Washingtons allierad i Libanon

Jag undrar hur många i svenska media som hört talas om Samir Geagea, en Libanesisk kristen milis ledare? I dagarna var han tydligen i Washington för ett personligt möte med Condoleezza Rice och Stephen J. Hadley innan han får åka på en rundtur i USA. Han är också en av ledarna i  14 februari rörelsen som ska demokratisera Libanon enligt USA. Han är också länkad bland mycket annat till morden på en pro-syrisk premiärminister och en rivaliserande kristen milisledare. Han slängdes i fänglese i 11 år när Syrierna tog över för att sedan benådas 2005.

Det hör ju inte till vanligheterna att krigsherrar tas emot i Washington av hela det amerikanska säkerhetsetablisemanget.

Vad var det Don Corleone sade i gudfadern. Min fiendes fiende är min vän?

We Need All the Friends We Can Get

Let’s have a fine Loop Welcome for Dr. Samir Geagea, a hard-line Lebanese Christian militia leader back in the nasty old days when those militias were slaughtering one another and assassinating rival leaders. Geagea had been linked in the media to a number of civil-war-era killings, including those of a pro-Syrian prime minister and a prominent Christian politician.

After the Syrians took over, they threw Geagea in prison for life for war crimes, but he was pardoned in 2005 after 11 years in solitary. He has become a key player in the pro-Western, anti-Syrian alliance.

And now, a statesman. Geagea’s in town for visits with Secretary of State Condoleezza Rice and national security adviser Stephen J. Hadley before heading off to tour the country.

As they say, the enemy of my enemy gets my visa.

Al Kamen – Politicians Spanked by Virgin – washingtonpost.com

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *