Fortsättningen om Timbro’s löjliga frihetsvecka

Uppenbart lyckades jag reta några neo-liberaler med följande blogginlägg. Bra. Det är dags att fler börjar ifrågasätta den neo-liberala dogmatismen och elit-liberalismens fjantiga kampanjer.

Det här är ju en fantastisk sak att skriva!
Först säga att tilldragelsen är fånig “ett
vuxendagis” sen tycka att vänstern borde göra samma
sak. Varefter man jämför detta med gamla kommunistdiktaturers
“‘utbildnings’ kampanjer”[sic!].


Det är löjligt att den av SN
finansierade tankesmedjan Timbro bjuder in eliten av Sverige’s liberala skribenter för att ha tävling i frihet! Där dessa skribenter ska tävla om vems frihetsfråga är viktigast. Precis lika löjligt som den av svenskt näringsliv finansierad julsaga kampanjen för ökad konsumtion.


Yttrandefriheten är den allra viktigaste frihetsfrågan. Det blev resultatet när
Timbro under Frihetsveckan arrangerade en tävling i frihet. Åtta personer
med ett brinnande engagemang för varsin frihetsfråga, från kvinnors frihet till
sänkt skatt, tävlade med varsin plädering om två finalplatser. I finalen stod
det mellan yttrandefrihet och öppenhet mot omvärlden. Finalisterna Dilsa
Demirbag-Sten och Johan Norberg grillades i en utfrågning av SvD:s Per
Gudmundson och filmaren Martin Borgs. I finalomröstningen vann sedan Dilsa
Demirbag-Sten och yttrandefriheten med 59 procent av rösterna.En entusiastisk publik fick ta del av åtta olika pläderingar för olika friheter
och en inledande sammanfattning av Frihetsveckans projektledare Mattias Svensson
om varför den liberala frihetstanken både behöver bli ideologiskt tydligare och
pånyttfödas i nya sakfrågor. Allt under glamouröst ledarskap av
konferencierparet Kira Repka och Håkan Tribell.


Att sedan SN och Timbro’s kampanjer handlar
om ideologi är uppenbart utom möjligen för ett antal hjärntvättade neo-liberaler försörjda av vad som kan närmast liknas vid partistöd i olika tankesmedjor. Om Sveriges neo-liberaler ägnade mer tid åt att studera verkligheten istället för att sitta på SN’s indoktrineringsmöten kanske en verklig frihets diskussion kan uppnås.

Timbro talar
om elitens frihet. Social eller ekonomisk frihet är ointressant för liberaler. För liberaler existera inte samhället, bara individen. Tar man exemplet fackföreningar jämför neo-liberalerna på Timbro dem med maffian, vilket väl antyder att friheten inte är så viktig när intresset för den som betalar hotas. Då kan friheten att organisera sig   inskränkas. Den dag Timbro har en frihetsvecka för arbetsmarknaden köper jag konceptet.

Men jag misstänker att det att det är lättare att prata intellektuellt
om frihet än att arbeta konkret för sådan. När kommer Timbro och Svenskt näringsliv ställa sig bakom en bojkott av länder som Kina eller Saudia-Arabien tills politisk frihet införs där. När kommer Timbro’s neo-liberaler tala om vikten av fria kinesiska fackföreningar på alla svenska företag aktiva där. När kommer Timbro att ha en frihetsvecka som bjuder in kinesiska, saudiska, vietnameiska, egyptiska dissidenter, istället för att tala om historia. Kan det vara för att de inte har något att säga när det gäller konkret frihet?

De neo-liberal tankesmedjorna köpta av svenskt näringsliv dominerar den offentliga debatten idag. neo-Liberala ’frihets’ lösningar införs överallt i det svenska samhället utan större ifrågasättande.

Vem kan ha något emot
privata friskolor även om de tar död på en likvärdig skolutbildning. Likadant uppskattar säkert den arbetslösa nödvändighets företagaren friheten som företagare. Eller  just-in-time arbetskraften hos något bemanningsföretag all den lediga tiden medan man väntar på att telefonen ska ringa.  Medan neo-liberalerna på Timbro leker frihetsleken är uppdelningen i ett 2-tredjedels samhälle klarare en någonsin i Sverige. För den som lever utanför lekstugan på Timbro.

Det är dags att LO, arbetarrörelsen och den övriga oppositionen vaknar till. Någon måste stå upp för ett rättvist Sverige.  Ett Sverige där alla kan mötas oavsett bakgrund. Om inte annat får bloggarna driva på oppositionspartierna för en en annan väg 2010 än den liberala.

De hjärntvättade liberala åsiktsdebattörerna kan inte helt få styra den fortsatta svenska samhällsutvecklingen.
Sen kan de få skratta hur mycket de vill. Det är ändå ganska tomt i den neo-liberala eko kammaren.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fortsättningen om Timbro’s löjliga frihetsvecka

  1. Björn skriver:

    Som sagt: Det jag skrattar åt är strukturen och innehållet i inlägget. Angående Timbros frihetsveckor har jag inte utalat mig mer än att jag tycker att det bra att diskutera frihet. Jag har inte följt vad som sagts hos Timbro så om det har jag ingen åsikt. Att då dessutom insinuera att jag skulle vara hjärntvättad är även det rätt löjligt i sammanhanget.

  2. Björn skriver:

    Som sagt: Det jag skrattar åt är strukturen och innehållet i inlägget. Angående Timbros frihetsveckor har jag inte utalat mig mer än att jag tycker att det bra att diskutera frihet. Jag har inte följt vad som sagts hos Timbro så om det har jag ingen åsikt. Att då dessutom insinuera att jag skulle vara hjärntvättad är även det rätt löjligt i sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *