Mer soldater – ingen plan för krigsslut

Att bara skicka soldater utan någon plan för hur man ska vinna kriget i Afghanistan är korkat. Vad exakt innebär politisk utveckling? Kommer ISAF att träffa avtal  med de lokala pashtun klanledarna nu? De som i andra samanhang kallas för talibaner. De riktiga talibanerna finns förstås i Pakistan där de obehindrat kan planera attacker mot Afghanistan. Kommer NATO inleda gränsoperationer mot dessa grupper från sina baser precis på andra sidan Pakistans gräns?

Problemet för NATO i Afghanistan är att det behövs 100.000-tals fler soldater om man ska kontrollera landet. 500.000 enligt vissa bedömare. Kan NATO inte klara av detta är det bara en politisk lösning som återstår eller en reträtt. Något NATO-ledningen och det Europas säkerhetspolitiska etablisemanget kunde funderat ut tidigare trots amerikanskt motstånd.

Frågan är förstås om NATO verkligen vill lämna Afghanistan? Landet utgör ju en utmärkt bas mitt i central-asien för den nya planerande globala militär allians som en del vill att NATO ska bli. Med medlemmar och associerade allt ifrån syd-korea till Israel till indien.

 

USA och Storbritannien har båda uppmanat de andra Natomedlemmarna att bidra mer till stridsuppdraget i Afghanistan, speciellt i söder, där talibanerna är starka.
Rice fick under flygresan frågan om vad som skulle hända om andra Natoländer inte bidrar med mer soldater. Hon svarade:
– När slutsummeringen görs så kommer ni att finna att man har bidragit med fler soldater.
– Problemet är att vi måste se till att det blir rätt sorts soldater, på rätt ställen.
– Det är inte ett överväldigande antal som behövs det handlar om en nivå som Nato kan och bör klara av.
Hon sade att försvarsminister Robert Gates kommer att jobba på att värva truppbidrag vid mötet i Vilnius.
Besöket i Afghanistan görs veckan efter det att Tyskland öppet avvisat USA:s begäran om fler tyska soldater till södra Afghanistan.
Befälhavare i Afghanistan har begärt en förstärkning på 7 500 soldater. Den internationella styrkan Isaf, som står under Natokommando, har 42 000 soldater från 39 länder. Sverige bidrar med 380 soldater.
Miliband sade att internationella försök att stabilisera Afghanistan är på väg in i en ny fas. Nu krävs inte bara militära lösningar utan också satsningar på politik och utveckling, underströk den brittiske försvarsministern.
Rice och Miliband kom först till huvudstaden Kabul. Därifrån flög de i ett amerikanskt flygvapenplan till en stor flygvapenbas i utkanten av staden Kandahar. Provinsen med samma namn är centrum för talibanernas uppror.

Rice vädjar till Nato om fler Afghanistan-soldater

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *