Vad är svenska?

Vad är Svenska? Svenska har lånat från Några hundra år till backa var det högsta tecknet på bildning att tala franska, senare tyska, idag engelska. Det som kallas riks-svenska sattes samman på 1800-talet i samband med nationalstatsbyggandet om jag inte har fel. För det fanns det ju bara en regionala dialekter.

Ett språk är levande och utvecklats, är det verkligen något som kan användas bara efter en standard?

SvD » Inrikes » Ny lag ska rädda svenska språket

Utredningen, som letts av förra regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, tillsattes för ett drygt år sedan. Bakgrunden är att det svenska språket är på väg att trängas ut av framför allt engelskan inom en rad områden, inte minst inom forskning och högre utbildning. Den förra regeringen fick stark kritik för att den valde att inte lagfästa svenskans ställning i samband med ett riksdagsbeslut om språkpolitiska mål 2005.

I går överlämnade Bengt-Åke Nilsson sitt betänkande, som har titeln Värna språken, till kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

– Lägg märke till att vi skriver språken, i pluralis. Inget språk ska missgynnas på något annats bekostnad, poängterade Bengt-Åke Nilsson.

I betänkandet föreslår han en ramlag, som i portalparagrafen fastslår att svenska är huvudspråk i Sverige, och ska kunna användas inom alla samhällsområden. Utredaren vill därutöver ge de offentliga institutionerna ett särskilt ansvar för att skydda och främja teckenspråket och de fem minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Det sägs också att alla som är bosatta i Sverige ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Samhälle. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad är svenska?

  1. Pingback: Förslag till ny språklag framlagt : Språkbloggen

  2. Pingback: Rosetta Sten » Madam Rosetta siar: Nationalspråken kommer att få ge vika för världsspråkenRosetta Sten

  3. Balthazar von Knearlichtwibenhazenvobenliebentoseniben skriver:

    Vad är tyska, franska och engelska?

  4. Balthazar von Knearl skriver:

    Vad är tyska, franska och engelska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *