Utan SVT mediaeko i borgerlig media

Personligen skulle jag inte sörja om SVT lades ner.  Jag tittar inte. Samtidigt ser jag ett annat problem som inte diskuteras. Åsiktsmonopolet i den kommersiella media. Speciellt när det gäller nyhetsförmedlingen. Björn Elmbrant fick sparken från SR för att han samtidigt skulle skriva krönikor i den vänster inriktade DagensArena.  En journalistisk värdering som Axess TV tydligen inte delar med tanke på Ekdals,  Wolodarski eller Adaktusson roll som åsiktkrönikörer i både DN och SVD.

Men jag är ganska säker på att många borgerliga skulle vilja bli av med det vänstervridna rapport eller SVT. Eller för den delen SvDs vänstervridna rapportering tydligen. Det är ju så mycket tryggare när omvärlden stämmer med ens egen bild av verkligheten.

Frågan är förstås om det hade varit så hälsosamt i längden med en eller 2 kommersiella aktörer som styrde all svensk nyhetsförmedling. Med svenska motsvarigheter till Berlusconi eller Murdock som gudfäder. Också, tvärtemot vad många borgliga tror finns det inga medier i dagens sverige som erbjuder en genuint annorlunda nyhetsförmedling eller åsiktkrönikörer utanför det borgerliga lägret. Försök som dagens arena når bara en liten minoritet av alla svenskar.

Sen är det en annan sak att SVT nu i mycket agerar som en kommersiell aktör där tittarsifforna får styra. En cyniker hade misstänkt att SVTs intresse att sända Engla begravningen hade mer med tittarsiffor än allmänintresse att göra. Likadant dokusåpa trenden eller intresset för större evenemang och galor. SVT har här själva gjort den största gemensama nämnaren till ledstjärna för sina  program. Man sänder och producerar vad som antas ge störst antal tittare utan hänsyn till typ av program.
SvD » Brännpunkt » När penningen får styra tv

Varför är det OK att på DN:s ­ledarplats göra reklam för konkreta tv-program i kommersiella kanaler bara för att tidningens egna skribenter är profilerade medarbetare där?

I november-december kunde vi söndag efter söndag läsa förhandsnotiser om Ekdal i Axess tv (programledarens förnamn är alltså inte Lennart utan Niklas).

Peter Wolodarski är en välformulerad kritiker av SVT på DN:s ledarsidor, men också programledare i Åttan. Varför diskuteras inte detta?

H ur kan det passera utan reaktioner att Lars Adaktusson i sin SvD-kolumn driver krav som har direkt betydelse för hans egen försörjning?

Senast den 9 april kunde vi läsa om hur problematiskt det är att en betydande grupp tittare och en hel bransch väntar på besked, det vill säga besked om att också TV8 ska få del av licenspengarna.

Vadå problematiskt? Visste inte TV8:s ägare om villkoren när man startade kanalen och valde profil?

Lars Adaktusson visste förstås hur det låg till men tänkte inte finna sig i det. Så snart han gått från stora SVT till lilla TV8 anklagade han på DN Debatt sin ­tidigare arbetsgivare för trovärdighetsproblem och krävde en ­reformering av det ekonomiska stödet till public service.

Ungefär som att där jag är, där är public service.

Adaktussons och andra debattörers huvudpoäng är att kvalitetsjournalistik även produceras i flera kommersiella kanaler. Den linjen har TV4:s vd Jan Scherman drivit länge.

Det är naturligtvis alldeles sant. Det produceras lysande program i TV4 liksom det ibland görs usla på SVT. Man kan lätt finna bra public service i Fyran eller Åttan och tveksamma exempel i SVT:s kanaler.

Men kärnfrågan är en annan. Den gäller om vi även i fortsättningen ska ha ett starkt public service-bolag. Mycket starka krafter styr nämligen mot ett tv-landskap där kassan avgör.

SVD2

SvD » Ledarsidan » Se inte empati som något sällsynt
Det är välbekanta och torra resonemang, vilket ger SVT och Siewert Öholm ett enklare utgångsläge när beslutet ska försvaras. Man kan gå direkt på känslorna och avfärda allt det torra som cynism.

SVT:s Peter Yng säger att Englas öde blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med. Öholm menar att SVT:s beslut innebär en öppning för en folkets egen statsbegravning. De som är emot en sådan är cyniska medieförståsigpåare.

Så, vad bråkar vi om? SVT kan säkert landa det här på ett värdigt sätt, utan jippovibbar. Dessutom är det ju Englas föräldrar som tagit initiativet. Det är ovanligt, men inte obegripligt. För dem har hela det fruktansvärda förloppet skett i offentligheten och måhända känns då detta som ett följdriktigt avslut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *