som anvisats ett ledigt jobb också sökt tjänsten. Dessutom har ett antal djupintervjuer med arbetslösa som inte sökt vad de anvisats genomförts.I ett pressmeddelande skriver Anne-Marie Qvarfort att det är helt avgörande för arbetslöshetsförsäkringens legitimitet att dessa personer, det vill säga de som får arbetslöshetsersättning, också söker de jobb som de blir anvisade. Qvarfort är generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

SvD » Inrikes » Arbetslösa söker inte anvisade jobb

Tillfrågade om varför de på det sättet tackar nej till ett nytt jobb svarar de arbetssökande att de tycker att platsen inte stämmer med deras utbildning eller att de anser sig över- eller underkvalificerade. Andra skäl är att det anvisade jobbet innebär lång restid och höga resekostnader.Dessa fakta har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) tagit fram. Det har skett genom att man frågat arbetsgivarna om de personer som anvisats ett ledigt jobb också sökt tjänsten. Dessutom har ett antal djupintervjuer med arbetslösa som inte sökt vad de anvisats genomförts.

I ett pressmeddelande skriver Anne-Marie Qvarfort att det är helt avgörande för arbetslöshetsförsäkringens legitimitet att dessa personer, det vill säga de som får arbetslöshetsersättning, också söker de jobb som de blir anvisade. Qvarfort är generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Även aftonbladet sprider den offentliga lögnen 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *