Timbro’s frihetsvecka – När kommer fördömandet av Kina?

Med tanke på Timbro’s jättebra frihetsvecka tidigare i månaden ser jag framemot att att alla deltagarna där nu kommer med ett gemensamt upprop mot Kinas behandling av Tibet. Självklart kommer Timbros finansiärer på svenskt näringsliv genom sina lokala representanter i Kina framföra protester mot behandlingen av Tibet.

För självklart handlar väl frihet om mer liberalism vs socialliberalism? Och frihetskritik gäller väl även västvänliga marknadsorienterade diktaturer?

Technorati-taggar: ,,,

Mauricio Rojas Patrik Strömer Louise Persson

SvD1 Protester i västra Kina Informationskrig i Kina
Tidsfristen ute för munkarna
DN2 DN1

Första veckan i mars ordnade vi på Timbro en Frihetsvecka. Vi diskuterade klassisk liberalism och socialliberalism, vi satte friheten i ett historiskt perspektiv och lät fyra penaldeltagare diskutera de juridiska och filosofiska implikationerna av Friheten som grundläggande rättighet.

Frihetsveckan | Timbro

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

7 svar på Timbro’s frihetsvecka – När kommer fördömandet av Kina?

 1. ckrantz skriver:

  @ gurka, kommunistpartiet finns kvar sist jag kollade. Och sitter vid makten. Att de slängt ideologin överbord innebär knappast att de slutat styra Kina. Och de han kineser som kommit till Tibet är kolonisatörer plain and simple. De inhemska tibetanerna är den mest förtryckta folkgruppen av alla kinas minoriteter.

  Förvånande att du vill försvara dikaturen i Kina. Sedan. Varför inte läsa på lite om Tibet.

 2. ckrantz skriver:

  @ gurka, kommunistpartiet finns kvar sist jag kollade. Och sitter vid makten. Att de slängt ideologin överbord innebär knappast att de slutat styra Kina. Och de han kineser som kommit till Tibet är kolonisatörer plain and simple. De inhemska tibetanerna är den mest förtryckta folkgruppen av alla kinas minoriteter.

  Förvånande att du vill försvara dikaturen i Kina. Sedan. Varför inte läsa på lite om Tibet.

 3. Gurka i Burka skriver:

  re: Joakim

  Det är inte Dalai Lama som pekas ut, utan exilregimen, dvs ”gruppen kring Dalai Lama”, som Kinas regering kallar dem.

  Och jo, det är inte så långsökt att tro att just exilregimen står bakom mobbens våld. Det är en etnisk rensning som sker i Tibet just nu. Oberoende journalister och andra källor, som t ex turister, vittnar om vanliga tibetaner som angriper kinesiska affärer, bränner dem och stenar kineser på gatorna.

  Det här handlar inte om att buddistmunkar demonstrerar, som i t ex Burma. Det är inte det som sker. Och det är inte kinesiska trupper eller poliser som dödar folk – det är vanliga tibetaner som dödar vanliga kineser.

  Av avundsjuka dessutom. De han-kineser som kommit till Tibet – ofta från svåra fattiga förhållanden – har arbetat hårt och skapat sig fungerande ekonomiskt hållbara affärer och andra företag. Många kör taxi. Det är dessa man nu bränner och dödar.

  Dalai Lamagruppen kan mycket väl stå bakom det upproret – och det kan vara en av förklaringarna till varför Laman nu också går ut och säger att han kan avsäga sig sina politiska uppdrag – han tror ju på ickevåldsprincipen.

  Så Joakim. Läs mer oberoende media och läs på Kinafrågan. Kina är lika mycket kommunistiskt idag som Sverige är.

 4. Gurka i Burka skriver:

  re: Joakim

  Det är inte Dalai Lama som pekas ut, utan exilregimen, dvs "gruppen kring Dalai Lama", som Kinas regering kallar dem.

  Och jo, det är inte så långsökt att tro att just exilregimen står bakom mobbens våld. Det är en etnisk rensning som sker i Tibet just nu. Oberoende journalister och andra källor, som t ex turister, vittnar om vanliga tibetaner som angriper kinesiska affärer, bränner dem och stenar kineser på gatorna.

  Det här handlar inte om att buddistmunkar demonstrerar, som i t ex Burma. Det är inte det som sker. Och det är inte kinesiska trupper eller poliser som dödar folk – det är vanliga tibetaner som dödar vanliga kineser.

  Av avundsjuka dessutom. De han-kineser som kommit till Tibet – ofta från svåra fattiga förhållanden – har arbetat hårt och skapat sig fungerande ekonomiskt hållbara affärer och andra företag. Många kör taxi. Det är dessa man nu bränner och dödar.

  Dalai Lamagruppen kan mycket väl stå bakom det upproret – och det kan vara en av förklaringarna till varför Laman nu också går ut och säger att han kan avsäga sig sina politiska uppdrag – han tror ju på ickevåldsprincipen.

  Så Joakim. Läs mer oberoende media och läs på Kinafrågan. Kina är lika mycket kommunistiskt idag som Sverige är.

 5. Pingback: OS-bojkott? | Svensson

 6. Joakim skriver:

  Kinas helt superkorkade påstående att Dalai lama skulle ligga bakom upploppen visar att diktaturen helt tappat greppet. Alla med en enda liten uns vett vet att en buddhist inte får utföra ahndlar som leder till någon annans skada. Men kina fortsätter spirda sina lögner a la komuniststil som vanligt.

 7. Joakim skriver:

  Kinas helt superkorkade påstående att Dalai lama skulle ligga bakom upploppen visar att diktaturen helt tappat greppet. Alla med en enda liten uns vett vet att en buddhist inte får utföra ahndlar som leder till någon annans skada. Men kina fortsätter spirda sina lögner a la komuniststil som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *