Fi tror på EU?

Att FI med många andra partier ser en chans att komma in på den politiska arenan via EU valet är ganska naturligt. Alla etablerade partier har lämnat ett politisk vakum när det gäller EU. Och om röstantalet till EU parlamentet fortsätter att ligga på den låga nivå det gjort är chansen stor att man kan bryta igenom.

Det sympatiska med FI är annars det genuina
engagemanget. Det mindre sympatiska i mina ögon är identitetspolitken och uppdelning i sociala roller som är så stark inom fi. Liksom ekonomer som inte kan se utanför sin teoribildning om hur världen ser ut tolkar även FI världen i teoretiska modeller.

FI satsar på kommande val

– Det är en viktig politisk handling att hävda att feminismen kan vara en utgångspunkt för politisk organisering och parlamentariskt arbete, säger Gudrun Schyman, talesperson för FI, till TT.

Att ställa upp i val är inte gratis och FI har ingen välfylld kassa.

– Vi får vara uppfinningsrika och vara kreativa kommunikatörer. Vi får använda de kommunikationsflöden som finns, till exempel internet, säger Schyman.

I dagsläget har inte FI många medlemmar, men Gudrun Schyman tror inte att det kommer bli något problem att mobilisera folk i och med lördagens beslut att ställa upp i valen.

Hon är optimistisk trots partiets dåliga resultat i riksdagsvalet 2006. Då fick FI 37.954 röster, vilket motsvarade 0,68 procent.

– Vi vet att det tar lång tid att introducera en ny dimension i politiken, men vi jobbar långsiktigt. Vi vet att alla frågor som rör kvinnors rättigheter tar tid att förändra.

Inför extrakongressen genomförde FI en Sifo-undersökning som visade att 38 procent av de tillfrågade ville att partiet skulle ställa upp i valet till Europaparlamentet.

– EU-valet är intressant på det viset att många gör självständiga bedömningar. Man är inte infållad i höger/vänster-skalan på samma sätt och det är inte regeringsfrågan som står i centrum utan man tittar mer på politiska sakfrågor, säger Schyman.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *