Ett rättvist sverige

Kampen mellan moderaterna och socialdemokraterna kommer att stå kring vems verklighetsbild som gäller. Har alla svenskar fått det bättre med regeringen Borg-Reinfeldts politik? Har du idag mer pengar över att leva på. Är alla svenskar i arbete. Är det lättare att driva företag. Har du en bra bostad. Fungerar offentlig service bra för dig. Har skolan blivit bättre.

Mitt svar blir förstås nej. Alla har inte fått det bättre. Många har tvärtom drabbats hårt av alliansens politik från pensionärer, till arbetslösa och sjuka. Att denna verklighet  inte syns utanför Danderyd och Täby eller svensk nationell media gör att den inte finns på den politiska dagordningen. Ska socialdemokraterna vinna valet måste de föra fram den verkligheten. Ett rättvist sverige för alla. Inte bara för medelklassen villaområden.

En grunläggande del här blir arbetsmarknadspolitiken. Alliansen tror inte på investeringar i människor i form av utbildning. Utbildning och kompetensträning på alla nivåer tror jag är en nyckeln till en växande ekonomi. Företagen och den s.k marknaden kommer inte att ta det samhällsansvaret.

SvD » Politik » Arbetsförmedlingen ska göras om

Ett löfte som Mona Sahlin upprepade var att återställa a-kassan vid en valseger 2010. 80 procent av löntagarna ska få ut 80 procent av sin lön i a-kassa.

 Det är viktigt med orden, att inte gå på det moderata talet om bidrag. A-kassan är inte ett bidragssystem, det är en försäkring som man betalat in till genom att avstå lön och därför ska den repareras så att den fungerar.

SvD » Politik » ”Arbetsförmedlingen ska göras om”

Men Mona Sahlin släppte också nyheten om att inrätta en kompetensförsäkring som staten och arbetsmarknadens parter ska komma överens om och betala in pengar till. Den ska användas för att höja kompetensen både hos dem som har jobb och även dem som är arbetslösa och som måste skaffa sig en ny kompetens för att få jobb. Arbetsförmedlingarna ska inte bara förmedla jobb utan också kompetens till arbetskraften underströk Mona Sahlin.

”S och v oense om det mesta i talen”

Det pågår en intensiv debatt inom fackföreningsrörelsen om Vaxholmskonflikten och EU. Lars Ohly krävde att Sverige ska säga nej till nya EU-fördraget och kräva ett undantag för de svenska kollektivavtalen. Medan socialdemokraternas Mona Sahlin nöjde sig med att uppmana statsminister Fredrik Reinfeldt att ta upp frågan på ett EU-toppmöte.

Det enda verkligt gemensamma var missnöjet med att det sitter en borgerlig regering vid makten i landet. Vänsterpartiet profilerar sig tydligt allt längre åt vänster, medan socialdemokraterna verkar söka nya angreppssätt inför dragkampen om marginalväljarna i mitten. Ett par sådana exempel märktes i första maj-talen:

– Socialdemokraterna vill vinna tillbaka de väljare man förlorat på skolpolitiken genom att utlova större satsningar än regeringen på utbildning.

– På samma sätt som moderaterna tog strid om socialdemokraternas banerfråga genom att kalla sig Nya arbetarpartiet vill nu Mona Sahlin och partisekreteraren Marita Ulvskog ta strid om att vara bästa ”frihetspartiet”.
Sahlin: Inför kompetensförsäkring

– Det är en stad som fortsätter ha låga avgifter på kollektivtrafiken och lägger egna pengar på vuxenutbildningen trots att bidragen från staten dragits ner. Det är en stad där man vägrar utförsäljning och där man satsar på att låta allmännyttan bygga nya hyresrätter, sade Mona Sahlin.

Hon tog inte upp sjuksköterskestrejek direkt, men att ”arbets söner” i lika hög grad är ”arbetets döttrar” i dag:

– De har hästsvans och behå, och jag syftar inte på Anders Borg. När jag säger till Fredrik Reinfeldt att hans politik har gjort det sämre för kvinnor nekar han till det – det beror bara på att kvinnor jobbar mindre, tjänar mindre och äger mindre. Just det!

– Samhällsansvar är en blind fläck för Fredrik Reinfeldt. Arbetslöshetsförsäkringen är inget bidrag utan en försäkring vi betalat. Men när jag talar om det säger han att ”jag talar om jobb, men du talar om bidrag”, sade Mona Sahlin.

Mona Sahlin tog också upp Vaxholmsdomen och vad den betyder för svensk arbetsmarknad och krävde att Fredrik Reinfeldt, som säger sig vara för kollektivavtalsmodellen, ska ta upp saken inom EU för att försäkra sig om kollektivavtalens ställning.

Mons Sahlin tog också upp samma typ av socialdemokratisk självkritik som hon gjorde under sitt installationstal som partiledare:

– Valförlusten gör att vi kan dra en del slutsatser. Den första är att vi måste vara ett samhällskritiskt parti, vare sig vi sitter vid makten eller ej. Vi kan till exempel inte acceptera att en människa är för sjuk för arbetsförmedlingen och för frisk för försäkringskassan. Den andra slutsatsen är att vi måste ha en tydlig vision. Vi sägar ”alla ska med”, men vi måste också veta vart vi ska och ta oss tid att diskutera det.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *