Ett nytt ryskt-europeiskt samarbete

Det är ganska intressant hur Carl Bildt tydligt flaggar för ett nytt rysk-europeiskt samarbete. Något som troligen även kommer att inkludera NATO. Frågan är förstås vad som händer med de föredetta sovjet republiker som hade ambitioner att bli NATO medlemmar. Och vad USA har att säga om saken. Bush administrationen hade ju som politik att isolera ryssland.

Har förövrigt de svenska moderaterna och SVDs ledarsida informerats om det nya ryssland?

Det sägs ofta att Ryssland är tillbaka. Så är det. Den ekonomiska utvecklingen har varit imponerande. Men det är viktigt att inte förväxla det vi nu ser med gamla Sovjetunionen.

De må vifta med gamla bombflygplan och nya raketer, men någon hotfullt expansiv militärmakt med vidsträckta globala ambitioner handlar det knappast om. Att det då och då finns tydliga tendenser till maktfullt uppträdande gentemot mindre grannländer är tillräckligt oroande.

Kring dessa frågor – och den inre utveckling i och kring Kreml – diskuterades det åtskilligt under helgen i Bryssel.

Till dem som var där hörde min gamle vän Boris Nemtsov som det alltid finns skäl att lyssna på – stark i sin kritik av Putin-åren – men också min gamle medarbetare från Sarajevo den ryske ambassadören till EU Vladimir Chizhov.

Och till vårt seminarium nu kommer också Anders Åslund med sina perspektiv.

Nu växlar Ryssland snart över från presidenten Putin till presidenten Medvedev. Och vi har alla skäl att försöka att ge våra bidrag till utvecklingen av EU:s politik visavi Ryssland.

Alldeles säkert kommer dessa frågor också upp i diskussionerna med Storbritanniens utrikesminister David Miliband senare under dagen.

Under dagen anländer dessutom USA:s utrikes- och försvarsministrar Condoleezza Rice och Robert Gates till Moskva för samtal i olika strategiska frågor.

Och när EU:s utrikesministrar samlas till informellt möte efter påskhelgerna står åter Ryssland på dagordningen.

Det kommande Ryssland « Alla Dessa Dagar

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *