Vilken verklighet vill Elise Claeson ha?

Det är alltid intressant att se varifrån SVD kommentatorer kommer. Elise Claeson ger mig intrycket av att hon längtar tillbaka till ett helt annat Sverige. Speciellt om man läser Aftonbladet artikel längst ner från 2005. Jag antar att barnaga inte är något som även SVDs ledarsida förespråkar?

Solveig Hellquist vågar tänka utanför kommunalboxen: ”När vi tar del av rapporter om barns psykiska ­ohälsa, deras vilsenhet, ensamhet och ”normlöshet” borde vi framför allt fråga oss vilken roll dagens föräldrar kan spela i stället för att enbart ropa på kuratorer, socialarbetare, poliser och fritidsledare. /…/ Kanske skulle det krävas en helt ny inriktning på ­familje- och jämställdhetspolitiken?”
Socialarbetaren Hellquist vet att föräldrar är vikti­gare än kuratorer. Vi lärde båda känna anknytningsteorin när vi gick på Sopis i Umeå på 70-talet. Den brittiske psykiatern Bowlbys teori om att vi är bio­logiskt förberedda för att knyta an till våra föräldrar och att dessa kärleksband gör oss trygga och mänskliga, passade inte riktigt in i den svenska dagis­välfärden. Men nu bekräftas den av hjärnforskare.
”Kärlek sätter sig på hjärnan” ropar en rubrik i SvD:s serie om anknytning (Idag 13/3).
Den brittiska psykoterapeuten Sue Gerhardts uppmärksammade bok Why Love Matters kommer ut på svenska. Hon sammanför ny psykologisk och bio­logisk kunskap till en modern, vinnande berättelse om kärleksvälfärd, som kan få många att vilja låta som kd.

SvD » Ledarsidan » Välkomna till vilken verklighet?

 

I en kolumn i gårdagens Svenska Dagbladet går Elise Claeson till attack mot ”söndagsskole-Sverige där allt våld är ont” och menar att ”bristen på gott våld blir en grogrund för det onda våldet”.

”Tigger efter gränser”

Hur kan våld mot barn vara en god handling?

– Om uppsåtet är gott och man vill visa den vuxnes auktoritet. Vad som gäller. Barn testar. De tigger efter gränser. Ger vi då efter, gör de vad de vill.

– Räcker det inte att skrika åt dem att sluta, måste man ta till våld. Boxas tillbaka. Det förstår barn, säger hon.

Men aga är förbjudet enligt lag …

– Ja, det kan verkligen ifrågasättas. Vi har skapat ett regelsystem som gör vuxna osäkra i kontakten med barn. Det handlar ju inte om att slå dem sönder och samman, säger Elise Claeson.

”Skrämmande”

Skolläkaren Lars H Gustafsson blir upprörd över argumenten.

– Skrämmande. Det visar på förlegad människosyn. Man är väldigt långt ifrån verkligheten om man tror barnen blir lugna och mer harmoniska när man slår dem.

– Det är ju inte så att de som slåss i skolan fått för lite stryk. Det vanliga är motsatsen.

Han förstår dock föräldrar som får vredesutbrott.

– Vi gör alla bort oss. Impulshandlingar förekommer, men vi ska inte tro att det leder till något gott

Aftonbladet: ”Boxa barn – det förstår de” (Familj)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *