Alliansens politik – Höjd skatt för småhusägare

Jag misstänker att gruppen villaägare utanför Danderyd och Täby är något sura på alliansen. Speciellt KD borde kanske vara redo för en svek debatt.  Eller har folk redan glömt löftet om borttagen fastighetssskatt eller vad som sades inför valet 2006 om bensinskatten? 

Jag undrar när alliansens väljare skall upptäcka att de enda som tjänat på dess politik är sveriges höginkomsttagare.

Höjda taxeringsvärden 2009: 58 % av landets småhusägare får höjd skatt – Nyheter – Villaägarnas Riksförbund

Höjda taxeringsvärden 2009: 58 % av landets småhusägare får höjd skatt
2008-04-28: Vid 2009 års taxering av småhus stiger taxeringsvärdena med 32 procent. En följd av detta blir att skatten höjs för 58 procent av landets småhusägare. Det framgår av en ny prognos som Villaägarna beställt från SCB. Prognosen visar att taxeringsvärdena stiger i samtliga landets kommuner. Störst blir höjningen i Trelleborg med 55 procent, lägst i Vindeln och Bräcke med 9 procent.

Villaägarnas Riksförbund har låtit Statistiska centralbyrån (SCB) studera de bostadsaffärer som ligger till grund för nya taxeringsvärden år 2009. Prognosen visar att taxeringsvärdena stiger i samtliga landets kommuner och att den genomsnittliga höjningen blir 32 procent. Störst blir höjningen i Trelleborg med 55 procent, lägst i Vindeln och Bräcke med 9 procent. En effekt blir att fastighetsskatten ökar för de 58 procent av landets småhusägare som år 2008 har en fastighetsskatt understigande taket på 6 000 kronor.

 Det är orimligt att stigande taxeringsvärden ger husägare med låga taxeringsvärden höjd skatt. Taxeringssystemet är godtyckligt och bör givetvis avskaffas som bas för beskattning för alla, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

2009 års taxering inleds redan i höst med att landets småhusägare får ett preliminärt taxeringsbesked hemskickat. Det preliminära värdet kan oftast bara justeras i marginalen eftersom det baseras på statistik över bostadsaffärer i det område som villaägaren är bosatt.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *