Afghanistan NATO’s nyast koloni?

Vad Anders Lindström egentligen säger är att NATO, där Sverige numera ingår, kommer att ha en permanent närvaro i Afghanistan. Vilket stämmer ganska bra med planerna på att globalisera NATO. Kan bara trupperna försörjas är Afghanistan en utmärkt språngbräda mot hela asien och mellanöstern.

Samtidigt är NATO en organisation i kris. Både när det gäller det krig i Afghanistan man håller på att förlora och sin förmåga att vara beslutmässig. Det är ju detta som ska avhandlas på NATO toppmötet i Bukarest 2-4 April. För att säkra sin förmåga att förmåga att försörja trupperna i Afghanistan lär NATO troligen närma sig Ryssland. Pakistan är knappast en tillförlitlig allierad längre. Varför inte då använda sig av det rysk-centralasiatiska alternativet? Ryssland och Putin kommer ju att närvara i Bukarest.

Både Angela Merkel och Sarkozy har också mer eller mindre gjort klart att forna sovjet-stater som Ukraina och Georgien kan glömma medlemskap i NATO. Efter utrikesmötet 6 mars uppmanade Bernard Kouchner NATO rådet att ”take into account Russia’s sensitivity and the important role it plays

080306c-002

Det har varit och är Rysslands mål att stoppa
en NATO expansion in på det forna Sovjetunionens område. Kan detta möjligen vara ett erkännande av att länder som Ukraina ingår i en rysk intressesfär.

Detta sade Angela Merkel till sina militärchefer efter det senaste besöket i Moskva om utvidgning av NATO. Vilket i säg är något motstridigt med tanke på Turkiet. Samtidigt diskvalificerar det både Georgien och Ukraina.

Countries that are involved in regional or internal conflicts cannot become members,” she said. Merkel added that aspiring countries must ensure that ”qualitatively significant

Jag undrar vad den av ryss-skräck besatta svenska högern kommer att säga om ett samarbete mellan NATO, CSTO, och SCO för att säkra central-asien. Eller för den delen USA som NATO’s ledande land. Det är också USA som försökt använd NATO för att behålla den säkerhetspolitiska kontrollen över Europa. Det är ironiskt om slutresultatet av Bush administrationens försök med en ’USA först’ säkerhetspolitik och global hegemoni slutar med att landet istället isoleras.

Eller förespråkarna för den euroatlantiska axeln tycker.

Alla Dessa Dagar
Som jag skrev kommer jag att vara kvar i Bryssel när toppmötet är slut. Och skälet är att jag även i år deltar i det s k Brussels Forum. Mötet handlar om åtskilligt – min mer specifika uppgift blir att tala om den framtida fortsatta utvidgningen av de europeiska och atlantiska institutionerna.


Man kan även undra hur djup den
svensk-franska alliansen är under utrikesminister Carl Bildt? Precis som i Tchad är det Frankrike som driver på att skicka mer trupper till Afghanistan. Något som Sverige nu verkar göra. Sverige har förstås inget att säga till om i denna kamp mellan maktblock förutom att vi bidrar med trupper och material. Vilket kan räknas som generöst av de svenska skattebetalarna.

Lång svensk närvaro i Afghanistan

– Om vi tittar bara i Europa så har vi oftast varit tio, femton år på forna Balkan, säger Anders Lindström, chef för försvarets insatsledning, till Ekot. Han tror att 15 år är maxtid för den svenska insatsen. Lindström befinner sig på inspektionsresa till den svenska garnisonen i Afghanistan. Han betonar att den svenska militära närvaron i landet är långsiktig, allra minst fem år, men sannolikt mycket längre. I dag finns drygt 350 svenska soldater i landet och om ett år räknar försvarsledningen med att de ska vara närmare 500. Regeringen har ännu inte gett formellt klartecken men Lindström räknar med att det ska komma.

Ostran, SVD,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Afghanistan NATO’s nyast koloni?

  1. Pingback: Frihet efter 500 år av tortyr | Subversio

  2. Pingback: Militariseringen i klimathotets spår | Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *