Beröm från fel håll – företagande inte reserverat för högern

Det sista socialdemokraterna behövde var väl att få beröm från Littorin. Om berömmet är uppriktigt menat kan ju var och en bedöma själva.

Sen är knappast företagande reserverat för högern. Det om något är gammaldags klasstänkande. Man kan också undra över om förslaget nu var så bra varför har inte vår käcka näringslivs minister genomfört detta. Mellan garderobsbytena. Även om centerbloggar kallar förslaget företagsbidrag. Men så är ju inte centern heller något företagsparti ens utanför stureplan.Om nu någon kommer ihåg stureplans centerns äventyr i salladsbars-branchen.

Felet med socialdemokraternas förslag är att det går inte långt nog
. Ett generellt riskkapitalstöd för alla intresserade nyföretagare borde införas. Och en förändrad skatte och regel situation för få och ensamföretagare. Gör det lättare att gå mellan företagande och anställning. Och förläng stödet eller ge uppföljningsstöd i form av långfristiga lån.

Det är speciellt ensam och nyföretagaren
som behöver kapital, rådgivning, en underlättade arbetssituation, ett visst socialt skyddsnät och tid. Det är också i Sveriges intresse att fler startar företag utanför de tradtionella medelklassmiljöerna.

Men beröm till socialdemokraterna att de nu driver på alliansen.

Littorin öser beröm över s-förslag

– Förslaget är väldigt spännande. Det är ju egentligen kanslihushögerns återkomst i svensk politik, säger han.Med hjälp av en månatlig ersättning, ett riskkapitalstöd, vill socialdemokraterna att deltidsföretagare ska våga hoppa av sin anställning och satsa fullt ut på företaget.

– Vi vet att många deltidsföretagare, kombinatörer, inte vågar släppa sin fasta anställning. Framför allt oroar sig många kvinnor för framtiden som heltidsföretagare, säger Luciano Astudillo (s), riksdagsledamot och ordförande i partiets rådslag för jobbpolitiken.

Systemet skulle fungera på ungefär samma sätt som a-kassan och företagarna kan få ersättningen i upp till ett halvår. Sen måste de stå på egna ben. Verket för näringslivsutveckling (Nutek) och liknande organisationer kan administrera stödet, enligt gruppens preliminära förslag.

S-förslaget

Mer i SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *