Ytterligare ett skäl att lägga ner SVT

När SVT producerar ytterligare en i raden av hyllningsdokumentärer faller väl den sista anledningen till att behålla public service TV i Sverige. Jag förstår också att ingen i familjen Wallenberg hade ställt upp på en kritisk granskning av sin roll i svensk samhällsliv men just därför borde en sådan gransking ske.

Detta borde licenspengarna används till istället för hyllningsdokumentärer till kända svenskar oavsett om de är politiker eller affärsmän.

När kommer dokumentären om den svenska finanselitens och dess politiska och ekonomiska roll i Sverige?

Gregor Nowinski gjorde ett scoop då han fick familjen att ställa upp för tv ty så konungslig är dynastin att ens komma den nära betraktas som ett mästerskap i sig. Det är dock svårt att se vad detta har med god ekonomisk journalistik att skaffa (vilket ”Uppdrag gransknings” avslöjande om Icas köttfärs-fusk är ett mera adekvat exempel på).
Nowinskis oförlåtliga svaghet var att ge efter för familjen som krävde att ingenting fick ändras i vad som sagts, exempelvis att han lät den publika lynchningen äga rum av Barnevik liksom det privata fadersmordet på gamle Marcus ”Dodde”. Det hade varit enkelt att låta ett antal betydande företagsledare – ännu vitala – vittna om en gärning som diametralt hade skilt sig från Peters W:s bild av fadern.
Det är förstås sorgligt att en stor finansfamilj företräds av en person med ett beskäftiga tankemörker men att detta tillmäts ett värde även i vår folkägda tv var en skandal. Hans roll – i bolag som Investor och ABB – när det gäller att stimulera girighet och omoral i direktörsleden kan inte överskattas. Om detta inte ett ord i tv. Underdånigheten inte bara från de assisterande lakejernas sida inför affärsmagnaten är kanske inte så gåtfull men man kan inte acceptera att medierna ska buga för fördomar och obildning om folk bara är rika nog.
För att producera och televisera sådant ska man i vart fall inte belönas med ett storslaget pris, än mindre motta det i närvaro av just den familj man nyss så lyckligt uppvaktat med en gratis pr-show. För journalistik som lierar sig med överhet finns bara ett namn: furstesmek.

”Wallenbergdokumentär var ett fursteslickande”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Samhälle. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ytterligare ett skäl att lägga ner SVT

 1. Erik skriver:

  Men det var ju själva …¤%&¤/%/(

  Att ngn anser att Wallenbergdokumentären på något sätt förkroppsligar eller ens avlägset representerar mediasveriges totalhaveri när det gäller att addressera dagsaktuella och relevanta frågeställningar som berör Sverige, det svenska samhället och svenskarna är ju helt obegripligt.

  Hur tydligt kan det bli att det skikt som borde skildra moder svea och hennes vedermödor har abdikerat från verkligheten, skrinlagt alla ambitioner att bidra till samtiden och helt retirerat till elfenbenstornet.

  Bryt upp, bryt upp, den nya dagen skymmer.

 2. Erik skriver:

  Men det var ju själva …¤%&¤/%/(

  Att ngn anser att Wallenbergdokumentären på något sätt förkroppsligar eller ens avlägset representerar mediasveriges totalhaveri när det gäller att addressera dagsaktuella och relevanta frågeställningar som berör Sverige, det svenska samhället och svenskarna är ju helt obegripligt.

  Hur tydligt kan det bli att det skikt som borde skildra moder svea och hennes vedermödor har abdikerat från verkligheten, skrinlagt alla ambitioner att bidra till samtiden och helt retirerat till elfenbenstornet.

  Bryt upp, bryt upp, den nya dagen skymmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *