Vem ska man tro på

Vem ska man tro på. Rubriksättningen i DN och SvD är förstås intressant. I slutändan tror jag dessa undersökningar är ganska meningslösa även om tidningarna och annan media gillar dem. Det är ju en ursäkt att skriva mer och utreda de olika partiledarnas personlighet i detalj.

SvD » Inrikes » Reinfeldt inger störst förtroende

Institutet Synovate lät på uppdrag av Dagens Nyheter 1 016 personer under perioden 5 till 10 mars ange hur stort förtroende de hyser för riksdagspartiernas ledare. Jämfört med den tidigare undersökningen, i september förra året, har förtroendet för Fredrik Reinfeldt sjunkit från 44 till 40 procent. Under samma period har förtroendet för Mona Sahlin ökat från 37 till 38 procent

Sahlin tar in på Reinfeldt

Socialdemokraterna har rekordhöga opinionssiffror, men Sahlin själv får nöja sig med 38 procent i den här förtroendemätningen. Det är nästan samma nivå som i de två tidigare DN/Synovate-mätningarna under hennes tid som socialdemokraternas partiledare, då hon fått 37 procent.

– Det är förvånande att det inte hänt någonting med Mona Sahlins förtroendesiffror. Hon har ju nu suttit ett år som partiordförande, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Den som har allra mest anledning att vara oroad över den här mätningen är kristdemokraternas Göran Hägglund. Mindre än var fjärde väljare uttrycker nu att de har stort förtroende för honom. Han sjunker till 23 procent, mot 27 procent för ett halvår sedan. För ett år sedan låg han på 30 procent, och såg ut att vara på väg att få ett genombrott som partiledare.

De sjunkande förtroendesiffrorna för Hägglund sammanfaller med krissymtomen för kristdemokraterna, som hamnat under riksdagsspärren på 4 procent i flera mätningar de senaste månaderna.

Miljöpartiets båda språkrör, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson kan båda glädja sig åt plussiffror. Wetterstrand klättrar också till femte plats, förbi Göran Hägglund.

Ökningstalen för mp-språkrören är visserligen små, men det intressanta är att de till stor del skett i en särskild grupp – bland de borgerliga väljarna. 27 procent av de borgerliga partiernas sympatisörer har i dag mycket stort eller stort förtroende för Maria Wetterstrand, mot 20 procent för ett halvår sedan. Detta trots att miljöpartiet den senaste tiden allt ihärdigare markerat att man vill regera ihop med socialdemokraterna efter nästa val.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vem ska man tro på

  1. Kurt skriver:

    Nu har ju inte SvD ens skrivit någon artikel om undersökningen, utan det är ett TT-refererat.

  2. Kurt skriver:

    Nu har ju inte SvD ens skrivit någon artikel om undersökningen, utan det är ett TT-refererat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *