EU borde inleda en officiell dialog

All ära till Carl Bildt och Svensk utrikespolitik men det är EU som borde inleda en dialog med både Hamas och Israel. Och göra klart för båda parter att världen inte längre tolererar slakten i mellanöstern.

EU har muskler att tvinga igenom vad Sverige inte kan. Att alla lokala aktörer tvingas samman till en regional konferens för att lösa konflikterna. Där Israel tvingas lämna tillbaka de okuperade territorier de nu stjäl bit för bit. Där EU får ta över de säkerhetspolitiska ansvaret för territorierna. Där den av Saudiarabien inledda dialogen mellan fatah-hamas får utgöra grunden för ett palestinskt regeringsalternativ. Där en avrustning inleds mellan alla de olika aktörerna

Allt detta kräver förstås en brytning med USAs säkerhetspolitiska dominans i regionen.

Har EU och Sverige råd att sitta i baksätet medan USA kör regionen över en klippkant?

För oss SSU:are är respekten för demokratin grundläggande. Det palestinska valet var demokratiskt, legitimt och korrekt genomfört, trots att det hölls under israelisk ockupation.
Hamas gjorde stora politiska uppoffringar i och med Meckaavtalet.
Meckaavtalet skulle innebära tre saker: koalitionsregering, om­organisering av PLO samt en ­politisk samverkan (exempelvis skulle även Hamas sympatisörer kunna bli utnämnda till ambassadörer etcetera). Detta gillades inte av alla inom rörelsen.
Men Hamas trodde att de skulle få ett internationellt erkännande och att bojkotten skulle upphöra.
Utrikesminister Carl Bildt sade själv att valet var ”att jämföra med ett bra svenskt val”.
Bildt skrev dessutom bara några dagar före sin utnämning under ett upprop tillsammans med 134 före detta premiärministrar, utrikesministrar och andra dignitärer från hela världen, där det bland annat står att vi bör ”stödja en palestinsk nationell samlingsregering och avsluta den politiska och ekonomiska bojkotten av den palestinska staten”.

SvD » Brännpunkt » Bildt måste inleda en dialog med Hamas

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *